Karaman nüshası koruma altında

Karaman nüshası koruma altında

Duru Bulgur, Yunus Emre Divânlarının en eski nüshası olarak kabul edilen Karaman Nüshasını koruma altına aldı. Yusuf Yıldırım tarafından hazırlanan Risâletü’n Nushiyye ve Divân-ı Yûnus Emre Karaman Nüshası; çok önemli bir eser olarak kabul ediliyor

Risâletü’n Nushiyye ve Divân-ı Yûnus Emre Karaman Nüshası; bilinenleri, Yunus üzerine bugüne kadar yazılıp çizilenleri alt üst edecek ve bilinmeyenleri gün yüzüne çıkaracak bir başvuru eseri olacak. Eser, diğer nüshalardan farklı olarak Yunus’un Yunus Emre’nin hayatına ilişkin oldukça önemli detaylar içeriyor.

 

Risâletü’n-Nushiyye ve Divân-ı Yûnus Karaman Nüshası, en eski ve bir tekkeye ait olan tek nüshadır. Üstelik bu tekke de Yunus Emre isminde olup, dünyada Yunus’un isminde olan tek tekkedir ve Karaman’da bulunmaktadır. Risâletü’n-Nushiyye ve Divân-ı Yûnus Karaman Nüshası’nın en eski nüsha olmasının yanında asıl nüsha olma ihtimali de bulunmaktadır. Nüshanın dil-yazı özelliklerinin 13-14. yüzyıl dil ve yazı özellikleri ile birebir örtüşmesi, eserin asıl nüsha olma ihtimalini güçlendirmektedir. Bu nüshanın gün yüzüne çıkarılmasının esas olarak iki amacı vardır. Yunus’un misyonunu en yalın ve en doğru şekilde yaymak diğeri ise Yunus hakkında yazılan ve bilinen yanlışları düzeltmektedir.

 

Kitap iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısımda; Yunus Emre’nin hayatı, nüshanın geçmişi ve özellikleri, Yunus’un şiirlerinin Latin alfabesine aslına uygun bir şekilde aktarılması ve sözlük bölümlerinden oluşuyor.

 

Kitabın ikinci kısmında ise Nüshanın tıpkı basımı bulunuyor. Hiçbir düzeltme veya silme işlemi yapılmadan, sadece renklendirme yapılarak nüshanın gerçek sayfaları sergileniyor.

 

Siyasetcafe.com

 

1510320549_yunus_emre_d__vani_kapak.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.