Kılıçdaroğlu PKK'lı Enstitü'de konuştu: "Ana dilde eğitim getireceğiz"

Kılıçdaroğlu PKK'lı Enstitü'de konuştu: "Ana dilde eğitim getireceğiz"

Ana dilde eğitim, Kürt sorunu gibi PKK’nın ve onun siyasi temsilcisi HDP’nin sürekli gündeme getirdiği bölücü söylemler Kemal Kılıçdaroğlu tarafından da gündeme getirildi. Kılıçdaroğlu’nun PKK’lı olduğu bilinen bir enstitüde yaptığı konuşma ifşa oldu.

Demokratik Gelişim Enstitüsü PKK’ya yakınlığı ile biliniyor. Kılıçdaroğlu’nun burada yaptığı konuşmada PKK söylemleriyle örtüşen konuşma yapması dikkat çekti.

Demokratik Gelişim Enstitüsü’nde katıldığı toplantıda anadilde eğitim isteyen Kılıçdaroğlu, “Bu sorunu biz çözeriz…” dedi.

Kılıçdaroğlu, “Çocuğun ilk iki veya üç okul yılında eğitimini asıl olarak anadilde yapması, paralel olarak resmi dili de öğrenmesi, üçüncü veya dördüncü sınıfta resmi dile geçmesi, bir çözüm yolu. Kürt meselesinin çözüm yeri, Meclis’tir. “ifadelerini kullandı.

PARALEL RESMİ DİL

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Bu sorunu biz çözeriz…” “Çocuğun ilk iki veya üç okul yılında eğitimini asıl olarak anadilde yapması, paralel olarak resmi dili de öğrenmesi, üçüncü veya dördüncü sınıfta resmi dile geçmesi, bir çözüm yolu. Kürt meselesinin çözüm yeri, Meclis’tir. “ifadelerini kullanan Kılıçdaroğlu, ikinci bir resmi dil getireceklerini ifade etti.

PKK VE İNGİLİZ İSTİHBARAT ÖRGÜTÜYLE İLİŞKİLİ DPI'NIN TOPLANTISINA KATILDI

Merkezi İngiltere’de bulunan ve İngiliz istihbarat örgütleriyle yakın ilişkisi olduğu belirtilen Demokratik Gelişim Enstitüsü (DPI)’nün düzenlediği toplantıya katılan Kılıçdaroğlu’nun “Çocuğun ilk iki veya üç okul yılında eğitimini asıl olarak anadilde yapması, paralel olarak resmi dili de öğrenmesi, üçüncü veya dördüncü sınıfta resmi dile geçmesi, bir çözüm yolu. Kürt meselesinin çözüm yeri, Meclis’tir.” ifadelerini kullandığı belirlendi.

Kılıçdaroğlu’nun "bu konuda Kürt aydınları ile çeşitli toplantılar yaptıklarını ve dünyadaki uygulamaları incelediklerini" belirttiği öğrenildi.

Toplantıya CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, Genel Başkan Dış Politika Danışmanı Ünal Çeviköz, Levent Gök, Genel Başkan Yardımcısı Yücel Taşkın’ın da katıldığı belirtildi.

TOPLANTI NASIL DEŞİFRE OLDU

Gizli yapılan ve basına açıklanmaması gereken toplantının ayrıntılarını, İlk olarak 18 Eylül’de Posta Gazetesi Yazarı Oral Çalışlar'ın gündeme getirdiği konuyu bugün Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya’nın köşesine taşıdı.

CHP'li Sezgin Tanrıkulu ile yaptığı görüşmeyi aktaran Sarıkaya'nın yazısı şöyle:

Kürt aydınlarla yapılan toplantıların organizasyonunda önemli görev üstlenen CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nu arayıp, anadilde öğrenimde gelinen son noktaya nasıl varıldığını sordum…

BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nden yola çıktıklarını belirterek başladı.

Sözleşmede yer alan “Çocuğun üstün (yüksek) yararı” usulünden hareket edildiğini belirtti.

Tanrıkulu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Öncelikle işi siyaset dışında tutmalıyız. Bir öğrenci öğreniminin başında anadilinden ayrı kalamaz. Ama bu üniversiteye kadar da devam etmez, resmi dili öğrenmesine kadar sürer, sonrasını resmi dili olan Türkçe ile devam ettirir.”

CHP KARIŞTI

Bu gelişmeler üzerine birçok partili Genel Merkezi ararken, yöneticiler Kılıçdaroğlu'nun sözlerini açıklamaya çalıştı. Toplantıya katlan bir MYK üyesi ise, ‘Chatham House kurallar geçerliydi. Burada konuşulanların kesinlikle dışarıya sızmaması gerekirdi değerlendirmesinde bulundu.”

 

ATATÜRK UNUTULDU

Son günlerde bazı yandaş yayın organlarında Atatürk ile ilgili olumsuz haberlere ve CHP İL Başkanı Kaftancıoğlu’nun Atatürk demekten çekinen sözlerine kayıtsız kalan Kılıçdaroğlu’nun, PKK ve İngiliz İstihbarat Örgütü ile yakın olduğu bilinen Demokratik Gelişim Enstitüsü (DPI)’nün toplantısına katılması CHP’nin Atatürkçü tabanından yoğun tepki aldı.

 

Siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum