Kanal İstanbul ile birlikte 3 yeni baraj yapılacak

Kanal İstanbul ile birlikte 3 yeni baraj yapılacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kanal İstanbul Projesi'yle birlikte üç yeni barajın yapılacağını söyledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kanal İstanbul Projesi tepkilerine yanıt verdi, açıklamalarda bulundu.

DEPREME ETKİSİ OLACAK MI?

 

"Binlerce metre aşağıdaki bir hareketin Kanal İstanbul ile bağlantı kurulması abesle iştigaldir" diyerek deprem yorumlarına ilişkin konuşan Bakan Karaismailoğlu, "Bu işin uzmanları, bilim adamları bu konu ile ilgili, depreme hiçbir etkisi olmayacağına dair zaten noktayı koydular" dedi. 

3 YENİ BARAJ YAPILACAK

Bakan Karaismailoğlu, projeyle birlikte üç yeni barajın yapılacağını da belirterek, İstanbul’a daha fazla su rezervi kazandırılacağını söyledi.

İstanbul’da Türkiye Denizcilik Zirvesi kapanış oturumuna Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve birçok ziyaretçi katıldı. 

Burada bir konuşma yapan Bakan Karaismailoğlu, deniz taşımacılığının küresel ithalat ve ihracattaki öneminden bahsederek, benzer projelerin dünyada ihtiyaç olan birçok yerde gerçekleştirildiğini söyledi. 

Karaismailoğlu, projeyle birlikte 3 yeni barajın yapılacağını ve bu şekilde İstanbul’a yeni su rezervleri katılacağının müjdesini verdi. Karaismailoğlu, Kanal İstanbul projesinin ülkeye yeni bir vizyon kazandıracağını vurguladı.

'İhtiyaç olan her yerde böyle kanallar var'

 

Kanal İstanbul’un önemli bir ihtiyaç olduğunu ifade eden Karaismailoğlu, “Kanal İstanbul gibi kanalı ilk defa Türkiye yapmıyor. Dünyada ihtiyacı olan her yerde böyle ulaşım yolları dizayn ediliyor ve de yapılıyor. Özellikle Kuzey Avrupa kanallar ülkesidir. Panama, Süveyş, Kiev Kanalları ihtiyaçtan doğdu. Karadeniz’e kıyısı olan tüm ülkeler limanlarına çok ciddi yatırım yapıyor. Çünkü bu ticaretin başka türlü yönetilmesi artık mümkün değildir. Denizler, çok büyük hacimli malları tek bir parçada taşıyabilecek güçtedir. Bu yüzden dünya ticaretinin yüzde 90’ını taşıyan deniz ticaretine mutlaka önem verip alternatifler üretmek zorundayız. Tüm bu ihtiyaçlardan dolayı bu ticaret gelip İstanbul Boğazına dayanıyor” dedi.

'İstanbul'a yeni su rezervleri kazandırılacak'

Bakan Karaismailoğlu, projeyle birlikte 3 yeni baraj yapılacağını, böylece İstanbul’a yeni su rezervlerinin kazandırılacağını belirterek, “Kanal İstanbul’u yapabileceğimiz yerlerle ilgili alternatif güzergahlar araştırdık. Beş tane güzergah tespit edildi. Beş güzergahın içinden coğrafi yapıya ve kanala en uygun yer olarak bugün konuştuğumuz güzergah tercih edildi. Burası 45 kilometre uzunluğunda Karadeniz’den başlıyor ve Sazlıdere Barajı'na geliyor. Adeta 78’i doğal bir kanal olan bir yer. Geriye kalan yüzde 22’sinde de ciddi bir toprak hareketi olacak. Buradaki su kaynaklarıyla alakalı işin uzmanı bilim adamlarıyla çalışıldı. Sazlıdere Barajı Kanal İstanbul güzergahı içerisinde kalıyor. Bu da İstanbul’a yüzde 2,9 seviyelerinde bir su rezervi katıyor. Burada alternatif olarak 3 baraj yapılacak. Karamandere, Hamzalı ve Pirinççi Barajı ile birlikte Sazlıdere’den kaybedeceğimiz suların çok daha fazlasını İstanbul’a kazandırılmış olacak. Bir su eksikliği yaşanmayacak. Daha fazla su rezervi kazandırılacak. Melen’den, 200 kilometre öteden su getirildi. Sayın Cumhurbaşkanlığımızın önderliğinde yapıldı. Bu lojistik koridorların imalatı için ve de önümüzdeki yıllarda gelişecek, önümüzde oluşacak bir sıkıntı ve bir problem olarak duran bu ticari tüketime yön vermek için Kanal İstanbul olmazsa olmazdır” diye konuştu.

 

Siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.