Korona virüs tespit edildiğinde hastanelerde nasıl bir prosedür uygulanır

Korona virüs tespit edildiğinde hastanelerde nasıl bir prosedür uygulanır

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Türkiye'de ilk Korona virüs (corona virüs – Covid-19) vakasının tespit edildiğinin açıklamasının ardından vatandaşlar hastane ve kliniklerde nasıl bir prosedür uygulanacağını merak etmeye başladılar.

Dün akşam Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Türkiye'de ilk Korona virüs (corona virüs – Covid-19) vakasının tespit edildiğinin açıklamasının ardından vatandaşlar hastane ve kliniklerde nasıl bir prosedür uygulanacağını merak etmeye başladılar.

Korona virüsün (corona virüs – Covid-19) şu ana kadar herhangi bir tedavisi bulunamadı. Korona virüs vakalarına, hastanelerde oksijen ve solunum desteği veriliyor. Tedavi altına alınan hastalar virüsün yayılmasını önlemek amacıyla izole ediliyor.

Korona virüs (corona virüs – Covid-19) vakalarında ise virüs akciğerlerde iltihaplanmaya yani zatürreye yol açabilmekte. Bu gibi vakalarda hastaya solunum desteği verilmesi gerekmekte. Solunum zorluğu çeken hastalara oksijen veriliyor.

Korona virüs (corona virüs – Covid-19) vakasında en kötü senaryoda ise hasta suni solunum cihazına bağlanabiliyor.

Daha hafif Korona virüs vakalarında, örneğin tansiyon sorunu yaşayan hastalarda veya ishalin görüldüğü vakalarda hastaya damar yoluyla serum verilebilmekte. Ağrı kesici de semptomların giderilmesi için kullanılan ilaçlar arasında yer almakta.

Hastalar hangi belirtilerle hastaneye başvuruyor?

ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (CDC) internet sayfasında paylaşılan ve virüsün çıkış noktası olan Çin’de Korona virüs teşhisi konulan vakalara ilişkin verilere dayanarak hazırlanan bilgilere göre, hastalıkta kuluçka süresinin ortalama 4 gün olduğu tahmin ediliyor. Ancak bazı vakalarda bu sürenin 2-14 gün arasında olabileceği belirtiliyor.

Hastanelerde tedavi altına alınan Korona virüs vakalarının, yüzde 77-98’i yüksek ateş, yüzde 46-82’si öksürük, yüzde 11-52’si halsizlik, yüzde 3-31’i ise nefes alıp vermekte zorlanma gibi belirtiler gösteriyor.

Daha az bildirilen semptomlar arasında ise boğaz ağrısı, baş ağrısı, balgamlı öksürük yer alıyor. Bazı hastaların ateşlenmeden önce de ishal ve kusma şikayeti olduğu belirtiliyor.

CDC'nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre Çin'deki vakalara ilişkin paylaşılan verilere göre, hastaneye kaldırılan ve akciğer iltihabı (zatürre) olan Korona virüs vakalarının yüzde 20-30’u solunum desteği alarak yoğun bakıma alındı. Yoğun bakıma alınan ve durumu kritik olan hastaların yüzde 11-64’ü de oksijen tedavisi gördü. Hastaların yüzde 47-71’i suni solunum cihazına bağlanırken, yüzde 4-42’sinde de entübasyon (nefes borusuna ulaşan boru takma) işlemi uygulandı.

 

Siyasetcafe.com

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.