Köftecisinden gurmesine millete at, domuz ve eşek eti satan ünlü markalar

Köftecisinden gurmesine millete at, domuz ve eşek eti satan ünlü markalar

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın önceki gün açıkladığı 618 firmaya ait bin 211 parti üründe taklit ve tağşiş listesinin yankıları sürerken, ürünlerde kullanılan sağlıksız katkılar dehşete düşürüyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın önceki gün açıkladığı 618 firmaya ait bin 211 parti üründe taklit ve tağşiş listesinin yankıları sürerken, ürünlerde kullanılan sağlıksız katkılar dehşete düşürüyor.

Süt ve ürünlerinde jelatin ve küf kullanımını önleyen ilaç etken maddesi, et ve şarküteri ürünlerinde tek tırnaklı (at, eşek, domuz, katır) eti, sakatad ve baş eti, tereyağında ayçicek yağı, baharatta boya, toz Antep fıstığında yer fıstığı, balda fruktoz ve glikoz şurubu, çikolata ve içeceklerde cinsel gücü artırıcı, çay ve kahve ürünlerinde ise obezite tedavisinde kullanılan ilaç etken maddelerinin kullanımı tüketiciyi çileden çıkardı. Büyükşehirler dışında Anadolu'nun birçok ilinde faaliyet gösteren kasap ve restoranlarda da köfte, lahmacun, pide, sucuk gibi ürünlerde kanatlı, tek tırnaklı, domuz eti ile baş eti, sakatad gibi karışımlar tespit edildi.

 

LİSTEDE ÜNLÜ GIDA FİRMALARI VAR

 

Bakanlığın açıkladığı listede ünlü markalar da var. Gurme ve Sultanahmet köftecisi ise en dikkat çeken firmalar.

Listede Sultanahmet Köftecisinin ürünlerinde “Tek Tırnaklı Eti” kullandığı yazıyor. (At, Eşek, Domuz)

 

MİGROS’TA ve CARREFOURSA’DA SATILIYOR

 

Gurme markalı et ürünleri Migros ve Carrefoursa dahil birçok büyük markette satılıyor.

Gurme markalı ürünlerin Macar Salam Hamur Harcı’nın içinde domuz eti olduğu tespit edildi. Yine ayrıca aynı markanın fermente sucuğundan da domuz eti çıktı.

 

migros.JPG

 

Tarım ve Orman Bakanlığı açıklama yaptı:

Bakanlık'tan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 

“Ülkemizde gıda güvenilirliğinin sağlanması, gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi, kişilerin sağlığının ve tüketici menfaatlerinin korunması ile sektörde haksız rekabetin engellenmesi amacıyla gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretim, işleme ve dağıtımının tüm aşamalarında resmi kontrol faaliyetleri Bakanlık olarak büyük bir titizlikle yürütülmektedir.

5996 sayılı "Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu" ve bu Kanun kapsamında hazırlanan, "Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik" gereğince; laboratuvar sonucuyla taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen gıdaları üreten/ithal eden; kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten ve/veya satan firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarasını içeren bilgiler kamuoyunun bilgisine sunulmaktadır.

Bakanlığımızın yürüttüğü resmi kontroller ve firmaların otokontrol sistemlerine ek olarak bu uygulamamız ile;

-Tüketici sağlığının ve menfaatinin korunması,

-Sektörde haksız rekabetin önlenmesi,

-Tüketiciler aracılığıyla firmalar üzerinde bir denetim mekanizması oluşturulması ve

-Firmaların "güvenilir gıda üretimi"nin teşvik edilmesi amaçlanmaktadır.

 

Söz konusu uygunsuzlukların tespit edilmesinde; Bakanlığımızca yürütülen denetimlerin yanında, tüketiciler tarafından yapılan ihbar, şikâyet, CİMER ve Alo 174 Gıda Hattı başvuruları neticesinde gerçekleştirilen denetimlerin de büyük payı olduğu açıktır. Bu bakımdan tüketicilerin bu başvurularını sürdürmeleri, halkımızın sağlığının korunması yönündeki çalışmalarımız için büyük önem taşımaktadır.

Taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilave edildiği tespit edilen toplam 618 firmaya ait 1211 parti ürün Bakanlığımız internet sitesinde kamuoyunun bilgisine sunulmuştur.

Böylece ilk kamuoyu duyurusunun yapıldığı 2012 yılından bu yana 1283 firmaya ait 2816 arti ürün tüketicilerin bilgisine arz edilmiştir.

Gıda konusunda kamu otoritesi olan Bakanlığımız, yasalarla verilmiş tüm yetkileri tereddütsüz kullanarak gıda güvenilirliğinin sağlanmasına ve tüketicinin korunmasına yönelik çalışmalarını aralıksız olarak ve büyük bir titizlikle sürdürmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur”

 

AYDIN’DA DANA ETİ YERİNE DOMUZ ETİ

 

Listede ismi olan bir Cafe’nin köfte harcında domuz eti tespit edildi.

Aydın, Kuşadası’nda bulunan Almila Cafe bakanlığın listesinde ismi açıklanan işletmelerden biri.

Almila Cafe köftelerinde domuz eti kullanmış.

 

MANİSA’DA ORMAN KEBABI DOMUZ ETİ İLE YAPILMIŞ

 

Bakanlığın listesinde ismi geçen bir başka restoran ise Manisa, Alaşehir’de.

Alaşehir’deki Çorbacı Yiğit Ege Dinlenme Tesisleri’nin Dana Etli Orman Kebabı diye sattığı üründe domuz eti tespit edildi.

 

İşte o listeler:


bereket-1-min-001.jpg

sultanahmet-koftecisi-min.JPG

 

GENÇLER VE ÇOCUKLAR İÇİN BÜYÜK TEHLİKE


Tüketici Dernekleri Federasyonu Başkan Vekili ve Gıda Komisyonu Başkanı Sinan Vargı ise, sıvı yağlarda, et ve et ürünlerinde, süt ve süt ürünlerinde hileli ürün üretimlerinde korkunç artışlar gördüklerini belirterek, piyasada tüketicinin ciddi bir tehlike altında olduğunu söyledi. Özellikle çocukların ve gençlerin tehlikede olduğunu belirten Vargı,

"Bu ilaçlı çikolatayı, gazozu bilmeden tüketen çocukların kalp krizi geçirme riski var. Tüketicilerin sağlığını hiçe sayan bu firmalara para cezası yerine hapis cezası verilmeli" ifadelerini kullandı.

Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, ekonomik kazanç için yapılan kasıtlı hilelerin çoğunlukla çok bilinmeyen firmalar arasından çıktığını bu yüzden tüketicinin bildiği yerden ve bilinen markalardan alışveriş yapması gerektiğini söyledi.

 

137 ÜRÜNDE KALP KRİZİNE YOL AÇACAK RİSKLİ MADDE

 

Açıklanan listede 24'ü alkolsüz içecek, 17'si kahve ve bitki çayı, 31'i çikolata, 7'si enerji içeceği, biri pekmez ve 57'si bitkisel karışımlı macun olmak üzere 137 üründe cinsel gücü arttıran ancak bir yandan da kalp krizi riskini artıran ilaç içeriği tespit edildi. 300 firma zeytinyağı ve ayçiçek yağına ucuz yağları karıştırırken, 414 firma kırmızı ette, tavuk gibi başka hayvanların etini, sucuk ve kavurma gibi ürünlerde ise 44 firma at ve eşek etini kullanmış. 6 firma et döner ve köfteye domuz eti, 6 firma soya katmış. 28 firma bala glikoz şurubu katarken, 6 firma gıda boyalı baharat, 2 şirket de gıda boyalı biber salçası satmış.

 

 

siyasetcafe.com

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.