Mardin’in en ünlü otomobili Sabancı Müzesi’nde

Mardin’in en ünlü otomobili Sabancı Müzesi’nde

Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi, 10. yılında koleksiyonuna çok özel bir parça kattı. Mardin’in kültürel belleğinde önemli bir yere sahip olan 1952 model otomobili “Mardin’den Bir Otomobil Hikâyesi” belgeseli ile ziyaretçileriyle buluşturuyor.

Sabancı Vakfı tarafından restore edilip müzeye dönüştürülen Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi - Dilek Sabancı Sanat Galerisi, kuruluşunun 10. yılını Mardin’in sosyal belleğinde önemli yeri olan bir otomobili koleksiyonuna katarak kutluyor.

 

b18-min.jpg

 

1913’te Mardin’de dünyaya gelen ve lakabını bu bölgede “yardım eden” anlamındaki “muin” sözcüğünden alan ve Soyadı Kanunu’nun çıkmasıyla beraber “Özyardımcı” soyadını kullanan Yahya Muin, 1930’lardan itibaren kardeşi Salih’le birlikte farklı markalarda ABD yapımı otomobil, kamyon ve otobüsleri Mardin’e getirdi.

 

ab1-min.jpg

Muin’in, dönemin koşullarında yüksek bir fiyata satın aldığı ve taksi olarak kullandığı kiremit rengi 1952 model Chevrolet otomobil, yıllarca Mardinlilerin yanı sıra, buraya gelen siyasetçi, bürokrat ve hakimlere de hizmet etti, düğün konvoylarından keşif gezilerine Mardin günlük hayatında önemli bir yere sahip oldu.

 

Yahya Muin’in 2007’deki vefatının ardından çocuklarının Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi – Dilek Sabancı Sanat Galerisi’ne bağışladığı otomobil, özel hazırlanan bir belgeselle birlikte 25 Aralık 2019’dan itibaren izleyicilerle buluşacak.

 

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Dr.Dilek Sabancı, müze koleksiyonuna bağışlanan otomobilin sunumu töreninde yaptığı konuşmasında “Tarihe tanıklık eden bu özel otomobil, Mardinlilerin nikah, düğün gibi özel günlerinde, hakim, savcı, avukat ve din adamlarının seyahatlerinde ulaşım aracı olarak kullanılmış. Merhum Yahya Özyardımcı bu ekmek teknesinden kazandıkları ile bütün çocuklarını en iyi okullarda okutmuş. Değerli Özyardımcı ailesine bu önemli otomobil bağışı için teşekkürlerimi sunarken Mardin’in kent kültürünü yansıtan bu otomobili, Mardinlilerin en iyi şekilde sahipleneceklerine yürekten inanıyorum.” dedi.

 

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer ise “Müzeler sadece eser sergilemez, toplumsal mirası, geçmişin anılarını da aktarır. Bizler bunu Mardin için bir bellek görevi addederek Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi - Dilek Sabancı Sanat Galerisi’nin kapılarını 10 yıl önce açtığımızda, sadece şehrin yaşam kültürünü değil, Mardin’in yaşayan değerlerini, önemli şahsiyet ve mekânlarını da tanıtmayı ve gelecek kuşaklara aktarmayı hedeflemiştik. 10. yılımızda Özyardımcı Ailesi’nin ilgi ve cömertliği ile Müzemiz koleksiyonuna dahil olan 1952 model Chevrolet Deluxe otomobil, üretildiği tarihten beri Mardin’in sosyal hayatının bir tanığı olmuş ve Mardinlilerin anılarında yer etmiştir. Bu otomobil ve onu çevreleyen anılar dizisi, Mardin’in bugün ve gelecekteki ziyaretçilerine geçmiş günleri tanımaya eminiz ki vesile olacaktır.” dedi.

 

siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.