Mahkeme karar verdi! Bankalar vatandaştan kestiği parayı iade edecek

Mahkeme karar verdi! Bankalar vatandaştan kestiği parayı iade edecek

Ticaret Mahkemesi'nden vatandaşlardan çeşitli isimler altında komisyon bedeli tahsil eden bankalara yönelik bir karar geldi. Karara göre 'masraf ve komisyon alacağı' adı altında tahsil edilen ödemeleri bankalar iade etmek zorunda kalacak.

Kredi kullanan vatandaşlardan zaman zaman çeşitli isimler altında komisyon bedeli tahsil edildiğine yönelik şikayetlerini dile getiriyor. Ticaret Mahkemesi'nden haksız yere komisyon bedeli tahsil eden bankalara kötü haber geldi. 4. Ticaret Mahkemesi; bankaların müşterilerinden kredi sözleşmelerinde yer almayan 'masraf ve komisyon alacağı' adı altında tahsil ettiği ödemelerin haksız kazanç sağladığı ve bu ödemelerin iade edilmesi gerektiğine hükmetti.

 

MAHKEMEDEN KOMİSYON BEDELİ KARARI

 

Bir bankadan 1 milyon TL kredi kullanan bir şirketin hesabından gece yarısı birer dakika arayla 'Periyodik Hizmet Komisyonu' adı altında 4 bin 200 TL para kesildi. Kendisinden haksız kesilen komisyon bedellerinin iadesini talep eden şirket sahibi çareyi İcra Müdürlüğü'nde buldu. Şirket yetkilisi, komisyon bedellerinin hesaptan bilgisi ve rızası dışında hukuka aykırı olarak tahsil edildiğini öne sürdü. Şirket yetkilisi, banka tarafından haksız olarak tahsil edilen bedelin dayanağının ne olduğunu ve bu durumun yazılı belge ile kendisine bildirilmesini istemesine rağmen bir türlü cevap alamadığını dile getirdi.


SÖZLEŞMEDE BULUNMAYAN KOMİSYON BEDELİ ALINAMAZ

 

Tarafları dinleyen Mahkeme, emsal nitelikte bir karara imza attı. Kararda; davalı bankanın davacıdan masraf ve komisyon alabilmesi için taraflar arasında imzalanan sözleşmede masraf ve komisyon alınacağının kararlaştırılmış olması gerektiği hatırlatıldı. Yasa gereği bankalarca, reeskont kaynaklı krediler dışındaki kredilere uygulanacak âzami faiz oranları ile faiz dışındaki diğer menfaatlerin ve tahsil olunacak masrafların nitelikleri ve azami sınırlarının serbestçe belirleneceği dile getirildi.

 

Kararda şu ifadelere yer verildi:

 

"Düzenleme kapsamında davalı banka tarafından kredi işlemlerinde sağlanacak faiz dışındaki diğer menfaatleri ve tahsil olunacak masrafları, TCMB'na bildirmekle yükümlüdür ancak davalı banka tarafından bu yükümlülüğün yerine getirildiğine ilişkin herhangi bir belge sunulmamıştır. Davacı tarafça 2 adet periyodik hizmet komisyonu alındığına ilişkin herhangi bir belge sunulmamış olmakla birlikte davalı bankanın da alınmadığı yönünde bir itirazı bulunmadığından alındığı kabul edilmiştir. Diğer bankaların periyodik hizmet komisyonu uygulamasının bulunmadığı tespit edildiğinden değerlendirmeye alınamamıştır.

 

MAHKEMEDEN İADE KARARI GELDİ

 

Yasa ve Yargıtay içtihatları doğrultusunda davalı bankanın davacı müşterisinden alınacak periyodik hizmet komisyonunu TCMB'na bildirimde bulunmadığından 4 bin 200 TL'nin davacıya iadesi gerektiği, dolayısıyla davacının talebinin yerinde olduğu, tarafların tacir olması nedeniyle davacının takipten sonra avans faiz talebinin de yerinde olduğu anlaşılmıştır. Davalı tarafından 2. İcra Müdürlüğü'nün icra dosyasına yöneltilen itirazın iptaline ve takibin devamına karar verilmiştir.

Borçlunun yedi günlük süre içerisinde ödeme emrine itiraz etmiş olması, bir yıl içinde açılmış bir itirazın iptali davası bulunması, davacı alacaklının tazminat istemini dava dilekçesinde açıkça talep etmiş olması ve takip konusu alacağın miktarının belli (likit) olması dikkate alınarak borçlunun itirazının haksız olması nedeniyle asıl alacağın yüzde 20 si oranında icra inkar tazminatının davalıdan alınarak davacıya verilmesine karar vermek gerekmiştir. Davanın kabulü ile davalı tarafından 2. İcra Müdürlüğünün icra dosyasına yöneltilen itirazın iptaline ve takibin devamına, asıl alacağın yüzde 20' si oranında icra inkar tazminatının davalıdan alınarak davacıya verilmesine hükmedilmiştir."

 

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.