Kazakistan Dışişleri Bakanlığı: Ülke dışında eğitilmiş teröristlerin saldırganlığıyla karşı karşıyayız

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı: Ülke dışında eğitilmiş teröristlerin saldırganlığıyla karşı karşıyayız

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı ülkede yaşanan olaylarla ilgili açıklama yaptı.

Kazakistan'da sular durulmuyor. LPG'ye yapılan zam sonrasında başlayan protestolarda 8 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti.

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkenin bazı bölgelerinde organize bir şekilde provokatörlerin ve holigan unsurların düzenlediği ayaklanmalar ve vandallığın devam ettiği, protestocuların saldırılarını taş, demir çubuklar ve yangın çıkarıcı maddeler ile yaptığı belirtildi.

Kamu binaları, hastaneler, restoranlar ve bankalara da saldırılar düzenlendiği aktarılan açıklamada, ambulans ve itfaiye dahil kamu araçlarına da zarar verildiği ifade edildi.

Göstericilerin yaralıların hastaneye yatışına da engel olmaya çalıştığı bildirilen açıklamada, "Düzeni ihlal eden çirkin kalabalığın ellerinde 317 polis ve asker dahil olmak üzere yüzlerce insan yaralandı, güvenlik güçlerinden 8’i hayatını kaybetti." ifadeleri kullanıldı.

 

gtrgtrg-min.jpg

 

Açıklamada, İçişleri Bakanlığının olayların büyümemesi için bütün gereken önlemleri aldığı vurgulandı.

 

'KAZAKİSTAN ÜLKE DIŞINDA EĞİTİLEN TERÖRİSTLERİN SALDIRGANLIĞIYLA KARŞI KARŞIYA'


Kazakistan Dışişleri Bakanlığı ülkede yaşanan olaylarla ilgili açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada Kazakistan'ın ülke dışında eğitilmiş terör gruplarının silahlı saldırganlığıyla karşı karşıya olduğu ifade edildi.  

5 Ocak 2022'de Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev'in kararnameleriyle ülkenin tamamında olağanüstü hal ilan edildi.

İlk olarak, sakinleri sıvılaştırılmış gazın perakende fiyatlarında indirim talep eden Mangystau bölgesinde gösteriler başladı. Buna cevaben, Devlet Başkanı adına Hükümet, fiyatları düşürmek için derhal önlemler aldı ve sosyal açıdan önemli gıda ürünleri, yakıt ve kamu hizmetleri için fiyat artışlarına moratoryum getirdi.

Protestoların ilk günlerinde gözaltına alınanların tamamı serbest bırakıldı.

Ancak, diğer büyük şehirlerdeki gösteriler ayaklanmalara ve hükümet binalarına saldırılara dönüştü.

Ayrıca Almatı kentindeki olaylar – idari ofislere ve askeri tesislere saldırılar, havaalanının ele geçirilmesi ve yabancı yolcu ve kargo uçaklarının rehin alınması – faillerin yüksek düzeyde hazırlık ve koordinasyonuna tanıklık ediyor. Analiz, Kazakistan'ın ülke dışında eğitilmiş terörist grupların silahlı saldırganlığıyla karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

Durumun keskin bir şekilde ağırlaşması ışığında, Cumhurbaşkanı Tokayev Kazakistan Cumhuriyeti Güvenlik Konseyi Başkanlığı görevini üstlendi ve Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (CSTO) üye ülkelerinden operasyonun yürütülmesinde askeri yardım sağlamalarını istedi. terörle mücadele operasyonu.

 

kazakistan-afp-1739075-2-min.jpg

 

Olağanüstü hal, kamu güvenliğini ve hukukun üstünlüğünü korumayı amaçlayan bir dizi önlemi içermektedir. Kanun uygulayıcı kurumlar ve Kazakistan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri, yasa dışı eylemleri durdurmaya yetkilidir.

Aynı zamanda, devlet, çok ırklı ve çok inançlı halkımızın tüm temsilcilerinin hak ve menfaatlerinin yanı sıra, diplomatik birliklerin temsilcileri ve gazeteciler de dahil olmak üzere ülkedeki yabancı vatandaşların güvenliğini sağlamaya devam edecektir. Yabancı yatırımları ve yabancı şirketlerin işletmeleri korunacak.

Kazakistan Cumhuriyeti, insan hakları alanındaki uluslararası yükümlülüklere uymayı ve Cumhurbaşkanı Tokayev tarafından uygulanan "Dinleyen Devlet" kavramı çerçevesinde reformların seyrini sürdürmeyi taahhüt eder.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı, ikili ve çok taraflı işbirliğinin tüm güncel konularında uluslararası ortaklarla sürekli temas halindedir.

 

KAZAKİSTAN'DA ASKERLER DEVRİYE GEZİYOR


Almatı şehrinde askerlerin otomatik tüfeklerle devriye faaliyeti yaptığı objektiflere yansıdı.

 

'KAZAKİSTAN HALKININ ANAYASAL KURUMLARI SAVUNMASINI İSTİYORUZ'


ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, yazılı bir açıklamayla Joe Biden yönetiminin Kazakistan'daki olayları yakından takip ettiğini belirtti.

Price, açıklamasında, şiddet eylemlerini ve mülkiyete verilen zararları kınadıklarını kaydederek, "Hem yetkilileri hem de göstericileri sükunete davet ediyoruz. Tüm Kazakistan halkının anayasal kurumlara, insan haklarına, basın özgürlüğüne saygı duymasını ve bunları savunmasını istiyoruz. Ayrıca tüm taraflara olağanüstü hale barışçıl bir çözüm bulmaları çağrısında bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.

 

po-min.jpg

 

GÖSTERİCİLER PARLAMENTOYU YAĞMALADI


EHA medyanın aktardığına göre göstericiler Almatı’da Parlamento binasını bastı.

 

RUS DIŞİŞLERİ'NDEN RUS VATANDAŞLARINA ÇAĞRI


"Kazakistan'da OHAL ve sokağa çıkma yasağı (23.00-07.00) var. Yine Rus vatandaşlarına dikkatli olmalarını, kalabalık yerlerden kaçınmalarını, otellere/evlere sığınmalarını, yiyecek ve su temin etmelerini, olayları takip etmelerini, gelen mesajları takip etmelerini tavsiye ediyoruz. 

 

HAVAALANINDA İKİ ASKER ÖLDÜ


Kazakistan'ın en büyük şehri Almatı'daki havaalanında yapılan operasyonda iki asker öldü.

Daha önce, şehrin komutanının karargahı, kolluk kuvvetlerinin Almatı'da terörle mücadele özel bir operasyon başlattığını bildirdi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev, Güvenlik Konseyi'nin Çarşamba günü yaptığı toplantıda, terörist çetelerin Almatı'daki havaalanına ve yabancı uçaklar da dahil olmak üzere beş yolcu uçağına el koyduğunu söyledi.

 

u-min.jpeg

 

Almatı havalimanı basın servisinden yapılan açıklamaya göre, binada özel operasyon düzenlendi ve havalimanı boşaltıldı.

Kazakistan İçişleri Bakanlığı basın servisi, cumhuriyetteki ayaklanmalar sırasında 8 kolluk kuvvetinin öldüğünü, 317 polis memuru ve Ulusal Muhafız askerinin yaralandığını söyledi.

 

RUSYA ASKER GÖNDERİYOR


Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev’in, Kolektif Güvenlik Anlaşma Örgütü'nü müdahale etmeye çağırmasının ardından Rusya, ayaklanmayı bastırmak için Kazakistan'a asker gönderiyor.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, yaptığı açıklamayla protestoları dış saldırganlık olarak nitelendirerek Kolektif Güvenlik Anlaşma Örgütü’nden (KGAÖ) yardım istemişti. Rusya haber ajansı TASS'ın verdiği bilgiye göre Rusya, Kazakistan'a asker göndermeye başladı.

 

‘BARIŞ GÜÇLERİ KAZAKİSTAN’DA KONUŞLANACAK’


Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü konseyinin, kolektif savunma anlaşmasının 4. maddesi gereğince, barış güçlerini sınırlı bir süre için Kazakistan’da konuşlandırmaya karar verdiğini açıkladı.

 

vbcb-min.jpg

 

CUMHURBAŞKANI TOKAYEV KOLEKTİF GÜVENLİK ANLAŞMA ÖRGÜTÜ'NÜ YARDIMA ÇAĞIRDI


Kazakistan'da Cumhurbaşkanı Tokayev Kolektif Güvenlik Anlaşma Örgütü'nü yardıma çağırdı.

Devlet Başkanı Tokayev'in, "KGAÖ ortaklarına yapılan başvuruyu uygun ve zamanında değerlendiriyorum." dediği kaydedildi.

Protestoları dış saldırganlık olarak nitelendiren Tokayev, "devletin bütünlüğüne yönelik bir tehditten ve vatandaşlara yönelik saldırılardan bahsediyoruz." ifadelerini kullandı.

Tokayev, "Terörist çeteler esasen uluslararasıdır, yurtdışında ciddi bir eğitimden geçmişlerdir ve Kazakistan'a yönelik saldırıları bir saldırganlık eylemi olarak görülebilir ve görülmelidir." dedi.

Kolektif Güvenlik Anlaşma Örgütü'nde Rusya, Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan yer alıyor.

 

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI YÜRÜRLÜĞE GİRDİ


Öte yandan ülkenin tamamında 19 Ocak'a kadar ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) gereği bu gece yerel saat ile 23.00’dan itibaren sokağa çıkma yasağı yürürlüğe girdi.

 

 

Başta başkent Nur Sultan olmak üzere kamu kurumları etrafında ve şehir merkezlerinde güvenlik güçleri yoğun önlem aldı.

Sosyal medyaya düşen görsellerde, sokağa çıkış yasağına rağmen yerleşim yerlerinde bazı araçların yollarda olduğu görüldü.

 

KAZAKİSTAN’IN İSTİKRARINA ÖNEM ATFEDİYORUZ


Dışişleri Bakanlığı, Kazakistan'da bu sabah hükümetin istifasıyla sonuçlanan protesto eylemlerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

 

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

 

"Kazakistan’da 2-3 Ocak 2022 tarihlerinde başlayan ve bu sabah Hükümetin istifasıyla sonuçlanan protesto eylemlerini yakından takip ediyoruz.

Dost Kazakistan’ın istikrarına önem atfediyoruz. Temennimiz, kardeş Kazak halkının barışı ve huzurudur. Kazakistan yönetiminin bu krizin üstesinden geleceğine yönelik inancımız tamdır. Kazakistan halkının sağduyusuna güveniyor ve olayların en kısa sürede yatışmasını temenni ediyoruz.

Olaylarda güvenlik güçleri dahil yaralanan Kazak kardeşlerimize acil şifalar diliyoruz."

 

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.