Katalan bakanlara hapis şoku

Katalan bakanlara hapis şoku

İspanya’da Katalan hükümetinin bakanları, görülen mahkemenin ardından cezaevine gönderildi.

Madrid yönetimi tarafından görevden alınan Katalan hükümetinin 9 bakanı hakim karşısına çıktı. Mahkemede hâkim, dokuz Katalan kabine üyesinin, duruşmalar başlayana kadar gözaltında tutulmasına karar verdi. Hakim kararına gerekçe olarak ise, şüphelilerin yurt dışına kaçma ve delilleri yok etme riskini ileri sürdü.

Aynı zamanda mahkeme tarafından sadece eski bakan Santi Vila’nın kefaletle serbest bırakılmasının önü açık tutuldu. 50 bin Euro kefalet ücreti belirlenen Vila, bilindiği üzere bağımsızlık kararının açıklanmasından önce istifa etmişti.

Başsavcılık, Katalan Özerk Bölgesi eski Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras ve diğer yedi eski bakanın ise kefaletle serbest bırakılmasına karşı çıkmıştı. Mahkeme, başsavcılığın bu talebini yerinde buldu.

Katalonya’nın bağımsızlığını ilân eden Özerk Bölge Başkanı Carles Puigdemont ve diğer Katalan siyasetçiler, "ayrılıkçılık, kaynakların zimmete geçirilmesi ve görevi kötüye kullanmakla” suçlanıyorlar. İspanyol yasalarında bu suçlara sırasıyla 30, 15 ve 8 yıla varan hapis cezaları öngörülüyor.

İspanya Başsavcılığı, ifade vermek için Madrid'deki mahkemeye gitmeyen Puigdemont ve feshedilen Katalan hükümetinin dört üyesi hakkında ise Avrupa genelinde tutuklama emri çıkarılmasını talep etti ve talep kabul edilerek bu kişiler hakkında tutuklama kararı çıkarıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.