Libya'dan Türkiye'ye 8 milyar dolar

Libya'dan Türkiye'ye 8 milyar dolar

Libya Merkez Bankası Başkanı El-Siddiq El-Kabir, Türk lirasını desteklemek amacıyla Türkiye Merkez Bankası’na 8 milyar dolar yatırdı.

Türkiye Doğu Akdeniz’deki etkinliğini devam ettirirken, Libya ile ekonomik ilişkilerde de gelecek için umut verici gelişmeler yaşanıyor. Türkiye’nin Libya ile hem askeri hem ekonomik iş birliği girerek güçleniyor.

Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmaları ile başlayan gerginlik Türkiye’nin Libya ile yaptığı mutabakat antlaşması sonrasında Türkiye lehine gelişmelere dönüştü.

Libya’da Birleşmiş Milletler (BM) tarafından meşru sayılan Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) yanında yer alarak Libya’nın yeniden parçalanmasına karşı iş birliğine giren Türkiye, bu stratejinin ekonomik alandaki getirilerini de göz ardı etmiyor.

En son Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan’ın 17 Haziran Çarşamba günü Trablus'a düzenlediği sürpriz ziyarette Ulusal Mutabakat Hükümeti ile başta elektrik olmak üzere enerji, bankacılık ve inşaat alanlarında işbirliğini görüştü.

 

TÜRK ŞİRKETLERİ YENİDEN LİBYA’NIN İNŞASINI ÜSTLENECEK

 

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün'ün verdiği bilgiye göre, Libya’da 1972 yılından beri çalışan Türk şirketleri o zamandan bu yana toplam 40 milyar dolarlık sözleşme imzaladı. Yenigün, Libya'da önümüzdeki dönemde hastane, okul, liman, konut, havalimanı gibi birçok projeye ihtiyaç olduğunu belirtti.

"Bu saatten sonra çok büyük iş çıkacak çünkü harap oldu maalesef Libya... Tahmin ediyorum en az 50 milyar dolar olur" diyen Yenigün "Biz hazırız Libya’ya gitmeye. Hem gönüllü gideriz, hem de istekli gideriz ve iyi de çalışırız.  En iyi biz biliyoruz orayı" ifadelerini kullandı.

 

TÜRKİYE’YE 8 MİLYAR DOLAR

 

DW’nin haberine göre, Türkiye swap anlaşmaları ile döviz ihtiyacına çare ararken Libya'dan bir destek haberi geldi. El-Arabiya Net Libya Merkez Bankası Başkanı El-Siddiq El-Kabir'in Türkiye Merkez Bankası’na Türk lirasını desteklemek için 4 yıllığına 8 milyar dolar yatırdığını bildirdi.

 

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.