Kristal kayısılar verildi

Kristal kayısılar verildi

7. Malatya Uluslararası Film Festivali’nde “Nar Bağı”, Uluslararası Yarışmada; “Daha” ise Ulusal Yarışmada “En İyi Film” ödülünü aldı. Başak Köklükaya “En İyi Kadın Oyuncu” seçilirken, “En İyi Erkek Oyuncu ise Ahmet Mümtaz Taylan oldu.

7. Malatya Uluslararası Film Festivali, yedi günlük rüya gibi bir yolculuğun ardından görkemli bir törenle sona erdi. Gecede “Kristal Kayısı”lar sahiplerini bulurken İran sinemasının güçlü kadın yönetmeni Rahkshan Bani Etemad, Onur Ödülü aldı.

Ceyda Düvenci ve Bülent Şakrak’ın sunduğu, sinema yıldızlarının kırmızı halıdaki ışıltılarıyla başlayan 7. Malatya Uluslararası Film Festivali kapanış töreninde  Onur Ödülü’nün sahibi kariyerinin başından itibaren dünya sinemasına damgasını vurmayı başarmış, İranlı kadın sinemacı Rahkshan Bani Etemad oldu.  

 

Gecede daha sonra Ulusal ve Uluslararası Kısa Metraj Film Yarışması’nın kazananlarına geçildi. Uluslararası Kısa Metraj Yarışması’nın “En İyi Filmi”ni Reşat Strick açıkladı. Ödül yönetmenliğini Diana Lu’nun yaptığı “Annemle Geçen Bir Yaz” (Summer Time with My Mother) filmine verildi.

 

Ulusal Kısa Metraj yarışmasının kazananları ve ödül verenleri şöyle sıralandı; Ulusal Kısa Metraj Jüri Özel Ödülü Vadi (Salih Toprak - Can Erkan)’nin olurken ödülünü yapımcı Yonca Ertürk, Ulusal En İyi 3. Kısa Film ödülünü alan “Toprak” (Onur Yağız)’a sinema yazarı Fırat Sayıcı, Ulusal Kısa Metraj En İyi İkinci Film Ödülünü almaya hak kazanan “Bir İş Görüşmesi Hikayesi” (Alkım Özmen)’nin ödülünü yönetmen ve yapımcı Zeynep Gülru Keçeciler verdi. Ulusal En İyi Kısa Film Ödülünü ise Ayris Alptekin’in “Kot Farkı” filmi aldı. Alptekin, ödülü sinema yazarı Sidar Serdar Karakaş’tan aldı.  

NETPAC Asya Filmleri Ödülü ise, ayrıntılı ve sofistike sinematik araçları kullanarak, yalnızca Türk azınlıkların zorlu gerçekliğini değil, aynı zamanda zulüm gören gerçekleri de dokunaklı bir şekilde ortaya koyduğu gerekçesiyle “Mavi Sessizlik” filminin oldu. Ödül, filmin yönetmeni Bülent Öztürk’e Jeffrey Jeturian tarafından takdim edildi.

 

Festivalde bu yıl Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması En İyi Film Ödülü anlatı yapısı, şiirsel dili, derin insancıllığından, özellikle yıllarca belleklerden silinmeyecek son sahnesi ve diğer unutulmaz imgelerinden ötürü Ilgar Najaf’nın yönettiği “Nar Bağı” (Pomegranate Orchard) filmine verildi. Ödülü sahibine teslim eden Uluslararası Jüri Başkanı Nacer Khemir oldu. “Nar Bağı” filmi Kristal Kayısı Ödülü’nün yanı sıra 15.000 Euro para ödünün de sahibi oldu.

 

Kristal Kayısı Jüri Özel Ödülü ise festivalin uluslararası jüri üyesi Fatemeh Motamed Arya tarafından “Daha” adlı filmdeki çarpıcı ve güçlü performansı için genç yetenek Hayat Van Eck’e takdim edildi.

Ödül Gecesi’nde SİYAD ÖDÜLÜ’nün sahibi ise insanlığın güncel ve ertelenemez sorunlarına yaklaşımındaki tutarlı, dengeli ve sağaltıcı bakış açısı ve işlenmesi zor konuyu yalın bir dille sinemalaştırmasındaki başarısı nedeniyle Semih Kaplanoğlu’nun yönettiği “Buğday” filminin olurken, Kemal Sunal Halk Ödülü ise Ümit Ünal’ın yönettiği “Sofra Sırları” filminin oldu.

Festivalde bu yılın Ulusal Uzun Metraj Yarışması’nın kazananları, Kristal Kayısı Ödüllerini birbirinden değerli isimlerden aldılar.

 

 

“İşe Yarar Bir Şey” filmi ile Ulusal Yarışma’da “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü alan Başak Köklükaya yaptığı konuşmada şunları söyledi; “Ben bu ödülü ekibim bir de tüm kadınlar için alıyorum.”

 

Ulusal Uzun Metraj Yarışma Jüri Özel Ödülü’nün sahibi ise Yasemin Küçükçavdar’ın yönettiği Eksi Bir” filmi oldu. Küçükçavdar, ödülü ünlü oyuncu Oktay Kaynarca’dan aldı.

 

En İyi Yönetmen Kristal Kayısı‘ne “Sarı Sıcak” filmiyle Fikret Reyhan layık görüldü. Ödülü ünlü yönetmen Selim Evci tarafından takdim edildi.

 

En İyi Senaryo Kristal Kayısı Ödülü “Sarı Sıcak” filminin senaristi Fikret Reyhan'a verilirken, Fahri Kayahan En İyi Müzik Kristal Kayısı Ödülü “Kırık Kalpler Bankası” filmi ile Korhan Futacı’nın oldu.  

 

7. Malatya Uluslararası Film Festivali Ödülleri:

 

Ulusal Ödüller

 

  • En İyi Film Kristal Kayısı Ödülü DAHA
  • En İyi Yönetmen Kristal Kayısı Ödülü SARI SICAK (FİKRET REYHAN)
  • En İyi Senaryo Kristal Kayısı Ödülü SARI SICAK (FİKRET REYHAN)
  • En İyi Görüntü Yönetmeni Kristal Kayısı Ödülü GILES NUTTGENS (BUĞDAY)
  • En İyi Kadın Oyuncu Kristal Kayısı Ödülü BAŞAK KÖKLÜKAYA (İŞE YARAR BİR ŞEY)
  • En İyi Erkek Oyuncu Kristal Kayısı Ödülü AHMET MÜMTAZ TAYLAN (DAHA)
  • En İyi Kurgu Kristal Kayısı Ödülü ÖMER GÜNÜVAR / FİKRET REYHAN (SARI SICAK)
  • En İyi Sanat Yönetmeni Kristal Kayısı Ödülü NAZ ERAYDA (BUĞDAY)
  • Fahri Kayahan En İyi Müzik Kristal Kayısı Ödülü KORHAN FUTACI (KIRIK KALPLER BANKASI)
  • Jüri Özel Ödülü Kristal Kayısı Ödülü EKSİ BİR (YASEMİN KÜÇÜKÇAVDAR)
  • En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Kristal Kayısı Ödülü (ÖYKÜ KARAYEL – İŞE YARAR BİR ŞEY)
  • En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Kristal Kayısı Ödülü (MEHMET ÖZGÜR – SARI SICAK)
  • Umut Vadeden Kadın Oyuncu Kristal Kayısı Ödülü İNCİNUR DAŞDEMİR (MURTAZA)
  • Umut Vadeden Erkek Oyuncu Kristal Kayısı Ödülü HAYAT VAN ECK (DAHA)
  • Ulusal Kısa Metraj En İyi Film KOT FARKI (AYRİS ALPTEKİN)
  • Ulusal Kısa Metraj En İyi İkinci Film BİR İŞ GÖRÜŞMESİ HİKAYESİ (ALKIM ÖZMEN)
  • Ulusal Kısa Metraj En İyi Üçüncü Film TOPRAK (ONUR YAĞIZ)
  • Ulusal Kısa Metraj Jüri Özel Ödülü VADİ (SALİH TOPRAK – CAN ERKAN)

 

 

Uluslararası Ödüller

 

  • Kristal Kayısı En İyi Film Ödülü “Nar Bağı” / Pomegranate Orchard
  • Kristal Kayısı Jüri Özel Ödülü Hayat Van Eck (Daha)
  • Uluslararası En İyi Kısa Metraj Film “Annemle Geçen Bir Yaz” (Summer Time with My Mother)

 

Özel Ödüller

  • NETPAC ÖDÜLÜ Mavi Sessizlik / Bülent Öztürk
  • SİYAD ÖDÜLÜ Buğday / Semih Kaplanoğlu
  • KEMAL SUNAL HALK ÖDÜLÜ Sofra Sırları / Ümit Ünal

Siyasetcafe.com

juri-ozel-odulu-eksi-bir.jpg

 

mn8c6248.jpg

 

mn8c6369.jpg

 

mn8c6386.jpg

 

mn8c6640.jpg

 

mn8c6704.jpg

 

mn8c6818.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.