Kültür balıkçılığı rekora koşuyor

Kültür balıkçılığı rekora koşuyor

Denizlerdeki canlı yaşamının sürekliliğini sağlamak için son yıllarda daha da ağırlık verilen kültür balıkçılığı kapsamında Türkiye’nin ihracatı 800 milyon dolara ulaşırken, hedef 1.5 milyar dolar olarak belirlendi.

Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği Başkan Yardımcısı İhsan Bozan yaptığı açıklamada, Türkiye'de son 3 yılda her yıl yüzde 15'er büyüyen bir kültür balıkçılığı sektörü olduğuna dikkat çekerek, Türkiye’de kültür balıkçılığının yaklaşık 1 milyar 250 milyon avro civarında bir hacmi bulunduğunu anlattı. 2016’da 800 milyon dolar ihracat yapıldığını söyleyen Bozan, “Su ürünleri yetiştiricileri olarak 2023 hedefimiz 1 milyar dolar seviyesinde idi. Ancak biz geçen yıl 800 milyon dolara ulaştığımız için hedefimizi 1,5 milyar dolar olarak güncelledik. Gelinen noktada Bodrum ve Milas’taki üretim sahaları bizlere yetmediği için bize gösterilen yeni alanlarda üretim yapmak istiyoruz” dedi.

-Japonya’ya Karadeniz somonu-

59 ülkeye ihraç edilen Türk kültür balığının toplam üretimin yüzde 60’ının, alabalık üretiminin de tamamına yakınının ihraç edildiğini söyleyen Bozan, “Balıkta ihraç pazarımızın yüzde 70’i Avrupa Birliği. Rusya son dönemde yıldızı parlayan pazarlarımızdan bir tanesi. Tabii bir de Türkiye Japonya pazarı için Karadeniz Somon’u üretiliyor. O da yeni bir pazar. Karadeniz’de yeni yatırımlar yapılacak. Yine ABD için zaten pazarımız var. Oraya yakın sahalarda da üretim yapmaya başladık” diye konuştu.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.