Küratörle özel tur

Küratörle özel tur

‘Hafıza-i Beşer: Osmanlı Yazmalarından Hikâyeler’ sergisi çok özel bir tur düzenliyor. 3 Aralık akşamı 18.30’da ücretsiz gerçekleştirilecek bu turda, elyazmalarının ilgi çekici kendine has hikâyelerini serginin küratörü Mehmet Kentel anlatacak.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı El yazması Koleksiyonu’ndan bir seçkiyle oluşturulan Hafıza-i Beşer: Osmanlı Yazmalarından Hikâyeler” sergisi izleyicileri; metinler, objeler ve zamanlar arasında bir yolculuğa çıkarıyor. Sergi, el yazmalarının ilgi çekici hikâyelerini anlatırken aynı zamanda Osmanlı’nın gündelik yaşam kültürüne dair pek çok ayrıntıyı ortaya koyarak toplumsal hafızaya katkıda bulunuyor.

 

Hafıza-i Beşer sergisi; Van Kalesi’ni beklerken yazma kopyalamaya fırsat bulan muhafız İbrahim Ağa’yı, divanı elden ele gezmiş Zübeyde Hanım’ı, kendi yazmasını düzelten Fransa Sefiri Yirmisekiz Çelebi Mehmed Efendi’yi, esere “yazan yanlış yazmış” diye müdahale eden Kilisli Rıfat'ı, yazdıkları ayıplanmış, yasaklanmış ama kulaktan kulağa anlatılmış Enderunlu Fâzıl’ı, yazmayı koruması için yazılmış “Ya Kebikeç” duasını, bunu umursamadan karnını doyurmuş kâğıt kurdunu ve yüzlerce meşhur ya da isimsiz yazarı ve okuru bir arada düşünmemize aracı oluyor.

 

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, tarih ve edebiyat meraklılarını Osmanlı dünyasından bugüne uzanan el yazmalarının hikâyesini dinlemek üzere sergi turuna davet ediyor.  

 

siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.