Koronavirüs tedavisinde hastalar neden yüzüstü yatırılıyor? Türkiye'de de bu yöntem başarılı olmuştu!

Koronavirüs tedavisinde hastalar neden yüzüstü yatırılıyor? Türkiye'de de bu yöntem başarılı olmuştu!

Türkiye’nin uyguladığı tedavi şekillerinden biri korona hastalarını yüzüstü yatırmak..Peki neden korona virüs hastaları yüzüstü yatırılıyor?

2029 Aralık ayı sonlarında Çin’in Wuhan kentinde başlayan ve şu an itibari ile 2.719.520 enfekte sayısına ulaşan, 191.228 insanı da ölüme sürükleyen ölümcül korona virüsü salgını tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de can almaya devam ediyor. Fakat Türkiye aldığı önlemler, değişik tedavi şekilleri sayesinde bu salgını diğer ülkelerden daha kolay ve çabuk atlacağa benziyor.

Türkiye’nin uyguladığı tedavi şekillerinden biri korona hastalarını yüzüstü yatırmak..Peki neden korona virüs hastaları yüzüstü yatırılıyor?

Korona virüs hastalarının yüzüstü yatırılmasının sebebi bu yöntem ile hastaların akciğerlerine daha fazla oksijen gidişi sağlanması.

American Thoracic Society tarafından yapılan bir araştırmada, Şubat ayında Çin’in Vuhan bölgesindeki bir hastanede Covid-19 bağlantılı solunum yetersizliği için tedavi gören 12 ağır hasta incelenmiş ve yüzükoyun yatırılmayan hastaların akciğer genişleme kapasitesinin, yüzükoyun yatırılan hastalara kıyasla çok daha zayıf olduğu görülmüştü.

Korona virüs salgını Avrupa’ya yayıldığı ilk dönemlerde, İtalya’daki yoğun bakım ünitelerinde kaydedilen görüntüler çok konuşulmuştu. O görüntülerde bazı hastaların yüzüstü yatırılarak cihazlara bağlandığı görülmüştü. Bu yöntem sayesinde akciğerlerine daha fazla oksijen gidiyor. Ancak bu tekniğin de riskleri var.

Hastalar birkaç saat yüzükoyun yatırılarak akciğerlerinde toplanmış ve nefes almalarını engelleyen sıvıların akması sağlanıyor.

Yoğun bakımdaki Covid-19 hastalarının tedavisinde bu yöntemin giderek daha fazla uygulandığını biliyoruz artık.

ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi’nden akciğer hastalıkları ve yoğun bakım uzmanı Doçent Dr. Panagis Galiatsatos, birçok Covid-19 hastasının yeterli oksijen alamadığı için zarar gördüğünü söylüyor.

Dr. Galiatsatos, "Bu hastalara oksijen verilse de bazen yeterli olmuyor. Yüzükoyun yatırdığımızda akciğerleri genişliyor" diyor.

Akciğerlerin sırta doğru olan kısmının daha ağır olduğunu, sırtüstü yatan hastaların ağırlığının sırta yüklenmesiyle yeterli oksijen almakta güçlük çektiklerini söylüyor.

Yüzükoyun yatmak ise oksijen akışını artırdığı gibi akciğerlerin farklı kısımlarının kullanımının artmasını da sağlıyor.

Dr. Galiatsatos, "Gözle görülür bir fark yaratıyor, birçok hastada işe yaradığını kendi gözlerimizle gördük" diyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Mart ayında, akut solunum yetersizliği olan yetişkin Covid-19 hastalarının, günde 12 ila 16 saat boyunca yüzükoyun yatırılması tavsiyesinde bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü, bu tekniğin çocuklar için de düşünülebileceğini, ancak bunun özel eğitimli uzmanlar tarafından güvenli bir şekilde uygulanması gerektiğini belirtti.

 

tikla-banner-001.jpg

youtube2-004.jpg

 

Siyasetcafe.com

 

 

 

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.