Konut kredisinde şok faiz

Konut kredisinde şok faiz

Türkiye'de Gezi olaylarıyla başlayan, 17-25 Aralık operasyonuyla devam eden ve hukuk skandallarıyla zirveyi bulan gerilimler tüketicinin faturasını kabarttı.

ABD Merkez Bankası’nın likiditeyi sıkma adımları, Gezi Parkı olayları, 17-25 Aralık operasyonlarıyla tırmanan gerilim ve siyasi belirsizlik  Türkiye'yi faiz arttırıman sürükledi. 


Özellikle Merkez Bankası’nın yaptığı 5.5 puanlık rekor faiz artırımı, Türkiye tüketicisinin en büyük hayali olan ev sahibi olma hayalini giderek daha zorlaştırıyor.

Türkiye'de yapılan son faiz artırımların ardından, konut almak için bankadan 10 yıl vadeli 100 bin TL kredi çeken bir tüketicinin toplam maliyetindeki artış 40 bin TL’yi geçti

100 BİN AL, 185 BİN TL ÖDE

Yapılan son zamların ardından ortaya çıkan tablo, 10 yıl vadeli 100 bin TL’lik konut kredisinin aylık taksit tutarı bin 540 TL’ye, vade sonunda ödenecek toplam tutar ise 184 bin 800 liraya ulaştığını gösteriyor.

Gezi olayları öncesinde toplam ödeme tutarının 143 bin 520 TL olduğu düşünüldüğünde konuta gelen zam tutarı 41 bin 820 liraya ulaştı.

Bu miktar, konuttaki 8 aylık kredi zammı oranının yüzde 29’a dayandığını gösteriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.