Maliye Bakanı Naci Ağbal Açıkladı 1 Milyonun Üzerinde İstihdam Yakaladık

Maliye Bakanı Naci Ağbal Açıkladı 1 Milyonun Üzerinde İstihdam Yakaladık

Maliye Bakanı Naci Ağbal, ekonomi göstergelerde genele yaygın bir şekilde iyileşme olduğunu söyledi. 

Ağbal, "Son bir senede 1 milyon üzerinde bir istihdamı yakaladık. İstihdamda hızlı bir şekilde artış bütün sektörlerde var.

Ağbal, "Ocak-Eylül 2017 Dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Uygulama Neticeleri, 2017 Sene sonuna Bütçe Gerçekleşme Tahmini ve 2018 Sene Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı" konulu basın toplantısında, eylül ayı merkezi yönetim bütçe açığının geçen sene aynı ayıyla kıyaslandığında 16,9 milyar liradan 6,4 milyar liraya gerilediğini söyledi.

Bütçe giderleri geçen sene aynı ayına göre yüzde 2,6 artışla 54,4 milyar lira olduğunu söyleyen Ağbal, faiz hariç bütçe giderleri yüzde 1,6 azalışla 46 milyar lira, faiz giderleri 8,4 milyar lira, bütçe gelirleri yüzde 32,9 artışla 48 milyar lira, vergi gelirleri ise yüzde 35,5 artışla 41,8 milyar lira olarak gerçekleşti.

Ağbal, ocak-eylül dönemine ait bütçe açığı ise 31,6 milyar lira olduğunu söyleyerek, bütçe giderlerin 488,2 milyar lira, faiz hariç giderlerin 441,6 milyar lira, faiz giderlerin 46,6 milyar lira, bütçe gelirlerin 456,6 milyar lira, vergi gelirlerin ise 385,3 milyar lira olduğunu açıkladı.

YIL SONUNDA BÜTÇE AÇIĞI BU YILKİ HEDEFİMİZDEN DAHA DÜŞÜK ŞEKİLDE GERÇEKLEŞECEK

Sene başında bütçe açığı hedefi olarak 47 milyar liralık hedef belirlediklerini söyleyen Ağbal, "En son Orta Vadeli Program'da revize ettiğimiz sene sonu bütçe açığı hedefi ise 61,7 milyardı.

Dolayısıyla 9 ayda gerçekleşen bütçe sonuçlarımız, revize edilmiş bütçe açığı hedefimizin yarısı düzeyindedir. 

İnanıyorum ki önümüzdeki aylarda bütçenin gelir tarafında daha ılımlı bir gelişme kaydedeceğiz.

Bu anlamda bütçe gelir performansımız çoğalacak. Harcamalarla ilgili gerekli çabaları göstermek suretiyle harcamalarımızı kontrol altında tutacağız.

Umut ediyorum ki sene sonunda bütçe açığı bu seneki hedefimizden daha düşük şekilde gerçekleşecek.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye'nin 2018 sene merkezi yönetim bütçe giderlerin 762,8 milyar lira, bütçe gelirlerin 696,8 milyar lira, vergi gelirlerin 599,4 milyar lira, bütçe açığının ise 65,9 milyar lira olarak öngörüldüğünü bildirdi.

AK PARTİ HÜKÜMETLERİNİN 16 BÜTÇESİ OLACAK

Ağbal, "Ocak-Eylül 2017 Dönem Merkezi Yönetim Bütçe Uygulama Neticeleri, 2017 Sene Bütçe Gerçekleşme Tahmini ve 2018 Sene Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı" konulu basın toplantısında, 2018 bütçesinin AK Parti hükümetleri tarafından hazırlanan 16. bütçe olduğunu söyledi.

Naci Ağbal, 2018 bütçesinin, Orta Vadeli Program'da (OVP) açıkladıkları ekonomik, mali ve sosyal hedeflere uyumlu olacak şekilde hazırladıklarını söyleyerek, Türkiye'nin 2018 sene bütçe giderlerin 762,8 milyar lira, faiz hariç giderlerin 691,1 milyar lira, bütçe gelirlerin 696,8 milyar lira, vergi gelirlerin 599,4 milyar lira, bütçe açığının 65,9 milyar lira, faiz dışı çoğunun ise 5,8 milyar lira olarak öngörüldüğünü açıkladı.

SON BİR YILDA 1 MİLYONUN ÜZERİNDE BİR İSTİHDAMI YAKALADIK

Bu hedefler doğrultusunda 2018 bütçe açığının, milli gelir oranın yüzde 1,9 olmasını öngördüklerini söyleyen Ağbal, gelecek sene bütçenin, bundan evvelki bütçelerde olduğu gibi ekonomik büyümeyi, istihdamı ve vatandaşa hizmeti esas alan bir bütçe olacak.

Bakan Ağbal, Son bir senede 1 milyon üzerinde bir istihdamı yakaladık. İstihdamdaki artış bütün sektörlerde var.

Sağlık hizmetlerinin kalitesini çoğaltmayı ve her bir vatandaş için ulaşılabilir kılmayı hedeflediklerini söyleyen Ağbal, merkezi yönetim bütçesinden 2018'de sağlığa 127 milyar lira kaynak ayırdıklarını dile getirdi. 

Ağbal, 2002'de yüzde 11,3 olan sağlık harcamaları bütçe içindeki payını da 2018'de yaklaşık yüzde 17'ye yükselttiklerini açıkladı.

Özel sektörün yenilikçi ve üretken yapılarını destekleyecek alt yapı yatırımlarına 2018'de kaynak ayırmaya devam edeceklerini söyleyen Ağbal, geçen seneye göre yatırım ödeneklerini yüzde 10 çoğaltarak 85 milyar liraya çıkaracaklarını dile getirdi. 

Ağbal, 2002'de yüzde 5,5 olan yatırım harcamalarının bütçe içindeki payın 2018'de yüzde 11,2'ye çıkacağını anlattı.

Ağbal, söz konusu dönemde faiz harcamaları bütçedeki payı yüzde 43,2'den yüzde 9,4'e inerken eğitim,sağlık ve altyapı harcamalarında tüm oranların iki katı olacağını açıkladı.

BURS VE KREDİLER 470 LİRAYA AYLIK ÇIKACAK

Ağbal "Yüksek öğretime 2002 senesinde ayırdığımız kaynak sadece 3.6 milyar liraydı.

Gelecek sene bu rakam 41.7 milyar liraya çıkıyor. Bütçeden ayırdığımız kaynağı da iki kat artırmış olduk.

Bundan sonraki dönemde de daha çok kaynak ayırmaya devam edeceğiz. Burs ve kredi tutarını 2018 yılında 425 liradan 470 liraya çıkarıyoruz.

KAMU YATIRIMLARINDA ULAŞTIRMA İLK SIRADA

Kamu yatırımlarında en yüksek payın 25,5 milyar lira ile ulaştırma sektörüne ayrıldığını söyleyen Ağbal, eğitim yatırımları için 14,3 milyar lira, tarım sektöründeki yatırımlar için 10,1 milyar lira, sağlık sektöründeki yatırımlar için 8,5 milyar lira kaynak tahsis edildiğini söyledi.

Ağbal, merkezi yönetim bütçesinden yapılan harcamaların toplamda 85,1 milyar lira olduğunu söyleyerek, kamunun 2018 senesinde toplam 141 milyar lira yatırım harcaması yapacak.

Kamunun 2018'de yapacağı yatırımlarla büyümeye ciddi anlamda destek vereceğini belirten Ağbal, "Hükümetlerimiz döneminde ekonomik büyüme sayesinde elde ettiğimiz refah artışını sosyal yardım programlarımızla toplumun tüm kesimlerine ulaştırmaya devam ediyoruz.

Sosyal yardım programlarını artırdık, çeşitlendirdik. 2018'de merkezi yönetim bütçesinden sosyal harcamalara 50,8 milyar lira doğrudan doğruya sosyal devlet uygulamaları kapsamında kaynak ayırdık.

Ağbal, 2018 itibarıyla bütçeden tarıma ayrılan kaynağın yaklaşık 30 milyar lira olacağını açıklayarak, bunun yaklaşık 15 milyar lirasının tarımsal destekleme programları, 10 milyar lirası tarım yatırımları, yaklaşık 5 milyar lirası ise tarımsal kredi sübvansiyonu, müdahale alımları, ihracat ve tarımsal KİT'lerin finansmanı için tahsis edilecek.

REEL SEKTÖRE 37 MİLYAR LİRA KAYNAK SAĞLANACAK

Reel sektör desteklerine 2018 senesin de devam edileceğini dile getiren Ağbal, son üç senede reel sektöre farklı kanallardan destek sağladıklarını anlattı. 

Ağbal, bu kapsamda, gelecek sene reel sektöre doğrudan nakit destek olarak 37 milyar lira kaynak kullandırılacığını söyleyerek, konuşmasına şöyle devam etti:

2008'senesinden beri sosyal güvenlik kurumlarına iş verenlerimizin ödemek durumunda olduğu işveren sigorta primlerinin 5 puanını devlet olarak biz karşılıyoruz. 

2018'de 5 puan desteğine devam ediyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenmesi gereken prim olarak özel sektörün ödeyeceği 20 milyar lirayı devlet olarak biz üstleneceğiz. 

Kredi Garanti Fonu, özel sektörün, reel sektörün krediye erişiminin önündeki engelleri kaldırdı ve bu dönemde ciddi anlamda kredi genişlemesi yaşadık. 

Kredi Garanti Fonu üzerinden 350 bin işletmeye 196,7 milyar lira kefalet sağlanmış durumda.

Kredi Garanti Fonu uygulamaları kapsamında bugüne kadar oluşturulan kredi hacmi 219 milyar liraya ulaştı.

Kredi Garanti Fonu'ndan kullandırdığımız tüm kefalet tutarı üzerinden 2018'de bütçemizde 3 milyar lira kaynak ayırdık.

Bu tutar reel sektörümüzün karşılaşacağı kredi risklerinin teminatı olarak devlet tarafından karşılanmış olacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.