'Kuzey Irak petrolünün rantını AKP ile Koç bölüşüyor'

'Kuzey Irak petrolünün rantını AKP ile Koç bölüşüyor'

Türkiye'nin Kuzey Irak'tan aldığı ve Bağdat'ın da 'Petrolümüzü çalıyorsunuz' diyerek dava açtığı iskontolu petrolden oluşan rantın AKP ile Koç arasında paylaşıldığı ileri sürüldü.

Türkiye ile Bağdat Hükümeti arasında krize neden olan Kuzey Irak petrolüyle ilgili çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. Gazeteci yazar Oğuz Karamuk, Kuzey Irak'tan Türkiye'ye gelen yüzde 30-35 iskontolu petrolden oluşan ranrın, AKP ile Koç Grubu arasında paylaşıldığını öne sürdü.


"IŞİD PETROLÜ KUZEY IRAK'TAN ALINAN PETROLE KARIŞTIRILIYOR"


Haberdar'a konuşan Karamuk, Dünya piyasalarındaki fiyata göre yüzde 30-35 iskontolu alınan bu petrolün adeta mayın tarlası olduğuna vurgulayarak, "Bağdat petrolümüzü çalıyorsunuz diye dava açtı. Ruslar ve Batı 'Bu petrolün içine IŞİD'in petrolu karışıyor' diyor. Bağdat Hükümeti 'Petrolümüzü çalıyor' diyerek dava açtı. Özetle Türkiye için uluslararası alanda büyük riskler söz konusu." dedi.


"PETROL RANTINI KOÇ İLE AKP ARASINDA KAYBOLUP GİDİYOR"


Alınan riske rağmen bu petrolün Türk halkına hiçbir faydasının olmadığını vurgulayan Karamuk, "Petrol ucuza alınıyor ancak vatandaş Dünya fiyatlarına göre deposunu dolduruyor. Arada ortaya çıkan rant ise kamuoyu önünde düşman ve kavgalı gibi görünen AKP ile Koç arasında kaybolup gidiyor." diyerek, ortaya çıkan 1.3 milyar dolarlık rant paylaşımına dikkat çekti.



BAŞROL'DE AKP HÜKÜMETİ İLE TÜPRAŞ VAR 


Gazeteci Yazar Oğuz Karamuk, Koç grubu ile AKP hükümeti arasında kurulan rant paylaşım sistemini ise şöyle anlattı;

"Satın alınan petroller, EPDK'ya göre Koç Grubu bünyesindeki Türkiye'nin tek rafinerisi olan Tüpraş'a getirilip işleniyor. Büyük kısmı iç piyasada akaryakıt olarak satılırken, bir kısmı da ihraç ediliyor. Şirket tarihinin en yüksek kar marjı seviyelerine ulaşıyor. Tüpraş bunu Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin verdiği izinle yapabiliyor.


Kuzey Irak'tan 65 kuruşa alınıp, Türkiye'de 1 liraya satılan petrolden kim ne kazanıyor? Geçen yıl petrolün dünyada 50 dolar ortalamayla işlem gördüğü ve Kuzey Irak'ta bu petrolün Türkiye tarafından 33 dolara alındığını düşünürsek, 11 ayda birilerinin cebine 1.3 milyar dolarlık rant girdiği ortaya çıkıyor. Bu para, petrolü ithal eden TÜPRAŞ’ın bilançosunda gözükmüyor."


TÜİK'in bütün ülkelerden yapılan ithalatın parasal değerini verirken sadece Irak'la ilgili bir bilgi vermediğini kaydeden Karamuk, Türkiye'nin petrolünün yarısını satın aldığı Irak'ın resmi istatistiklerde yer almamasının altını özellikle çiziyor. 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.