Koronavirüs sonrası herkes bunu merak ediyor: Kronik rahatsızlıklar kimlik bilgilerine eklenecek mi?

Koronavirüs sonrası herkes bunu merak ediyor: Kronik rahatsızlıklar kimlik bilgilerine eklenecek mi?

Koronavirüs sonrası herkes bunu merak ediyor: Kronik rahatsızlıklar kimlik bilgilerine eklenecek mi, bu ne kadar hukuka uygundur?

Yeni korona virüs (Covid-19) tün dünyada hızla yayılarak hayati riske neden olmaya devam ediyor.

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge ile korona virüsün Türkiye'de yayılmasını önlemek amacıyla 65 yaş üstü ve 20 yaş altı ayrıca kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşların sokağa çıkması yasaklanmıştı. Genelgenin ardından kronik rahatsızlığı bulunanların tespit edilmesi konusunda sağlık bilgilerinin kimliklere eklenmesi konusu gündeme gelince gözler hukukçulara çevrildi ve bunun hukuka uygun olup olmadığı tartışılmaya başlandı.

Konuyu hukuksal boyutlarıyla ele alan , Doğuş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mehmet Genç, sağlık bilgilerinin eklenmesinin kişisel verileri koruma kanuna aykırı olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

 "Kişisel veri, kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgiyi ifade etmektedir. Kişisel veri, kişinin fiziksel, ekonomik, kültürel, sosyal veya psikolojik kimliğini ifade eden somut bir içerik taşıması veya kimlik, vergi, sigorta numarası gibi herhangi bir kayıtla ilişkilendirilmesi sonucunda kişinin belirlenmesini sağlayan tüm halleri kapsar.”


"Anayasamızın 20. maddesinde düzenlenen 'Özel Hayatın Gizliliği ve Korunması Hakkı' kişinin temel hak ve özgürlüklerinden biri olup, anayasal düzeyde tanınan ve korunan bir haktır" diyerek sözlerine devam eden Prof. Dr. Mehmet Genç, "Kişisel veriler, genel olarak sağlığı da kapsar. Hukukun güvencesi altında olan bir hakkın, kişinin iradesi veya yetkili bir yargı kararı olmaksızın kişilerin sağlıkları da dahil kişisel bilgilerinin bir şekilde alenileştirmesi tartışmasız hukuka uygun olmaz" diyerek konunun öneminin bir kez daha altını çizdi.

 

tikla-banner-001.jpg

youtube2-004.jpg

 

 

Siyasetcafe.com

 

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.