Kendine aşık (Narsist) insanlar daha mutlu!

Kendine aşık (Narsist) insanlar daha mutlu!

Yapılan son araştırmalar, kendini çok önemseyen ve çıkarlarını herşeyin üstünde tutan insanların mutsuzlukla daha kolay baş edebildiklerini ortaya koydu.

Gündelik hayatımızda çokça karşılaştığımız narsistik ruh bozukluğuna sahip kişilerin en önemli özelliklerinden biri, empati duygusundan yoksun olmalarıdır. Narsist kişiler, karşısındakinin duygulaarını anlamaz, anlasa da önemsemez ve kendini haklı çıkarmanın yollarını arar. 

Büyüklenmecidir yani başarılarını ve yeteneklerini abartır. Gösterdiği başarılarla orantısız bir biçimde üstün biri olarak görülme beklentisi içindedir.
Sınırsız başarı, güç, zeka, güzellik ya da yüce bir sevgi hayalleri ile aşırı meşguldür.
Özel ve eşi bulunmaz biri olduğuna ancak özel ve üstün kişilerce anlaşılabileceğine ya da ancak onlarla ilişki kurması gerektiğine inanır.
Çok beğenilmek ister.
Her şeyi hak ettiği duygusu içerisindedir.
Kendi çıkarı için başkalarını kullanır.
Empati yapamaz.
Sıklıkla başkalarını kıskanır ama başkalarının kendisini kıskandığına inanır.
Başkalarına saygısız davranır, kendini beğenmiş davranışlar ya da tutumlar sergiler.

 

Birleşik Krallık'ta Belfast Queen Üniversitesi'nde narsizmle ilgili yapılan bir araştırmaya göre, narsistler her ne kadar genelde çevrelerindekilerini kızdırsalar da, birçok kişiyle göre daha az stresli veya da daha az depresif oluyorlar.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Psikolog Doktor Kostas Papageorgiou’nun 700 yetişkinle yaptığı araştırma, narsizmin toplum için olumsuz olsa da, narsist bireyin kendisi için yararlı olduğunu ortaya koyuyor.

Daha az stres yaşıyorlar
‘Narsistler ve psikopatların iş görüşmelerinde başarı yüzdesi çok yüksek’
Buna göre narsistler, başkalarını çiğniyor ya da çevrelerindeki insanlarda duygusal yaralar bırakıyor olabilir. Ancak kendilerini olumsuz düşüncelerden bir şekilde yalıtabiliyorlar.
Dolayısıyla daha az stres yaşıyorlar. Ayrıca özgüvenleri ve kendilerine atfettikleri olağanüstü önem sayesinde kendilerini ‘koruyorlar’.

Papageorgiou farklı narsizm boyutlarının nasıl duygusal sonuçlar doğurduğunu da inceledi.

Buna göre, kendilerine 'olağanüstü' önem atfeden narsistler genelde kaygılarının 'statü ve güç' olduğunu söylüyor.

Ama daha 'hassas' özelliklere sahip narsistler ise daha savunmacı oluyor ve başkalarının davranışlarını 'düşmanca' görme eğiliminde oluyor.
 

 

Siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.