Koronavirüse karşı Dünyanın umudu olan Türk Profesör Ercüment Ovalı’nın sıra dışı hikayesi

Koronavirüse karşı Dünyanın umudu olan Türk Profesör Ercüment Ovalı’nın sıra dışı hikayesi

Çin’in Wuhan kentinde yaklaşık 4 ay önce ortaya çıkan ve dünyada yaklaşık 70 bine yakın kişinin ölümüne neden olan Koronavirüs pandemisine  karşı aşı çalışması yürüten Türkiye’nin umudu Prof. Dr. Ercüment Ovalı’nın hikayesini sizler için derledik.

Çin’in Wuhan kentinde yaklaşık 4 ay önce ortaya çıkan ve dünyada yaklaşık 70 bine yakın kişinin ölümüne neden olan Koronavirüs pandemisine  karşı aşı çalışması yürüten Türkiye’nin umudu Prof. Dr. Ercüment Ovalı’nın hikayesini sizler için derledik.

Ovalı, 2008 yılında Ergenekon operasyonu kapsamında FETÖ tarafından “bir Ergenekon sanığı ile telefon görüşmesi” gerekçe gösterilerek, Trabzon’da gözaltına alınmış,  İstanbul’da çıkarıldığı mahkeme tarafından 20 bin TL ödeme şartıyla serbest bırakılmıştı. 

Ovalı, Hrant Dink suikastı sanıklarıyla ilgili suçlandı, kanser hastalarından yüksek meblağlar alıp deney ilaçlarıyla ölüme sürüklemekle itham edildi.

Kurduğu ATİ Teknoloji- Hücre Ve Gen Tedavi Merkezi'ni bırakmak zorunda bırakıldı.

Dost bildikleri tarafından sırtından vuruldu, iftiralara uğradı.

Ama... O yine de hiç vazgeçmedi.

Yurt dışından ne teklifler geldi de ülkesini, halkını terk etmedi...

Trabzon’dan İstanbul’a gelip, çalışmalarına devam etti.

 “Kan ve Kök Hücreden Yapay Deri Üretimi” yani ‘DermoTürk’ ile ABD Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Derneği’nin ‘En İyi Deneysel Araştırma’ ödülünü aldı.

2017'de Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Bilim Kurulu üyeliğine seçildi. 

2018 yılında  GQ töreninde aldığı 'Yılın Bilim Ödülü' ödülünü şehit Eren Bülbül'e ve Afrin'de teröre mücadele veren Mehmetçik'e adadı.

 

ercument-ovali-gq-siyasetcafe.jpg


ÖDÜL ALDIĞINI ÖĞRENDİĞİ GÜN EREN BÜLBÜL VURULMUŞTU

 

Ödülünü alırken Eren Bülbül, Şehit Astsubay Ferhat Gedik ve Afrin'deki askerimiz adına aldığını açıklayan Ercüment Ovalı, ödül aldığı haberini aldığında çok duygulu olduğunu söylerken, "O gün bir çocuk evinin önünde vurulmuştu. Onu korumak için bir astsubay üzerine kapanmış ve üzerinden 41 kurşun çıkmıştı. Ödül haberini verdikten sonra ben bu ödülümü Eren Bülbül'e, bu şehit astsubayıma ithaf ediyorum." dedi.

Kendisini ödül törenine getiren sebebin ödül almak olmadığını söyleyen başarılı bilim insanı "Tabiki önemliydi ama eğer bu yazım yüz bin defa paylaşılınca aslında aldığım ödülden herkesin haberi olur. Dolayısıyla ben Eren Bülbül'ün ailesine, o şehit astsubayımın ailesine ve de şuanda Afrin'de olan Türk çocuklarına selam ediyorum." şeklinde konuştu.

 

 

KORONAVİRÜSE UMUT OLDU


Koronavirüsün salgın olarak seyretmeye başladığı günden bu yana 28 kişilik ekibiyle aşı çalışması yürüten ve Sağlık Bakanlığı onayıyla klinik çalışmalara başlayan Ovalı, ve ekibinin projesi Tüm dünyada büyük yankı uyandırdı.
Laboratuvarda bir süredir koronavirüse karşı tedavi çalışmaları üzerine çalışan Ovalı ve ekibi, koronavirüse karşı antikorla tedavi üzerine yaptığı çalışmalardan önemli sonuçlar elde etti ve bu bulguları Sağlık Bakanlığı ile paylaştı.

 

Ovalı, projenin detaylarını şöyle anlattı:

 

“Salgınla yüz yüze geldiğimizden beri grup olarak yetiştirmek için çok yoğun çalışıyoruz. Bir yere de geldik. Bakanlık aşı çalışmalarına başladı. Biz ikinci bir çağrı için öneri verdik. Bize çok hızlı dönecekler. Aşı koruyucu bir çalışma ancak başarısız olma ihtimali var. Hazırlamak kolay ama işe yaramayabilir, tekrar tekrar üzerine çalışmak gerekir ve bu zaman alır. Biz bakanlığa hiperimmün globalizm hazırlanması önerisini verdik. Yenen insanların kanından bu hastalığı durduracak antikorların izole edilerek diğer insanların tedavisinde ve korunmasında kullanılması esasına dayanıyor. Hastalığı yenenlerin plazma ve hücre bağışında bulunması gerekiyor. Yoğun bakımda yatan hastalar için bağışık olan insanların hücrelerini ve kanındaki antikorlarını kullanacağız.”

 

ERCÜMENT OVALI KİMDİR?
 

1961’de Kırklareli'nin Babaeski ilçesinde doğdu. Hacettepe Üniveristesi Tıp fakültesinde başladığı tıp eğitimini 1985 yılında 19 Mayıs Üniversitesi'nde, İç hastalıkları ihtisasını aynı üniversitede 1991'de Hematoloji üst ihtisasını 1997’de Marmara Üniversitesi Tıp fakültesinde tamamladı.

Öğretim üyeliği hayatına 1992 KTÜ iç hastalıklarında başlayan Ovalı, 1994’de Doçent 1999 da Profesör oldu. Karadeniz Teknik Üniversitesi Hematoloji bilim dalında öğretim üyeliği görevini yaparken 1 Aralık 2010’dan sonra Acıbadem Labcell hücre laboratuvarı ve Kordon kanı bankası Mesul Müdürü oldu. 59’u yurt dışı makale olmak üzere 370 den fazla yayına sahip olup, yurt dışı yayınlarının citation oranı 2.5 dir.

Son 18 yıldır hücresel tedavi ürünlerinin geliştirilmesi ve klinik uygulaması ilgili olarak çalışmaktadır. İlk olarak 1998-2007 arasında KTÜ Kemik iliği nakli Merkezi Sorumluluğunu yürüttü. Yine bu süreç içerisinde Sağlık Bakanlığı Kemik iliği nakli Komisyonunda üye ve Kordon kanı bankaları Koordinasyon kurulunda başkan olarak görev yaptı.

2003 yılından sonra KTÜ adına ülkemizin ilk GMP laboratuarının Trabzonda kuruluşunda proje koordinatörü olarak faaliyet gösterdi ve 2007 yılından sonrada bu proje kapsamında GMP şartlarında üretim yeri ruhsatına sahip ilk mesul müdür olarak Mezenkimal kökhücreler başta olmak üzere 14 ayrı hücresel tedavi ürününü ülkemize kazandırdı.

1 Aralık 2010 dan bu yana da Acıbadem sağlık grubu hastaneleri GMP ve Hücre tedavi ürünleri danışmanlığını ve Mesul Müdürlüğünü ile Doku Tipleme Laboratuarları sorumluluğunu yapmakta ve Acıbadem Kozyatağı Kemik iliği nakil merkezinde çalışmaktadır.

Yaptığı önemli çalışmalar arasında , yarı uyumlu nakillerde TCR alfa beta seleksiyonuna ilave olarak APC deplesyonu ile nakil mortalitesi ve komplikasyonlarında 19 hastalık bir seride %50 azalmaya neden olduğunu göstermesi olup bu çalışması devam etmektedir.

Devam eden diğer önemli çalışması ise dünyada ilk kez DMD hastada allogeneik umblikal kord mezenkimal kök hücreleri ile sağlıklı distrofin geninin nakledilebileceğini gösterdiği araştırmasıdır. Evli ve 2 çocuk babasıdır.

 

TÜRKİYE'DE SON DURUM NEDİR?

 

Dünyada ve Türkiye'de tedbirler en üst seviyeye çıkarılırken günlük olarak vaka ve ölüm sayısı araştırılıyor. Peki, Dünya ve Türkiye'de ölüm sayısı kaç oldu?

5 Nisan corona virüs vaka ve ölü sayısı açıklandı.

 

tablo-siyasetcafe-001.png

 

Tabloya göre, Toplam test sayısı 181 bin 445, toplam vaka sayısı 27 bin 069, toplam vefat sayısı 574, toplam yoğun bakım hasta sayısı 1381, toplam entübe hasta sayısı 935, toplam iyileşen hasta sayısı 1042 oldu.

 

İLLERE GÖRE VAKA SAYISI

 

İstanbul

Vaka sayısı: 12 bin 231

İzmir

Vaka Sayısı: 1.105

Ankara

Vaka sayısı: 860

Konya

Vaka Sayısı: 601

Kocaeli

Vaka Sayısı: 600

Antalya

Vaka Sayısı: 102

Isparta

Vaka Sayısı: 289

Sakarya

Vaka Sayısı: 337

Adana

Vaka Sayısı: 241

Bursa

Vaka Sayısı: 259

Samsun

Vaka Sayısı: 167

Zonguldak

Vaka Sayısı: 197

Kayseri

Vaka Sayısı: 130

Trabzon

Vaka Sayısı: 87

Balıkesir

Vaka Sayısı: 106

Kırklareli

Vaka Sayısı: 49

Edirne

Vaka Sayısı: 91

Tekirdağ

Vaka Sayısı: 121

Düzce

Vaka Sayısı: 32

Çanakkale

Vaka Sayısı: 30

Bolu

Vaka Sayısı: 19

Bilecik

Vaka Sayısı: 16

Eskişehir

Vaka Sayısı: 118

Gaziantep

Vaka Sayısı: 49

Osmaniye

Vaka Sayısı: 47

Nevşehir

Vaka Sayısı: 27

Kütahya

Vaka Sayısı: 5

Çorum

Vaka Sayısı: 35

Sinop

Vaka Sayısı: 35

Kahramanmaraş

Vaka Sayısı: 28

Kastamonu

Vaka Sayısı: 26

Çankırı

Vaka Sayısı: 25

Kırıkkale

Vaka Sayısı: 23

Afyonkarahisar

Vaka Sayısı: 18

Kilis

Vaka Sayısı: 17

Yozgat

Vaka Sayısı: 15

Bartın

Vaka Sayısı: 9

Karabük

Vaka Sayısı: 20

Karaman

Vaka Sayısı: 14

Mersin

Vaka Sayısı: 17

Aksaray

Vaka Sayısı: 5

 

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN LÜTFEN

siyasetcafe.com 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.