Kuruluş: Osman dizisindeki Bamsı Beyrek kimdir?

Kuruluş: Osman dizisindeki Bamsı Beyrek kimdir?

Kuruluş: Osman dizisindeki Bamsı Beyrek internette en çok araştırılan kelimelerden oldu, bakalım tarihte Bamsı Beyrek kimmiş?

Dün gece başrolünü Burak Özçivit’im oynadığı Kuruluş Osman dizisi birinci bölümü ile atv'de ekranlara merhaba dedi ve 17 raiting puanı ile rekor kırdı.

Dizinin ana karakterlerinden biri olan Bamsı Beyrek, diziyi heyecanla, izleyenler seyirciler için merak edilen ve internette araştırılan konulardan biri oldu.

BAMSI BEYREK KİMDİR?

Bamsı Beyrek “Dede Korkut” hikayelerinde anlatılan Ortaçağ Osmanlı’sının efsanevi kahramanıdır. . Bamsı Beyrek'in ismine Dede Korkut hikâyeleri dışında

Türk, Azeri ve bazı Altay efsaneleri ve masallarda da bahsedilir. Bamsı Beyrek iyi kalpli ve çok komik bir adamdı, Bey Böyrek, Bay Bura, Bey Birye, Beğ Beyreg, Bey Beyrek, Bay Börek, Bağ Böğrek gibi isimlerde de tanınır. Atının ismi Dengiboz veya Bengibozdur.

Bamsı Beyrek, masallardaki ana karakter olan Salur Kazan'ın en yakın arkadaşıdır. Tüm Oğuz beyleri içinde en yakışıklı dört kişiden biridir..

Bamsı Beyrek hikaye ve masallarda iki özelliği ile tanınır; kahramanlığı ve aşk hayatı…

Bamsı Beyrek Bizans zindanlarında 16 yıl geçirmiştir. Oğuzlar arasındaki iç savaşın anlatıldığı masalda, Bamsı Beyrek'in kaçırılmasından da bahsedilir.

Bizans'ta bir zindanda 16 yıl geçiren Bamsı'ya Kale'de yaşayan bir Prenses aşık olur ve Bamsı Beyrek'in kaçmasına yardım eder.

İç Oğuz ve Dış Oğuz arasında düşmanlık başlamıştır. Bamsı Beyrek'in kendisi İç Oğuz'dan olup karısı Dış Oğuz'dandır. Dış Oğuz beyleri Beyrek'i yanlarına çağırıp kendilerini desteklemesini isterler. Beyrek ise İç Oğuz'un başındaki Salur Kazan'ın en yakın arkadaşıdır ve ona ihanet etmez. O zaman Aruz Koca sinirlenir ve Beyrek'i yaralar.

Ne zaman öldüğü veya ne kadar yaşadığı bilinmemektedir; sadece uzun bir süre yaşadığı ve bir pusuda öldürüldüğü bilinmektedir. Ölümünden sonra karısı ve çocukları geride kalmıştır.

 

Kuruluş Osman dizisinde Bamsı Beyrek'i Nurettin Sönmez canlandırıyor.

 

 

Siyasetcafe.com

 

 


 


 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.