Kitapçılar kendi online satış ağını kurdu

Kitapçılar kendi online satış ağını kurdu

Toplam 6 bin kitabevinin bulunduğu ülkemizde internet satışlarında kitap fiyatlarını düşürmek ve kişi başına düşen kitap sayısını artırmak için ise kitapçılara özel ilk online satış ağı kurularak faaliyete geçirildi.

Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu’nu (YAYFED) verilerine göre, 2019 yılında Türkiye yayıncılık perakende pazarı büyüklüğü önceki yıla göre %27 artış göstererek 8 milyar 852 milyon TL büyüklüğe ulaştı. Türkiye’de geçen yıl toplam 577 milyon 48 bin 957 kitap basıldı. Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) verilerine göre ise Türkiye bu sayı ile dünya sıralamasında en çok kitap basılan 6. ülke konumunu korudu.

 

Kişi başına düşen kitap sayısı ise 6,9’a geriledi. Bu sayı 2017’de 7,76, 2018’de ise 7,08 olarak hesaplanmıştı. Özellikle kitap fiyatlarındaki artış ve kişi başına düşen kitap sayısındaki gerilemeye karşın kitapevlerinin düşük komisyonla direkt olarak satış yapabilecekleri online pazaryeri Kitap Jet kuruldu.

 

ERİŞİLEBİLEN KİTAP SAYISI ARTACAK

E-ticaret sitelerinin okuyucuları kısıtlı sayıdaki kitap çeşitliliğine mahkum ettiğine değinen Kitap Jet kurucusu Salih Gürel, “Her sene çok sayıda yeni kitap çıkarken milyonlarla ifade edilen adetleri ve yüz binlerle ifade edilen kitap çeşitliliğini tek başına hiçbir e-ticaret sitesi stoklayamaz. Bu durum da aynı tür eserlerin yüksek komisyonlar nedeniyle pahalı olarak okuyuculara sunulmasına neden oluyor. Bu noktadan hareketle kitap sektörünün Türkiye’deki en büyük kitap platformunu kurduk. Kurduğumuz platformda bütün yayınevleri ve yazarlar yer alıyor. Yayınevi, yazar ve kırtasiyelere ücretsiz mağaza hizmeti sağlayarak hem alıcıyı hep de satıcıyı ilk elden buluşturup daha ucuz ve hızlı kitap ulaştırmayı hedefliyoruz” dedi.

 

DAHA UCUZA KİTAP ALINABİLECEK

Kitaplarda kar marjının düşük olduğunu belirten Salih Gürel, “Bir de üstüne e-ticaret platformlarında yayıncılar yüksek komisyon oranları ödemek zorunda kalıyorlar. Bu nedenle satış yapılsa bile satıcıların yeterli oranda kar elde edemediklerini görüyoruz. Kitap Jet olarak biz; ücretsiz sanal mağaza ve düşük komisyon ile aracıların değil sadece kitapçıların yer aldığı bir platform oluşturduk. Bu sayede kitabevi ve yayıncılar daha fazla kazanç sağlarken kitapsever de çok daha uygun fiyata kitap sahibi olabilecek.

Üstelik mevcut e-ticaret sitelerinde gördükleri kitap çeşitliliğinin 10 katına ulaşabilecekler. Ayrıca kitap doğrudan ilgili kitapçının rafından çıkarak kitapsevere ulaştığı için tüketiciye çok daha hızlı bir e-ticaret deneyimi sunmuş oluyoruz.” ifadelerini kullandı.

LÜTFEN BU LİNKİMİZİ TIKLAYARAK YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN

siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.