Kulak Ağrısının Gizli Sebebi: Dış Kulak İltihabından Korunmanın 4 Yolu
Yüzücü kulağı olarak bilinen dış kulak iltihabı, yaz aylarında artıyor! Kulak ağrısı, kaşıntı ve işitme zorluğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ziya Saltürk, basit önlemlerle bu sorundan korunmanın yollarını anlatıyor.
Halk arasında yüzücü kulağı olarak da bilinen dış kulak iltihabı (Otitis Eksterna), dış kulak yolu derisinin iltihaplanmasıyla ortaya çıkan bir durum.
Kulak kepçesinden kulak zarına kadar uzanan bu yolun enfeksiyonu genellikle bakteri veya mantar kaynaklı olurken, en önemli nedeni hijyen açısından yetersiz su ile temastır.
Yeterince temiz olmayan deniz ya da havuzda yüzme, duş alınması sırasındaki su teması ile kulağa su kaçması, nemli ortamları seven bakteri ve mantarların daha da çoğalmasına neden olur.
Özellikle yanlış kulak temizleme alışkanlığı gibi nedenlerle kulaklarını tahriş edenler ve bağışıklığı zayıf kişilerin bu soruna daha yatkın olduğunu söylemek mümkün. En klasik belirtisi kulak ağrısı Tragus (kulak yolunun çıkışındaki kıkırdak çıkıntı) üzerine basılması ile artan ağrı oldukça şiddetlidir.
Dış kulak yolunun ödeme ve iltihabi atıklara bağlı tıkanmasıyla bazen kaşınma gibi şikayetler de olabilir.
GENEL BELİRTİLERİ ŞU ŞEKİLDEDİR:
Dış kulak yolunda kızarıklık ve ağrı
Akıntı
Kaşıntı
Dokunmaya karşı hassasiyet
Şişlik
İşitmede zorluk yaşama
KULAK ÇINLAMASI NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Muayene sonucu teşhisi konan dış kulak iltihabının tedavisi için, temel olarak lokal antibiyotikler, ağrı kesiciler kullanılır ve sudan korunma gibi yöntemler uygulanır. Ek bir hastalıkta veya tedaviye yanıt alınamadığı durumlarda ise uzman doktor kontrolünde antibiyotik tedavisi uygulanabilir.
Tedaviye başlandıktan sonra 3 gün içinde şikayetler azalırken, 10 günlük bir sürede hastalık genellikle geçmiş olur. Dış kulak iltihabının belirtilerinin hafif de olsa ciddiye alınması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Ziya Saltürk, geç kalınması durumunda ilerleyecek iltihabın çevre dokulara yayılarak daha büyük sorunlara yol açabileceğine dikkat çekiyor.
SORUNDAN KORUNMAK İÇİN İSE ALINABİLECEK BAZI BASİT ÖNLEMLER VAR:
Emin değilseniz önlem alın: Temizliğinden emin olmadığınız havuz ve deniz suyunda yüzecekseniz, kulağınıza su kaçmasını engellemek için yüzücü bonesi, silikon kulak tıkacı ya da vazelinli pamuk kullanın.
İyice kurulayın: Duş ve yüzme sonrası kulaklarınızı nemli bırakmayın, mutlaka iyice kurulayın.
Sert cisimlerle temizlemeyin: Kulak içi temizliğinde pamuklu çubuklar kullanmayın. Bu tip sert müdahaleler, kulaktaki koruyucu tabakaya zarar verir ve sorunun daha da büyümesine neden olur. Sizi rahatsız eden şikayetleriniz olursa, en kısa zamanda bir uzmana başvurun.
Kontrollerinizi aksatmayın: Kronik bir hastalığınız varsa ve bağışıklığınız zayıfsa düzenli kulak muayenelerinizi ihmal etmeyin. Bu sayede, ilerleyecek iltihabi bir durumu erkenden önlemiş olursunuz.
Siyasetcafe.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.