Kazakistan Büyükelçisi Erivan'da Ermenileri aşağıladı

Kazakistan Büyükelçisi Erivan'da Ermenileri aşağıladı

Erivan'daki 'ArmenPress” enformasyon merkezinde Kazakistan Büyükelçisi Timur Urazaev basın konferansında yaptığı konuşmada sözde Ermeni Soykırımını tanımadıklarını söyleyerek, Ermenistan'a başkentlerinde Ermenilere tarih dersi vererek aşağıladı.

Kazakistan’ın Ermenistan Büyükelçisi Timur Urazaev Erivan’da gerçekleşen basın konferansında yaptığı konuşmada Ermenilerin yüzüne karşı; Kazakistan’ın Ermeni soykırımını tanımadığı ve böyle bir soykırımın olduğuna inanmadığını açıklayarak, geçmişte yaşanan facialara takılıp kalınmaması gerektiğini, eğer geçmişe dönülecek olursa Sovyetler Birliği zamanında Stalin döneminde gerçekleşen “Kızıl Terör” ile hayatını kaybeden yüzbinlerce Kazak’ın katliamına neden olan Ermeni kökenli Levon Mirzoyan’dan hesap sorulması gerektiğini söyledi.

 

Büyükelçi Urazaev’in Ermenistan’ın başkenti Erivan’da Ermenilere tarih dersi vererek Türk ve Turan dünyasında ses getirecek olan açıklaması şöyle:


“Kazakistan Ermeni soykırımını tanımıyor ve böyle bir soykırımın olduğuna inanmıyor. Soykırım meselesinde defalarca Ermenistan tarafı, bizim ülktemizde mecvut olan “ermeni icması” Kazakistan Devleti’nden Ermeni soykırımının tanınması meselesi için çok defa müraatta bulunmuştur. Bizim fikrimizce, 1915 yılında gerçekleşmiş olan faciaları yeniden gündeme getirmenin hiç bir manası yoktur. Eğer Ermenistan tarafı “soykırım” meselesinin tanınmasını istiyorsa o zaman hangi devleti suçlu biliyorsa, ona müracaat etmesi daha güzel olur. 1920 -1930 yıllarında Kazakistan çok büyük bir felaket yaşamıştır.


O yıllarda Kazakistan Cumhuriyeti halkının yüzde 40’ı açlık ve soğuktan helak olmuştur. Bu zamanda sert Sovyet rejiminin uyguladığı siyaset yüzünden Kazak Halkına karşı tarihin en dehşetli soykırımı gerçekleşmiştir. Ancak, bizler geçmişe değil, ileriye bakmayı hedef seçtik. Eğer soykırımlar meselesini gündeme getirecek olsak, bu zaman da ikinci bir soru sormak gerekir. Günahkar kimdir? Biz geleceğe bakıyor ve şunu düşünüyoruz ki, zaman gelecek Türkiye ve Ermenistan arasında samimi ilişikler gelişecektir. 1930’lu yıllarda Ermeni kökenli Levon Mirzoyan Sovyet hükümetinin tayini ile Kazakistan Komünist Partisi’nin rehberliğine tayin edilmişti. O’nun ilk işi de Kazak halkının soykırıma maruz kalması siyasetini hayata geçirmek olmuştur. O’nun rehberliği altında onbinlerce değil, yüzbinlerce Kazak insanımız “Kızıl terörün” kurbanları olmuştur. Elbette ki, bizim Kazak halkına karşı “Kızıl Terörün” emrini Stalin ve Beriye vermişti. Ancak; bu dehşet saçan cinayetleri hayata geçiren Ermeni kökenli Levon Mirzoyan”dır. Onun rehberliği altında onbinlerce değil, yüzbinlerce Kazak insanı “Kızıl Terörün” kurbanı olmuşlardır. Elbette ki, bizim Kazak halkına karşı “Kızıl Terör” emrini Stalin ve Beriya vermişti. Ancak, bu dehşet saçan cinayetleri hayata geçiren Levon Mirzoyan olmuştur.

 

Kazakistan Büyükelçisi Timur Urazaev’in soykırımı reddeden ve Ermenilere tarih dersi vererek aşağılayan açıklaması Ermenistan medyasında bir numaralı gündem haline geldi. Ermenistan medyası Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’i “diktatör” ilan etti.


Hakan Sönmez         siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum