Koronavirüs tedavi edilen hastaya yeniden bulaşır mı?

Koronavirüs tedavi edilen hastaya yeniden bulaşır mı?

Koronavirüs bulaşan ve tedavi edilen hastanın tekrar enfekte olma ihtimali var mı? İşte yanıtı;

Çin'den ve Güney Kore'den gelen iyileşen kişilerin bir kısmının testlerinin yeniden pozitif çıktığı yolundaki haberler akılları karıştırıyor.

Kovid-19'la enfekte olup iyileşip taburcu olan bir kişinin yeniden koronavirüse yakalanma ihtimali olup olmadığıyla ilgili soruya yanıt veren iç hastalıkları ve hematoloji uzmanı Prof. Dr. Mustafa Çetiner, bu ihtimalin düşük olduğunu ancak virüsün yeni bir virüs olduğu için ortaya çıkan bilgilerin dengeleri değiştirebileceğini söyledi.

 

'İKİNCİ BİR ENFEKSİYON RİSKİ DÜŞÜK BİR İHTİMAL'


Koronavirüsün yeni bir enfeksiyon olması sebebiyle her gün yeni bir gelişmenin ortaya çıktığını hatırlatan Prof. Dr. Mustafa Çetiner "Dünyada hayatın yeniden normale dönmesi, hastalığı geçiren kişilerin artmasıyla planlanıyor. Binlerce Covid-19 hastası ile ilgili tecrübelerimizi göz önünde bulundurursak hastalanıp iyileşen kişilerin yeniden enfekte olması ile ilişkili çok büyük bir riskin olduğunu söyleyemeyiz. Ancak bir hafta sonra ortaya çıkacak bilgiler her şeyi değiştirebilir" dedi.

 

PCR CİHAZI CANSIZ VİRÜSLERİ DE GÖSTERİYOR


Bu konu ile ilgili olarak Güney Kore örneğini veren Prof. Dr. Çetiner, bu ülkeden yayımlanan bir çalışmada hastalığı geçirmiş kişiler arasında yapılan değerlendirmede 116 kişide yeniden Covid-19 pozitiflik tespit edildiğini ve bu durumun virüsün insanları tekrar enfekte edebileceği yolunda ciddi kaygıya sebep olduğunu söyledi. Prof. Çetiner, ikinci defa pozitifliğin üç önemli sebebi olduğunu ifade etti.

En önemli sebeplerden biri PCR'ın kendi tekniği gereği bize sadece canlı aktif virüsü göstermemesi. Aslında virüs inaktif bile olsa virüse ait bazı RNA parçacıklarının bulunması testin pozitif çıkmasına sebep olabiliyor. Vuhan'da dört sağlık çalışanında testin yeniden pozitif olduğunun gösterilmesi virüsten kalan kalıntıların testi pozitif gibi göstermesi. Çünkü bu dört sağlık çalışanın hiçbirinin bir yeniden hastalık belirtisi göstermediği belirlenmedi. Daha da önemlisi bu dört kişinin yakın aile fertlerine bu pozitifliği bulaştırmadıkları anlaşıldı.

 

korona-haberleri-icerik.jpg

y-002.jpg

siyasetcafe.png

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.