Kazım Karabekir Tepkisi Büyüyor!

Kazım Karabekir Tepkisi Büyüyor!

30 Mart yerel seçim sonuçlarının iptal edilerek 1 Haziran'da tekrar edildiği Ağrı'da belediye başkanlığı koltuğuna oturmaya hak kazanan Sırrı Sakık, şehirdeki cadde ve sokaklara verilmiş tüm Kazım karabekir isimlerini kaldıracağı yönündeki beyanıyla büyük tepki çekmişti.

 

Ağrı'nın sosyo -  ekonomik ve alt yapı sorunlarına yönelik herhangi bir proje gündeme getirmek yerine şehit pilotların şehir merkezindeki abidesini ve Kazım Karabekir levhalarını kaldıracağını açıklayarak gündem değiştiren Sakık'a Kazım Karabekir Vakfı ve Türk Ocakları Genel Merkezi cephesinden Tokat gibi cevap geldi.
 
Kazım Karabekir'den "Milli Mücadele'nin Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir Paşa" ifadeleriyle söz edilen Kazım Karabekir Vakfı'nın açıklamasında Sakık'a yönelik şu eleştirilere yer veriliyor:
 
"Ağrı'da Kazım Karabekir adının yer aldığı mahalle, cadde ve bazı sokakların ismini değiştireceklerini söyleyen şahıs, bugün varlığını ve bulunduğu coğrafyanın imkanlarını rahat ve özgürce kullanabiliyorsa bunun nedenlerini görmek için tarihe bir dönüp bakması ve buradan çok şey öğrenmesi gerekmektedir. Birinci Dünya Savaşı sonunda ABD; Ermenistan ve Gürcistan'da çok sayıda çocuğu talim terbiye adı altında himaye ederken, Osmanlı coğrafyasındaki İslam ahalisinin de çocuklarını bunlar arasına katarak din ve milliyetlerini kaybettirmiş, Hristiyan isimlerle vaftiz ettirmiştir. 1919-23 yılları arasında Doğu'da bulunan Kazım Karabekir ise Ermeni zulmüne uğrayan ahalinin yetim ve kimsesiz 6 bin evladını himaye ederek kolordusunun imkanlarını seferber etmiş ve bu çocuklara baba şefkati ile sahip çıkarak onları yok olmaktan kurtarmıştır. Bu çocukların eğitim ve öğrenimi için Erzurum ve Sarıkamış'ta okullar ve kurslar açtırmış, her birini meslek sahibi yapmıştır. Görevi gereği Çanakkale Savaşı gibi Türk tarihi açısından eşsiz öneme sahip birçok noktada mücadele vermiş ve başarılara imza atmış olan Kazım Karabekir, hayatının önemli başarısı olarak ise savaş meydanlarını değil, bu çocuklarla geçirdiği zamanı işaret ederek, ‘Hayatımda bana zevk veren hayli başarılarım vardır. En zevklisi, binlerce bakımsız çocuğun hayat ve geleceğini kurtarmış olmamdır' demiştir. Ağrı'da ismi silinmek istenen Kazım Karabekir, işte bu 6 bin çocuğun babası olan kişidir."
 
Aynı zamanda Sakık'a mektup olarak gönderileceği de belirtilen açıklamada Karabekir'in tarihi kişiliğinden şu övgü dolu sözlerle bahsediliyor:
 
Buna Sakık gibiler Karar Veremez!
 
"Kazım Karabekir, 1918 ve 1919'da Erzincan, Erzurum, Kars ve ötesini Rus işgalinden kurtarmış, Sarıkamış, Kars, Ardahan, Iğdır ve Artvin'i Vatan topraklarına yeniden katarak bugünkü Doğu sınırlarımızı oluşturan Gümrü, Kars ve Moskova anlaşmalarına imza atan kişidir. Onun adı doğu illerimizin coğrafya ve ruhuyla örtüşmüyorsa kimin adı örtüşüyordur? Kazım Karabekir'in Doğu illerimizde bir utanç abidesi mi yoksa övünç abidesi mi olduğuna Sakık gibiler değil, Doğu'nun vefakar insanı karar verir. Kazım Karabekir'in ismini levhalardan silebilirsiniz ancak Doğu'nun gerçek insanının gönüllerindeki ismine dokunamazsınız. Bu topraklarda Kazım Karabekir, Mustafa Kemal Atatürk gibi isimler, Türk insanının kalbine adını Altın harflerle nakşetmiş, kahramanlıklarıyla bir milletin umut ışığı olmuştur. Bu millet, daha nice Karabekir'ler ve Atatürk'ler yetiştirecek büyük bir cevhere sahiptir. Bu cevheri, iki levhayı kaldırarak yok edebileceğini kimse düşünmesin. Ve unutmayın ki, ‘Cihan yıkılsa Türk yıkılmaz' 
 
Milletimizi Bölmeye Kararlı Bir Siyasi Proje!
 
Sakık'a Kazım Karabekir tepkisi Ülke Ocakları'ndan da geldi. Sakık'ın yapmayı planladığı icraatını "Türkiye Cumhuriyeti'ni ve milletimizi bölmeye kararlı bir siyasi proje" olarak tanımlayan Türk Ocakları, kalp gözü mühürlü olanların bu gizli projeyi anlayamadıkları vurgusunda bulunuyor.
 
Türk Ocakları, göreve yeni başlayan bir belediye başkanının ilk icraatının "Doğu Anadolu'nun Türk-İslam vatanı olarak kalmasında büyük emeği geçen Milli Mücadelenin büyük komutanlarından merhum Kazım Karabekir'in adını sokak ve caddelerden kaldıracağını ve Ağrı Merkez'de bulunan Hava Şehitleri Anıtı'nı yıkacağını söylemek" olmasını eleştrirken  Kazım Karabekir için "Kürtçe konuşan yurttaşlar da dahil Doğu Anadolu'daki Müslüman Türk halkını Ermeni çetelerinin zulmünden kurtaran bu büyük insan" hatırlatmasında bulundu.
Söz konusu açıklamada Türk Ocakları, Karabekir üzerinden Türk tarihine yapılan bu saldırının Türk Milleti tarafından unutulmayacağının altını şu sert sözlerle çizdi:
 
"Çözüm çalıştaylarında devletinin bütünlüğünü masaya yatıranlar, yarın telafisi imkansız sonuçların vebalini taşıyacaklardır. Bölge insanının ve Mehmetçiğin kanı üzerinden kendilerine siyasi kariyer sağlayan zavallıların bu menfur ve alçakça eylemleri Karabekir Paşa'nın tarihi şahsiyetine ve büyüklüğüne bir halel getirmeyecektir. Sırrı Sakık'ı ve bölücü zihniyetini şiddetle kınıyor, hükümeti ecdadımızın manevi şahsiyetine yönelik bu saldırı karşısında gereğini yapmaya davet ediyoruz. Aksi takdirde Türk Milleti tarihimize yapılan bu saldırıyı ve müsaade edenleri asla affetmeyecektir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.