Katar Düğmeye Bastı Dev Yatırımı Hangi Ülkeye Yapacak

Katar Düğmeye Bastı Dev Yatırımı Hangi Ülkeye Yapacak

Katar, 20 milyar dolar yatırım için düğmeye bastı. İstanbul’da iki otelle yapılan görüşmelerde son aşamaya doğru gelindi. 

Enerji sektörü yakın takibe alan Katar, şehir hastaneleri ve tersanelerle ortaklık yapmak istiyor.

Katar, yabancı yatırımcının gözdesi olmaya devam ediyor Türkiye', tarihinin en büyük yatırımını yapmaya hazırlanıyor.

Bugüne kadar farklı sektörlerde toplam 18 milyar dolarlık yatırım yapan Katar, 2018'de toplam 19 milyar dolarlık yatırım için düğmeye bastı. 

15 milyar doları Katar Yatırım Otoritesi, 4 milyar doları bir diğer ülke fonu olan Q Invest tarafından yapılacak yatırımların hedefinde enerji, telekomünikasyon, turizm, gıda, sağlık, sigortacılık, savunma, bankacılık ve tersanecilik sektörleri var. 

Özel sektör fonlarıyla birlikte önümüzdeki sene Türkiye'ye Katar'dan gelecek yatırımın 20 milyar doları aşacak.

Bu yatırımlarla birlikte Türkiye, Katar'ın en çok yatırım yapmış olduğu ilk 5 ülke arasında olacak.

YÜZDE 50 ARTTI

Ortadoğu Ekonomi Platformu Başkanı Erdin Özel, Katar'ın 2018 için Türkiye'ye 10 milyar dolarlık kaynak ayırdı, "Ambargo sonrası Türkiye'nin gösterdiği yakın dostluğun etkisiyle Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halife Al Sani, daha çok yatırım yapmaya kararı aldı. 

Katarlı yatırımcılar Türkiye'yi güvenli bir liman olarak görüyor. IMF'nin Türkiye ile ilgili açıklamaları ve istikrarlı ortamın da söz konusu karar üzerinde etkili oldu.

ASLAN PAYI ENERJİNİN

Enerji yatırımlarında ağırlık termik santrallere verilecek "İstanbul'da değeri 1 milyar dolar olan iki otelle görüşme halindeler.

Ortak oldukları Türk Telekom'a yeni yatırım yapmaya hazırlanıyorlar. Şehir hastaneleri projeleri yakın takiplerinde.

RO-RO gemileri üreten şirketlerle de görüşme halindeler." Katar'ın her sektörde yatırıma sıcak bakıyor, fakat Türk şirketlerin yeterince aktif olmadıklarını belirtti, "Türkler yatırımları almak için daha atak davranmalı. Referans beklemelerine gerek yok, zaten Türk olmaları büyük bir referans.

GIDAYA 650 MİLYON $

Ambargo sonrası Katar'ın en büyük sıkıntıyı gıdada yaşadı, ülke bu alanda yatırımlarını genişletme kararı aldı. 

Gıdada Türkiye'yi stratejik ortak olarak görülüyor, "Katar'ın tarım yatırım firması Hassad Food, 2018'senesinde tarım ve hayvancılık yerinde 650 milyon dolarlık yatırım yapacak. Türkiye Tarım Bakanlığı ile görüşmeler yapıldı.

DEV FONLAR İSTANBUL'DA

Katar'da Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulması için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.

Buranın inşaatı Türk şirketlerine verilecek, "OSB'nin inşaatı için Türk şirketlerine 2.5 milyar dolar fon desteği sağlanacak. 

Ortadoğu Ekonomi Platformu'nun Nisan 2018'senesinde İstanbul'da ikinci defa yapacağı Uluslararası Yatırım Zirvesi'nde Körfez'in dev fonlarının ağırlanacak.

TÜRKİYE KATAR TİCARET HACMİ 834.5 MİLYON $

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yaz aylarında Körfez ülkeleriyle kriz yaşayan Katar'la ilgili milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Türkiye'de 121 adet Katar sermayeli şirketin faaliyet gösterdiğini söyleyen Zeybekci, Katar sermayeli firmaların toplam sermayesi 5 milyar lira olduğunu belirtti. 

Zeybekci, 2002-2017 Temmuz arasında Katar'dan Türkiye'ye yapılan doğrudan yatırım 1 milyar 538 milyon dolar olduğunu açıkladı. 

Türkiye'ye yatırım yapan ülkeler arasında Katar'ın 19'uncu sırada olduğunu söyleyen Zeybekci, iki ülke arasında ticaret hacminin 2016'da 834.5 milyon dolar olduğunu belirtirken bu rakamın 2017'nin ilk 8 ayında 634 milyon dolar olarak gerçekleşti. 

Zeybekci, "2016 itibarıyla ülkemiz yüzde 0.5 oranda payla Katar'ın ihracatında 25'inci sırada, yüzde 2'lik bir payla da ithalatında 14'üncü sırada yer almaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.