KONDA Başkanı açıkladı HDP’liler 3 büyükşehirde belirleyici olacak  

KONDA Başkanı açıkladı HDP’liler 3 büyükşehirde belirleyici olacak  

KONDA Araştırma Başkanı ünlü anketçi Bekir Ağırdır, yaklaşık bir ay kalan 2019 yerel seçimde HDP seçmeninin kritik illerde kime oy vereceğini açıkladı.  

Yaklaşık bir ay kalan 31 Mart 2019 Yerel seçim için anketler peş peşe açıklanıyor. Seçimlerde en çok yarış halinde olacak Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı seçmenleri için az çok bir tahmin yürütülürken iki ittifak dışında kalan HDP seçmeni için şimdiye kadar net bir tahmin yürütülemiyordu.

Yerel seçimde Belediye Başkanlık adaylarında HDP seçmeni kime oy verecek sorusunu KONDA Genel Müdürü Bekir Ağrıdır yanıtladı.

İşte ünlü araştırmacı Bekir Ağırdır'ın tespit ve analizi:

Bekir Ağrıdır, “HDP seçmeninin kime oy vereceği” sorusuna “HDP adayının olmadığı yerlerde, 10 HDP’liden 8’i muhalefete oy verecek. Bu oran Antalya, Adana ve Mersin için belirleyici olabilir” dedi.

KÜRTLER DAHİL HER SEÇMENİN PARTİSİYLE SORUNU VAR 

Ağrıdır, seçmenin partileri ile ilgili sorunlara dikkat çekerek, “Bloklar arası oy geçişleri kayda alınmayacak kadar düşük. Kürtler de dahil her seçmen grubunun partisiyle sorunu var, partisini eksik ve yetersiz buluyor. Dolayısıyla partilerin birinci önceliği kendi seçmenini sandığa götürebilmek.” dedi.

KÜRT OYLARI HDP İLE AK PARTİ ARASINDA OLACAK 

KONDA’nın araştırma verilerine göre, “Türkiye’de yaşayan 100 Kürt’ün 60-65’i Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da, 30-35’i bölge dışında yaşıyor. Bölge dışındakilerin oy dağılımı ise, AKP ile HDP arasında değişiyor. Bölgedekilerin ise üçte ikisi HDP, üçte biri AKP’ye oy veriyor.”

HDP SEÇMENİ 3 BÜYÜKŞEHİRDE BELİRLEYİCİ OLACAK 

DW Türkçe’de yer alan habere göre, KONDA Genel Müdürü Bekir Ağrıdır, “HDP seçmeninin kime oy vereceği” yönündeki soruya “Bölge dışındakilerin ancak onda 8’i sandığa gider ve iktidar karşıtı blokun adayı için oy kullanır. HDP’nin bölge dışındaki illerde yüzde 10-12 oyu var. Bu oyların yüzde 7 ya da 8’i muhalefet adaylarına gidebilir. HDP adayının olmadığı yerlerde, 10 HDP’liden 8’i muhalefete oy verecek. Bu oran Antalya, Adana ve Mersin için belirleyici olabilir” diye cevap verdi.

HDP’LİLER İYİ PARTİ’YE TEPKİ OLARAK ÜÇTE BİRİ SANDIĞA GİTMEYECEK 

KONDA Başkanı Ağrıdır’a göre, Batı’daki her 10 HDP seçmenin 7 veya 8’i AKP karşıtı partilere oy verecek ama 2-3’ü sandığa gitmeyecek. Muhalefetin bu haliyle ya da İYİ Parti’nin HDP bakışı karşısında, HDP seçmeni Kürtlerin hepsinin silme olarak gidip, muhalefete oy vermeyeceğini söyleyen Ağrıdır, “HDP’nin kurumsal desteğine rağmen hep beraber muhalefetten yana oy vermezler. Her 10 HDP’linin 2 veya 3’ü sandığa gitmeyecek. İYİ Parti’nin söylemlerine tepkisiz kalmaları, bir kısmı için mümkün değil. Ancak o bölgelerde HDP’nin adayı varsa, kazanıp, kazanmayacağına bakmaksızın, sandığa gidip, HDP adayına oy verirler” dedi.

SİYASETCAFE.COM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.