Keşanlı Ali Destanı ile yeniden

Keşanlı Ali Destanı ile yeniden

Haldun Taner'in yazdığı, ‘Keşanlı Ali Destanı’, orijinal oyun metniyle ve müzikleriyle perdelerini yeniden açıyor! Oyun, dünya tiyatrosuna armağan edilişinin 56. yılında, Türk Tiyatrosunun efsane yönetmeni Yücel Erten rejisiyle tekrar sahnede.

Türkiye’de epik tiyatronun öncüsü kabul edilen Haldun Taner’in, epik bir halk tiyatrosu üslubunda kaleme aldığı; Yalçın Tura’nın müziklerini yazdığı ‘Keşanlı Ali Destanı’, Yücel Erten rejisiyle ve Pervasız Tiyatro prodüksiyonuyla yeniden tiyatro severlerle buluşuyor.

 

 İlker Ayrık’ın Keşanlı Ali’yi, Birce Akalay’ın Zilha karakterini canlandırdığı oyunda duayen oyuncular Meral Çetinkaya Şerif Abla; Köksal Engür Derviş Dayı/Sarhoş Rasih; Nilgün Kasapbaşoğlu ise Madam Olga karakterlerine hayat veriyor. Ayhan Anıl, Aykut Taşkın, Cem Cücenoğlu, Hilmi Özçelik ve Burak Şafak’ın da rol aldığı oyunun dekorunda Barış Dinçel, kostüm tasarımında Gamze Kuş, ışık tasarımında ise Yakup Çartık’ın imzaları yer alıyor.

 

Oyunda, 50 kişilik oyuncu kadrosuna 10 kişiden oluşan bir orkestra eşlik ediyor.

 

Prömiyeri 22 Ocak 2020 Çarşamba akşamı saat 20.30’da TİM Show Center’da gerçekleşecek ‘Keşanlı Ali Destanı’, 23 Ocak 2020 Perşembe akşamı saat 20.30’da yine TİM Show Center’da izlenebilir. Oyunun biletleri, biletix.com adresinden ve gişeden temin edilebilir.

 

‘Keşanlı Ali Destanı oyunu’

 

 

‘Keşanlı Ali Destanı’,  tipleri, çevresi, müziği ile yüzde yüz ‘bizim’ olan nefis bir hiciv komedisidir. Keşanlı Ali adında bir gecekondu efendisinin kahramanlık destanının iç yüzünü anlatan oyun, bir gecekondu ortamı içinde ‘asil’ büyük şehrin, bütün toplumumuzun hicvini yapıyor.

 

Oyunun geçtiği Sineklidağ, büyük bir kentin eteklerinde yer alan, gecekondulardan oluşmuş, ezilen yoksul insanların yaşadığı bir varoştur. Ali de Sineklidağ’da oturan bir gençtir. Zilha isminde, aynı semtte oturdukları bir kıza gönlünü kaptırmıştır. Bir gün Zilha’nın amcası öldürülür ve suç Ali’nin üzerine atılır. İşlemediği bir cinayetten ötürü önce mahkûm edilen Ali, ardından bir kahramana dönüşür.

 

Sineklidağ’ın insanları Türk oldukları kadar herhangi bir toplumun geri kalmış zümresinin insanları da olabilirler. Bu nedenle Türk edebiyatının epik konulu en iyi eserlerinden birisi olan  ‘Keşanlı Ali Destanı’, dünya çapında büyük ilgi görerek birçok tiyatro topluluğu tarafından defalarca sergilenmiştir. Avrupa'nın birçok şehrinde, Amerika'dan Lübnan'a kadar birçok ülkede oynanan oyun, Türk tiyatro tarihinde bir fenomen haline gelmiş ve yıllar geçmesine rağmen güncelliğini yitirmemiştir.

 

siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.