Konu Meclis'e taşındı KYK borçları silinecek mi?

Konu Meclis'e taşındı KYK borçları silinecek mi?

TBMM'ye KYK borçlarının silinmesine ilişkin kanun teklifi sunuldu. Peki 'KYK borçları silinecek mi?' İşte ayrıntılar;

Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK), her yıl yüz binlerce öğrenciye maddi destek sağlıyor. Bu imkan, iki tip olarak öğrenciye sunuluyor. Kurum tarafından yapılan incelemelerde öğrencinin maddi imkanı yetersiz görülürse -karşılıksız olmak koşuluyla- burs, diğer durumda ise -geri ödemeli olarak- kredi veriliyor.

Eğitim süresince alınan krediler ise, mezun olunduktan ve iş sahibi olunduktan sonra istenilirse peşin, istenilirse taksit olarak ödenmek zorunda. Şu anda da, halk arasında 'KYK borcu' olarak da adlandırılan öğrenim kredisini geri ödeyemeyen öğrencilerin sayısı 5 milyona ulaşmış durumda.

Hal böyle olunca, 'KYK borçları siliniyor mu?' sorusunun yanıtı da milyonlarca kişi tarafından yoğun bir şekilde araştırılıyor. Zira, TBMM'nin açılması ile beraber gözler Meclis'e çevrildi. TBMM'ye KYK borçlarının silinmesine ilişkin kanun teklifi sunuldu.

 

KONU MECLİS'TE

 

Bu durum ise senelerdir sorulan 'KYK borçları silinecek mi?' sorusunu akıllara getirdi. Borcunu zamanında ödeyemeyen öğrencilere uygulanan faiz sebebiyle borçların giderek büyüdüğü, borçluların ödeme yapabilmesinin imkansız hale geldiği belirtildi. Konu, Meclis'in gündemine de taşındı. TBMM'ye KYK borçlarının silinmesine ilişkin kanun teklifi sunuldu. Eğer teklif kabul edilirse tüm öğrencilerin borçları silinebilir.

 

İŞSİZLER BORCUNU ERTELEYEBİLİR

 

Normalde KYK borcu olanların, mezun olduktan 2 yıl sonra geri ödeme yapması gerekiyor. Yani 2 yıl sonra işe giremese dahi borcunu ödemeye başlamalı. Yapılan son düzenlemeye göre ise kredi çeken öğrencilerin sigortalı bir işte çalışıncaya kadar borcunu ödeme zorunluluğu bulunmuyor. Yani yeni mezun öğrenciler işe girene kadar borcunu erteleyebilecek. Ancak ertelenen dönemde borca faiz işlemeye devam ediyor.

 

KİMLER BORCUNU SİLDİREBİLİR?

 

Tam teşekküllü bir hastanenin sağlık kurulundan ' hayatını çalışarak kazanamaz' ibaresi bulunan bir sağlık raporu alanların veya vefat edenlerin borçları siliniyor.

 

ZAMANINDA ÖDENMEZSE NE OLUR?

 

Öğrencilerin, borçlarını kredi alımları sonlandığı tarihten iki yıl sonrasında ödemeye başlamaları gerekiyor. Borç kredilerinin verildiği tarihten normal öğrenim sürelerinin bitimine kadar geçen miktarlara, enflasyon artışının ilave edilmesiyle tespit ediliyor. İki yıl sonra ödenmeyen borçlara aylık yüzde 1.40 oranında gecikme zammı uygulanıyor. Bu yüzden geciken borç, alınan kredinin 3 katına çıkabiliyor.

 

 

 

siyasetcafe.com

 

 

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.