Kiracılar dikkat!  Zam oranı belli oldu: İşte kiraya göre fiyat artışı

Kiracılar dikkat! Zam oranı belli oldu: İşte kiraya göre fiyat artışı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)  12 aylık ortalama TÜFE oranını yüzde 16,81 olarak açıkladı. Buna göre konutlardaki kira artışı için de tavan yüzde 16,81 olacak. İşte kiraya göre yapılacak zam oranları...

Kira artışları Borçlar Kanunu'nun 344'üncü maddesine göre yapılıyor.

Kanuna göre; sözleşmede farklı bir hüküm belirtilmedikçe konut kiraları 12 aylık ortalama Üretici Fiyat Endeksi'ne (ÜFE) göre artırılıyordu.

Bu uygulama 18 Ocak'ta çıkan torba yasa ile değişmişti. Bu tarihten itibaren kira artışının ÜFE yerine 12 aylık ortalama Tüketici Fiyat Endeksi'ne (TÜFE) göre belirlenmesi hükme bağlandı.

 

TAVAN ZAM YÜZDE 16,81
 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) dün enflasyon oranlarını açıkladı. Buna göre; 12 aylık ortalama TÜFE yüzde 16,81 oldu. Buna göre konutlardaki kira artışı için tavan yüzde 16,81 olacak. Bu oranı aşan zam kanunen kabul edilemez.

 

İŞ YERLERİ İÇİN SÜRE VAR
 

ÜFE'ye ayarlı artış devam etseydi kira artışı yüzde 22,58 olacaktı. İş yerlerinde enflasyona göre kira artışı uygulamasına 1 Temmuz 2020'de geçilecek.

Bu tarihten sonra iş yerleri kiraları için yenilecek kontratlarda 12 aylık ortalama TÜFE baz alınacak. Ancak şu aşamada kira sözleşmesinde yazan hüküm ya da mülk sahibinin talebi dikkate alınacak.

İşte kiraya göre zam oranları;

 

m-siyasetcafe.jpg

 


siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.