Kurban kesenler dikkat! Uzmanlar uyarıyor

Kurban kesenler dikkat! Uzmanlar uyarıyor

Kurbanınızı uzmanlara kestirin, Kurban Bayramı Rehberi 2019

Kurban Bayramı kapımızda beklerken uzmanlar olabilecek kazaları önlemek amacı ile ; kurbanları profesyonel kasaplara kestirmek yerine kendileri kesmeye çalışan tüketicileri kesimin mutlaka uzman kasaplar tarafından yapılması konusunda şiddetle uyarıyor. Uzmanların uyardığı diğer bir konu da kurban kesiminde kullanılan aletlerin temizliği.

İş Güvenliği, İş Sağlığı ve Çevre Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan’ın kesim sırasında yaşanabilecek olası kazalara karşı tavsiyeleri şöyle; Özellikle büyükbaş hayvan kesimini kasaplara yaptırmak kaza sayısını önemli oranda azaltacaktır. Aletler keskin ve temiz olmalı, kesim sırasında kullanacağınız kesici aletler tam olmalıdır. Bu aletler her sene bilenmelidir. Ayrıca olası el kesilmelerine karşı, çelik örgülü ve bilekten kemerli kasap eldivenlerinin kullanılması gerekir. Kesimde kullanılacak bıçakların ve tüm kesici aletlerin antiseptikle yıkanması ve temizlenmesi gerekir. En azından alkol veya kolonya ile silinmelidir. Aletler ne fazla aşırı keskin ne de fazla kör olmalıdır. Çok keskin olduğunda yaralanmalar daha ağır şekilde sonuçlanabilmektedir. Aletlerin keskin olmaması sebebiyle kurban eziyet çekmektedir "

kurban2.jpg

Olası bir kazadan korunmak için ise Uçan’ın tavsiyeleri şu yönde; "Kurban kesimi sırasında yakındaki kişilerle arada en az 1 metre mesafe olması gerekmektedir. Herhangi bir kazayı önlemek açısından bu mesafe önemlidir. Kurbanın can havli ile sıçramaları da başka bir risk olup, kurban çok iyi bağlanmalıdır.”

Kurban kesiminde önce dikkat edilmesi gereken en önemli nokta veteriner kontrolünden geçmiş hayvanlar almak

Hayvanlardan direkt olarak insanlara geçebilecek oldukça fazla bulaşıcı hastalıklar bulunmaktadır. Veteriner kontrolünden geçerek hayvan alarak bunu önleyebilirsiniz.

kurban3.jpg

Kurbanlık hayvanın veteriner kontrolünden geçip geçmediğini kulaklarındaki kontrol işaretlerinden anlayabilirsiniz.

Kurban kesilen alanlara dikkat

Kurban kesimleri için belediyelerin belirlediği alanları kullanın. Belediyeler hijyen kurallarına maksimum özen göstermektedir. Hem kesim esnasında hem de kesim sonrasında hijyen kurallarına uyulması gerekmektedir.

 

kurban4.jpg

Kurban derisini saklarken tuzla ovun

Kurban derisinin zedelenmeden çıkarılmalı ve kaya tuzuyla ovularak saklanmalıdır. Uzman kasapların kurban kesmesi bu açıdan da çok yararlı olacaktır.

Kurban eti saklarken plastik kaplardan uzak durun!

Tekstil Kimya Mühendisi Öğretim Görevlisi Mustafa Cüneyt Gezen kurban etlerinin saklanmasında kesinlikle plastik kaplardan kaçınılması gerektiğinin altını çizdi.

Plastiklerin içinde bulunan kimyasalların, gıda ile temas ettiğinde gıdaya geçtiğini kaydeden Gezen, "Bu kimyasallara örnek olarak Bisfenol A, PCB, PBB ve PBDE'ler verilebilir. Bunların gıdaya geçişleri sıcaklığın etkisiyle olmaktadır. Sıcaklık arttıkça, zararlı maddelerin yiyeceğe geçişi daha kolay olur. Üstelik bunlar vücudumuzda pseudo östrojen yani östrojen mimik şeklinde metabolize olmaktadır. Bunun sonucunda erkeklerde ve kadınlarda kısırlığa, kadınlarda göğüs kanserlerine ve nöropsikolojik rahatsızlıklara neden olmaktadır. Bu yüzden yağlı ve sıcak gıdaların, plastik kaplarda saklanması daha zararlıdır" şeklinde açıklama yaptı.

Kesildikten hemen sonra kurban etlerini poşetlere koymayın

Mustafa Cüneyt Gezen, tavsiyelerini şöyle devam ediyor "Plastikte bulunan zehirli kimyasallar, sıcağın etkisiyle kurban etine bulaşmakta buradan da insanlara geçmektedir. Dolayısıyla kurban etlerini belirli bir süre soğumaya bıraktıktan sonra poşetler ile taşıyınız. Sızıntı yapmayacak, kalın poşetler kullanınız. Poşete koymadan tepsiler vasıtası ile taşınması daha uygundur. Bu süre zarfında etler soğur ve bakteri üretmesi durumu azalır. Soğuduktan sonra dağıtılacak etler poşetlenmelidir."

Kurban etlerinizi yağlı kağıda sarın

Plastiklerin içinde bulunan kansorejen kimyasalların yiyecekle temasının, insan sağlığı açısından oldukça tehlikeli olduğunu belirten Gezen, "Bu tür bulaşmaları engellemek amacıyla kurban etinin önce yağlı kâğıda sarılması ve daha sonra poşetlenmesi doğru olacaktır. Poşetlerin ağzını da açık tutmakta yarar olacaktır. Ayrıca kurban etinin soğuk zincire dahil edilerek, sağlıklı bir şekilde saklanması tavsiye edilir."

 

 

Siyasetcafe.com

 

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.