Küresel borç 233 trilyon dolara ulaşarak rekor kırdı

Küresel borç 233 trilyon dolara ulaşarak rekor kırdı

Uluslararası Finans Enstitüsü'nün raporuna göre, küresel borç 2017'nin 3. çeyreğinde rekor seviyeye ulaşarak 233 trilyon doları buldu. Finans dışı sektörlerdeki borç oranının rekor düzeyde arttığı ülkeler arasında Türkiye de var.

Uluslararası Finans Enstitüsü'nün (IIF) raporuna göre, küresel borç 2017'nin üçüncü çeyreğinde daha önce görülmemiş bir seviyeye ulaşarak 233 trilyon doları buldu. Rapor, 2016 sonundaki küresel borç miktarında yüzde 8 artış yaşandığını ortaya koydu.

Business Insider'ın haberinde, artan borç nedeniyle gelecek aylarda merkez bankalarının para politikalarında sıkılaşmadan kaçınabileceği belirtildi. Finans dışı sektörlerdeki borç oranının rekor düzeyde arttığı ülkeler arasında Türkiye ile birlikte Kanada, Fransa, Hong Kong, Güney Kore ve İsviçre de yer aldı.

-DÜŞÜK FAİZ ORANLARI ETKİLİ OLDU-

IIF, borç miktarındaki artışın olası nedenleri arasında, merkez bankalarının kredi koşullarında sıkılaşmaya gitmekten kaçınması olabileceğine dikkat çekti. Uzun vadeli düşük faiz sürecinin de borç seviyelerindeki yükselişi desteklediği ifade edildi.

Öte yandan raporda, küresel çapta borcun GSYH'ya oranının düşmeye devam ettiği, 2016'nın üçüncü çeyreğinde kırdığı rekorun ardından yüzde 3 azalarak yüzde 318 seviyesinde olduğu kaydedildi.

IIF analistleri, bu oranın düşmesinde, Türkiye ve Çin gibi ülkelerde artan enflasyon ile büyümedeki artış gibi etkenlerin etkili olduğunu belirtti.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.