Kıyamet kopacak!

Kıyamet kopacak!

Bilim insanlarının yapmış olduğu yeni analizlere göre, volkanik bir süper patlama düşünülenden çok daha yakın olabilir.

En büyük süper patlamalar, bütün kıtaları volkanik külde kaplayacak ve on yıllar boyunca dünya çapında hava koşullarını değiştirecek kapasitededir.

Bilim insanlarının daha önce meydana gelen süper yanardağ patlamalarının her 45.000-714.000 yılda meydana geldiğini tahmin ediyorlardı.

Ancak, istatistikçi ve yeni çalışmanın başyazarı Prof. Jonathan Rougier, son 20.000 yılda süper patlama olmamasının, 'eli kulağında' anlamına gelmediğini de belirterek, "Doğa bu kadar düzenli değil, volkanların, medeniyetimizi düşünülenden daha önce ve daha fazla tehdit ettiğini söyleyebiliriz" dedi.

Endonezya'da bir ada olan Bali'de bulunan 31 metre yüksekliğindeki Agung Yanardağı, 3 bin 1963-1964 yılları arasında neredeyse bir yıl süren bir patlama yaşanmış ve yaklaşık bin 200 kişi hayatını kaybetmişti.

"Ateş çemberi" olarak bilinen tektonik plakaların kesişim noktasında yer alan Endonezya'da, 130 aktif volkan bulunuyor.

Yeniden faaliyete geçen 2 bin metrelik volkanik dağ, dün havaya büyük bir kül tabakası saldı. Yetkililer yanardağın püskürttüğü lavların 6 bin metreye kadar yükseldiğini aktardı. Büyük bir patlama tehlikesine karşılık bölgede en üst seviyede alarm durumuna geçildiği bildirildi.

bali.jpg

Bali'deki Agung Yanardağı'nda son yaşanılan gibi düzenli volkanik patlamalar havaalanlarını kapatmak için yeterli olabilir, ancak bir süper patlama, bildiğimiz şekliyle insanlığı yok etme potansiyeline sahip olacaktır.

siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.