Karaciğer hastalıklarının belirtileri:Aman dikkat!

Karaciğer hastalıklarının belirtileri:Aman dikkat!

Erken teşhis her zaman hastalık sürecini kısaltır, tedavide çabuk ve iyi sonuç alınmasını sağlar.

Karaciğer hastalıklarının genel belirtileri nelerdir?

Karaciğerde oluşan tüm hastalıkların ortak belirtilerin en başında sağ böğürde hissedilen ağrı ve halsizlik gelir. Bağırsaklarda aşırı gaz olur ve bu çıktığı zaman pis kokar. Karın şişmesi, cilt renginin sararması, sabahları ağızda acı ve paslı bir tadın olması, ellerde ve yüzde çil gibi lekelerin görülmesi de bu belirtilerdendir.

Kişiye göre ve rahatsızlığın sebebine göre değişmekle birlikte sabahları ensede ağrı, iştahsızlık, hazımsızlık çarpıntı gibi şikâyetler de olur. Hastanın idrarı sabahları koyuyken ilerleyen saatlerde açık ve duru olur. Ellerde ayaklarda şişlik, kas ve eklem yerlerinde ağrılar oluşur. Geceleri uyku sorunu çeken hastanın görme ve duyma özelliklerinde zayıflama olur.

Erkeklerde karın ve göğüs kısmında kılların azalması, buluğ çağına giren kızların adet görmemesi de karaciğerde bir hastalığın olduğunun belirtisidir.

Bu ortak belirtilerle net bir teşhis konulmadan karaciğerde ne gibi bir rahatsızlığın oluştuğu anlaşılamaz.

 

Karaciğer rahatsızlığında bütün belirtiler herkeste görülmeyebilir. Eğer bu faktörlerinden birkaçı bile varsa doktora gidilmesinde fayda vardır. Erken teşhis her zaman hastalık sürecini kısaltır, tedavide çabuk ve iyi sonuç alınmasını sağlar.

Karaciğer Hastalıklarının belirtileri nelerdir?

Karaciğer şişmesi:

Hepatit denilen bu hastalık halk arasında sarılık olarak bilinir. Safra yollarının tıkanmasıyla karaciğer şişmesi meydana gelir. Safra yollarının tıkanması ise karaciğer hücrelerinin şişmesiyle olur.

 Belirtileri:

İdrarda koyulaşma

Deride kaşıntı

Özellikle gözlerin içinde ve tüm dokuların renginde sararma

Karaciğer yetersizliği:

Hastalığın adından da anlaşıldığı gibi karaciğerin işlevini yerine getirememesinden oluşuyor. Karaciğer yetmezliğinde kişinin sağ böğründe ağrılar, kendini gösteren belirtilerdendir.

Belirtileri:

Sabahları ağız kokusu

Paslı ve acı bir tat

Kabızlık

İdrarda sabah vakitlerinde koyuluk

Ciltte lekelenmeler

İşitme ve görme zorluğu

Hepatit A:

Sarılık olarak bilinen hepatit A, karaciğerin iltihaplanmasıyla oluşan bulaşıcı bir hastalıktır.

Belirtileri:

Derinin ve gözlerin için sararması

Yüksek ateş

İshal

Kusma

Mide ve bağırsak rahatsızlıkları

Koyu idrar, açık dışkı

Eklem ve kas ağrıları

Hepatit B:

Bazı bakteri ve virüslerin yol açtığı hastalıktır. Virüs kan yoluyla, cinsellikle ve hamilelikte anne karnından bebeğe bulaşır. Virüs karaciğere yerleşip hücrelere zarar verir, bu da karaciğerin iltihaplanması demektir.

Belirtileri:

Yorgunluk

Kırgınlık

Eklem ağrıları

Sararma

Mide bulantısı

Karın ağrıması

Hepatit C:

Siroza kadar giden bir karaciğer hastalığıdır. Virüs yoluyla bulaşan hastalık, insana kandan ve cinsel yoldan geçer. Özellikle bayanlardaki adet dönemlerinde cinsel ilişkiden kaçınmak, ortak tıraş bıçağı, diş fırçası gibi şeyleri kullanmamak gerekmektedir. Hepatit C virüsü mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Tedavinin ihmal edilmesi kanser ve siroz gibi önemli boyutlara götürüp ölüme sebep olabilir.

Belirtileri:

Zaman zaman görülen sarılık

Ateş

Bulantı

Kusma

Halsizlik

Siroz:

Kronik bir ciğer hastalığı olan siroz, zamanla bütün hücreleri öldürüp karaciğer yetmezliğine sebep olur. Geri dönüşümü olmayan hastalığa kalıtsal yatkınlık ve aşırı alkol kullanımı sebep olur. Ayrıca kalp yetmezliği, kanın iyi pompalanmaması ve ciğerde demirin birikmesi de siroza neden olabilir.

Belirtileri:

Bacakların zayıflaması

Karında su birikmesi

Dalak büyümesi

Karaciğerin sertleşmesi

El ve yanaklarda kızarma

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.