Madenci kazandı, madenler özelleşmeyecek

Madenci kazandı, madenler özelleşmeyecek

Meclis Genel Kurulu'nda torba yasa mesaisi devam ederken tasarıda madenlerle ilgili maddede AK Parti'nin verdiği önergenin kabulüyle değişikliğe gidildi. 

Türkiye Taş Kömürü ile Türkiye Kömür İşletmeleri'nin özelleştirilmesinin önünü açtığı gerekçesiyle Zonguldak maden işçisinin eylemine neden olan maddede yapılan değişiklikle Zonguldak ve Bartın'daki TTK'nın işlettiği maden sahaları özelleştirme kapsamı dışında tutuldu.
Genel Kurul'da Bazı Vergi Kanunlarında değişiklik öngören torba yasa tasarısının ikinci bölümü kabul edildi. Tasarının maddeleri arasında madenciliğin gelişmesini ve maden sahalarının etkin kullanılmasını sağlamak amacıyla düzenlemeler de yer alıyor. Buna göre Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca ihale edilen maden sahalarının ihale edilebilmesi ve işletmelerinin yapılabilmesinin daha cazip hale getirilebilmesi amacıyla, 10 yıl süreyle arazi izin bedeli alınmayacak. Türkiye Taşkömürü Kurumunun (TTK), sınırları Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenen Ereğli Kömür Havzası'ndaki taşkömürlerini işletmeye ve hukuku uhdesinde kalmak şartıyla işlettirmeye olan yetkisinde değişikliğe gidiliyor. Türkiye Taşkömürü Kurumu ile Türkiye Kömür İşletmeleri, uhdelerinde bulunan maden ruhsatlarını işletme, işlettirmeye, bunları bölerek yeni ruhsat talep etmeye ve bu ruhsatları ihale etmeye yetkili olacak. Ancak TTK'nun halen kendisi tarafından doğrudan işletilen işletme izin alanlarında oluşturulacak ruhsatlar bu madde kapsamında ihale edilemeyecek.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.