Kızılay deprem sonrası Menzil Cemaati'nden gıda malzemesi ve yardım kolisi satın almış

Kızılay deprem sonrası Menzil Cemaati'nden gıda malzemesi ve yardım kolisi satın almış

Kahramanmaraş depremlerinin hemen ardından soğuk hava koşullarında depremzedeler çadır beklerken Kızılay'ın çadırları para karşılığı satmasının ortaya çıkmasının ardından bu kez de yardım kolisi skandalı ortaya çıktı.

Kızılay'ın 6 Şubat depremlerinin ardından, Menzil Cemaati’ne bağlı Nakış Gıda isimli bir şirketten gıda malzemesi, yardım kolisi satın aldığı iddia edildi.

Depremzedelere gönderilmek üzere yapılan bu alımların ise ihalesiz gerçekleştirildiği belirtildi. 

Nakış Gıda firmasının ofisinin ise Menzil Cemaati’nin İstanbul’daki merkezi olan Tuzla’daki Semerkant Kültür Merkezi’nin içerisinde faaliyet gösterdiği gelen bilgiler arasında... 

 

KIZILAY BAŞKANI'NIN BİLGİSİ DAHİLİNDE

 

Ayrıca Menzil Cemaati’ne mensup olduğu bilinen Kızılay Başkan Yardımcısı Fatma Meriç Yılmaz’ın bu alıma aracılık ettiği, Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın ise bilgisi olduğu belirtiliyor.

BirGün’den İsmail Arı'nın haberine göre Menzil Cemaati’ne bağlı Nakış Gıda’nın yöneticisi Kenan Kasap açıklama yapmadığını söyledi.

Kasap, “Alımı ihalesiz mi yaptınız?” sorusuna “Ortalık yangın yeriyken ne ihalesi?” diye karşılık verdi.

Öte yandan Menzil’den gıda alımına aracılık ettiği iddia edilen Kızılay Başkan Yardımcısı Fatma Meriç Yılmaz ile Kızılay Basın Müşavirliği ise yardım kolisi alımına ilişkin yönetilen soruları yanıtsız bıraktı.

 

MENZİL'E BAĞLI BEŞİR DERNEĞİ'NİN MAL VARLIĞI 6 YILDA 20 KAT ARTTI

 

Menzil tarikatına bağlı Beşir Derneği'nin 2015'te 5,5 milyon TL'lik mal varlığı iktidardan aldığı izinle 114,9 milyon TL'ye çıktı.

Menzil tarikatına bağlı olan ve 1100 depremzede çocuğun Adıyaman’daki kendilerine ait köyde olduğunu açıklayan Beşir Derneği'nin mali tablosu dikkat çekti. Derneğin 2015 mali tablo değerlendirmesinde ‘dönen ve duran mal varlıkları’ toplamı 5,5 milyon lirayken 2021’de bu tutarın 114,9 milyon liraya çıktığı görüldü. Böylece 6 yılda yüzde 1900 artış gerçekleşti.

Cumhuriyet'ten Rıfat Kırcı'nın haberine göre, derneğin açıkladığı tablolarda 2015’te 1,6 milyon lira gelir fazlası görülürken son açıklanan 2021 yılında bu tutar 44,5 milyon lira olarak gerçekleşti.

 

KAMU YARARINA ÇALIŞAN DERNEK STATÜSÜNE ALINDI

 

Beşir Derneği 2018’de Bakanlar Kurulu kararıyla "kamu yararına çalışan dernek" statüsüne alındı. Bu kararla birlikte derneğe herhangi bir izne tabi tutulmaksızın serbestçe yardım toplama imtiyazı verildi. Derneğin mali tablolarında 2018’den itibaren bir sıçrama gerçekleşti.

2018’de varlıklarının toplamı 22 milyon lira olan dernek, yardım toplama imtiyazını aldıktan sonra yani 2019’da varlıklarını 37,5 milyon liraya çıkardı. Derneğin 2020 varlığı 77,1 milyon olarak gerçekleşti. Son olarak 2021’de gelindiğinde derneğin mal varlığı 114,9 milyon liraya çıktı. Böylece dernek yardım toplama imtiyazını aldıktan sonra mal varlığını 3 yılda 6 kat artırdı.


Siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.