Kılıçdaroğlu ifadeye çağrıldı

Kılıçdaroğlu ifadeye çağrıldı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu şüpheli sıfatıyla ifadeye çağırdı. CHP, çağrıyı iade etti. Başsavcılık'tan yapılan açıklamada, sehven verilen talimatın geri alındığı belirtildi.

Dün öğlen saatlerinde CHP Genel Merkezi'ne iletilen çağrı kağıdında suç unsuru belirtilmeksizin Kılıçdaroğlu 10 gün içinde ifade vermek için İstanbul'a çağırıldı. Kemal Kılıçdaroğlu 10 gün içinde savcılığa gidip ifade vermez ise polis zoruyla götürülüp götürülmeyeceği merak konusu oldu.


KILIÇDAROĞLU'NDAN İLK AÇIKLAMA 

CHP lideri Kılıçdaroğlu, konuyla ilgili "Gerekçesini bilmiyorum" dedi.

CHP YAZIYI İADE ETTİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, bu çağrının, 'Cumhuriyet savcılarının değil, emir ve talimat altında hareket eden iktidar savcılarının uygulamalarına tipik bir örnek' olduğunu belirterek, "Hukuka, yargısal teamüllere, genel uygulamaya ve nezaket kurallarına aykırı davetnameyi kabul etmiyor ve iade ediyoruz" dedi. Bülent Tezcan hukuka aykırı bu davetle ilgili olarak HSYK'ya da başvurulacağını açıkladı.

Tezcan'ın 22.04.2014 tarihini taşıyan ve CHP Özel Kalem Müdürlüğü'ne dün ( 28.04.2014 )teslim edilen çağrı kağıdı ile ilgili olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosu'na gönderdiği iade yazısı şöyle;

"Cumhuriyet Savcısı Mehmet DEMİR (28466) imzasıyla gönderilen çağrı kağıdı tebliği alınmıştır.

Genel Başkanımız Sn. Kemal Kılıçdaoğlu'na 'şüpheli sıfatıyla' gönderilen çağrı kağıdı Anayasa'nın 83. maddesinde düzenlenen yasama dokunulmazlığına, Adalet Bakanlığı'nın bu konudaki iç genelgelerine ve yargı teamüllerine tamamen aykırı olup cumhuriyet savcılarının değil, emir ve talimat altında hareket eden iktidar savcılarının uygulamalarına tipik bir örnektir.

Sayın Kemal Kılıçdaoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekilidir. Bağımsız Türk yargısı ve cumhuriyet savcıları önünde her zaman hesap vermeye hazırdır. Hiçbir zaman yasama dokunulmazlığı zırhının altına sığınmamış, bütün siyasetçilerin yargı önünde hesap vermeleri gerektiğine inanmıştır. Ancak burada tabii ki asıl olan evrensel hukuk ilkelerine bağlı, bağımsız, tarafsız ve eşitlik ilkesine uygun hareket eden bir yargının ve soruşturma makamının bulunmasıdır.

Hükümetin başındaki ya da bakanlık makamındaki iktidar siyasetçileri söz konusu olduğunda Anayasa'nın 83. maddesini hatırlayan soruşturma makamlarının, muhalefet partisi mensupları söz konusu olduğunda bunu göz ardı etmeleri başlı başına bu davete itibar ve icabet etmememizin haklı gerekçesidir.

Şayet Sn. Kemal Kılıçdaroğlu hakkında bir suç işlediği kanaatiniz hakimse fezleke düzenler ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na gönderirsiniz. Herhangi bir suç işlendiği kanaatiniz oluşmamışsa yapacağınız iş takipsizlik kararı vermektir. Bugüne kadarki uygulama da bu yöndedir. Bu nedenle hukuka, yargısal teamüllere, genel uygulamaya ve nezaket kurallarına aykırı davetnameyi kabul etmiyor ve ekte iade ediyoruz."
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BAŞSAVCILIK: SEHVEN VERİLEN TALİMAT GERİ ALINDI 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ifadeye çağrılması üzerine açıklama yapan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı çağrının sehven yapıldığını duyurdu.

Basında yer alan haberlere göre Kılıçdaroğlu’nun Savcı Mehmet Demir tarafından şüpheli olarak ifadeye çağrıldığı belirtildi. Bunun üzerine açıklama yapan başsavcılık, çağrının sehven yapıldığını ve geri alınması için işlemlerin başladığı açıklandı.

Kılıçdaroğlu’nun ifadeye çağrıldığı dosyanın hakaret dosyası olduğu öğrenilirken içeriği ve şikayetçinin kim olduğu hakkında bilgi verilmedi.

Savcı Demir ise, “Soruşturma kapsamında fezleke düzenlememiz gerekiyordu. Ama yanlışlıkla ifadeye çağırdık. Çağrıyı geri alıyoruz. Kendisi de soruşturma olduğunu öğrendi.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.