Kürtlerden PKK ve BDP'ye sert tepki

Kürtlerden PKK ve BDP'ye sert tepki

PKK'nın militan toplama çalışmalarında özellikle çocukları hedef aldığı tespit edildi. Ailelerin çocuklarını geri alabilmek için güvenlik birimlerine başvurdukları ortaya çıktı.

Çözüm sürecinin etkisiyle silahların susması ve çatışmasız ortama rağmen terör örgütü PKK'nın dağ kadrosu için militan toplama çalışmalarını sürdürdüğünü saptayan güvenlik birimleri, örgütün özellikle çocukları hedef aldığını da tespit etti.

Geçmişte de çocukları örgüt saflarına katmaya yönelik girişimlere tepki gösteren ailelerin özellikle son dönemde bu tepkilerini yükselttikleri, çocuklarını geri alabilmek ya da izlerini bulabilmek için gidebilecekleri her adrese gittikleri, son çare olarak ise çocuklarının kayıp olduğunu güvenlik birimlerine bildirdikleri ortaya çıktı.
 
Bazı ailelerin ise tepkilerini BDP'ye yönelttikleri ifade edildi. Gerilim, son olarak Mardin'de Kızıltepe Belediye Başkanı'nın kurşunlanmasına kadar uzandı.
 
'SESSİZ KALIN' BASKISI
 
PKK'nın dağ kadrosunda çocuklara yer vermesi geçmiş yıllarda da tartışma konusu olmuştu. Ailelerin geçmişte bu konuda örgüte gösterdiği tepkiler de gündeme gelmişti. Ailelerin bu tepkileri, çözüm süreci devam ederken kadrolarını yenilemeye çalışan örgütün yeniden çocuklara yönelmesiyle doruğa çıktı. 
 
Son dönemde güvenlik birimlerine yansıyan bazı olaylar şöyle:
 
* Şırnak-Cizre'de 10 ila 15 civarında çocuğun Nisan ayında kayboldukları anlaşıldı. Yapılan inceleme sonucunda, ailelerin korktukları için güvenlik birimlerine bilgi vermeden kendi imkanları ile çocuklarına ulaşmaya çalıştıkları tespit edildi.
 
* PKK'nın gençlik örgütlenmesi olan Yurtsever Demokratik Gençlik Hareketi'nin Bingöl, Malatya, Elazığ ve Tunceli bölge sorumlusunun bazı YDG-H mensuplarını ajanlıkla suçladıkları, bu kişilerin sorgulandığı ve sonrasında örgütün dağ kadrosuna katılmaya zorlandıkları öğrenildi. Bu durumdan haberdar olan ailelere ise sessiz kalmaları için baskı yapıldığı öğrenildi.
 
* Bingöl'de ikamet eden Gülbahar B.'nin YDG-H bölge sorumlusu ile bir süre iletişime girdiği daha sonra Nisan 2014'te örgütün dağ kadrosuna katıldığı anlaşıldı. Bu durumu öğrenen ailesinin ise kızlarına ulaşamayınca BDP Bingöl İl Teşkilatı'na başvurduğu ancak girişimlerden netice elde edemedikleri saptandı. Ailenin kızlarını bulabilmek amacıyla BDP Bingöl İl Teşkilatı Başkanı'nı kaçırma yönünde bir planlama yaptığı güvenlik güçlerince saptandı. Ancak ailenin daha sonra vazgeçtiği ve son çare olarak polise kayıp başvurusunda bulunduğu bildirildi.
 
TESADÜFEN GÖRDÜ
 
* İstanbul'da düzenlenen bir etkinliğe katılan 16 yaşındaki Dilan'ın geri dönmediği, annesinin BDP binasına gelerek kızını sorduğu, kızının binada olmadığının söylenmesine rağmen tesadüfen orada olduğunu gören annenin tepki gösterdiği bildirildi.
 
* Bağcılar'da oturan bir ailenin Nisan 2014'te BDP İstanbul İl Binası'na geldiği, gençlik faaliyetleri kapsamında faaliyet gösteren çocuklarından bir süredir haber alamadıklarını belirterek, binadaki camları kırdıkları bildirildi.
 
* BDP'den Mardin Kızıltepe Belediye Başkanı seçilen İsmail Asi'nin 11 Nisan'da makam odasında silahla ayaklarından vurularak yaralandıkları, eylemi gerçekleştiren Mehmet Faruk Çelik'in ifadesinde, oğlu Bedri'nin ve kızı Zozan'ın örgütün dağ kadrosuna katılmasından sorumlu olması nedeniyle eylemi gerçekleştirdiğini emniyete beyan ettiği, Asi'nin şikâyetçi olmadığı bildirildi.
 
KAYMAKAMDAN AİLELERE ZİYARET
 
Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesi Kaymakamı Mehmet Fevzi Dönmez, son 15 gün içinde dağa çıkıp PKK'ya katılan 3 çocuğun ailesini ziyaret etti. Kaymakam Dönmez, "Aileler, çocuklarının dağa gitmesinden dolayı mutlu değiller. Biz de onların yanında olduğumuzu göstermek adına, destek için ziyaret ettik" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.