Kritik tarih 2023 Ocak! EYT'liler 92 bin TL fark alabilir

Kritik tarih 2023 Ocak! EYT'liler 92 bin TL fark alabilir

Sosyal güvenlik uzmanı Tarkan Zengin, EYT'yi bekleyen vatandaşlar için farklı bir hesap yaptı. EYT'lilerin prim gün sayısı ve farklı modellerden sonra, 92 bin lira fark kazanılabileceği gündeme geldi.

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için düzenlenen yasanın hazırlıklarında son aşamaya gelindi. Milyonlarca EYT'li yasanın çıkmasıyla emeklilik hakkı elde edecek.

Bilindiği üzere kıdem tazminatında memurlar için tavan ücreti 15 bin 371 TL. Memur zammıyla birlikte bu tutar artacak. Böylelikle tazminat da yükselecek. EYT düzenlemesiyle milyonlarca kişi emeklilik hakkı elde edecek.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) Sosyal Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı ve çalışma hayatı uzmanı Tarkan Zengin, Kanal D Ana Haber'de EYT ile ilgili tazminat konusunu değerlendirdi.

 

MEMURUN TAZMİNATI 92 BİN TL ARTABİLİR


Bugün 15 bin 371 TL olan kıdem tazminatı tavan ücreti, 2023 Ocak ayından sonra zamlanacak. Yeni tavan ücretinin 18 bin 445 TL seviyelerine çıkması bekleniyor.

Tavandan emekli olan bir kamu işçisinin 30 yıl hizmeti olduğunu düşünürsek 461 bin TL kıdem tazminatı alması gerekiyor.

30 yıl hizmet eden bir kamu işçisinin emeklilik kıdem tazminatı tutarı eğer 15 bin 371 TL'den 18 bin 445 TL'ye çıkarsa o işçinin alacağı kıdem tazminatı tutarı da 461 bin TL'den 553 bin TL'ye yükselecek.

 

ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANLARI EYT'DE İYİ HESAP YAPMALI


Çalışma hayatı uzmanı Tarkan Zengin, 2023 Ocak ayından sonra tavan ve taban tutarlarını beklemenin daha avantajlı olacağını ifade etti.

Özel sektör çalışanı hem çalışıp hem de emekli maaşı almaya devam edebilir. Özel sektörde çalışan EYT'lilerin bu nedenle hesaplamalarını dikkatli yapmaları gerekiyor.


Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.