Marketlerdeki denetimlerde çıkan sonuç şoke etti! Vatandaşa yıllarca sucuk diye ot yedirmişler

Marketlerdeki denetimlerde çıkan sonuç şoke etti! Vatandaşa yıllarca sucuk diye ot yedirmişler

İstanbul’da 39 ilçede marketlerden sucuklar toplandı, laboratuvarda incelendi. İncelemeyi yürüten Gıda Laboratuvarları ve Gıda Denetçileri Derneği Başkan Yardımcısı Bahadır Orhan’ın açıkladığı sonuçlar dehşet verici...

İstanbul'da yapılan gıda denetimlerinin sonuçları, “Et yerine ot yiyormuşuz” dedirtti.

Gıda Laboratuvarları ve Gıda Denetçileri Derneği’nin (GLADER) İstanbul genelinde yürüttüğü incelemeler, sucukta inanılmaz hile yapıldığını ortaya koydu.

GLADER Başkan Yardımcısı Selman Bahadır Orhan, özellikle sucukta hile tespit ettiklerini belirterek "Et yerine ot yiyoruz. Maalesef bazı sucuklarda bu tür hilelere şahit olduk. Çok daha profesyonelce yapıldığı için basit laboratuvar analizlerinde bu hileleri yakalamamız mümkün olmuyor. Denetçiler, hayvansal hücre kullanılmadan yalnızca ot ile üretilmiş hileli sucukları tespit etti" dedi.

 

‘HAYVANSAL HÜCRE HİÇ YOK’

 

Yaptıkları incelemede toplanan bazı sucuklarda hayvansal hücreye hiç rastlamadıklarına dikkat çeken Bahadır Orhan, bunun nedenini fiyat artışına bağladı.

Orhan, "Kullandığımız hayvansal gıdalar pahalı olduğu için bunların yerine bitkisel proteinler kullanılıyor. Bu proteinler diğer sanayi tuzlarıyla kamufle ediliyor. Daha da kötüsü içerisine birçok ‘hadise’ katılabiliyor. Özellikle entegre üretim tesislerinde hileler çok daha gelişmiş durumda. Bunları yakalamamız çok daha zor oluyor. Çok daha profesyonelce yapıldığı için basit laboratuvarda bu hileleri yakalamamız mümkün olmayabiliyor" diye konuştu.

 

‘SOYAYI ET SANABİLİYORSUNUZ’

 

Orhan soya unu, tuz, tatlandırıcıyla sucuğa et tadı verildiğini ifade etti. Bu alanda teknolojinin oldukça geliştiğini vurgulayan Orhan, şöyle devam etti:

 

“Siz soya ununa tuz, tatlandırıcı kattığınızda et yediğinizi sanıyorsunuz. Bunun yakalanması çok zor. Ciddi bir laboratuvarla kimyasal muayenenin yapılması gerek. Türkiye'de bu laboratuvarların sayısı sınırlı. Denetimde üründeki protein oranına bakılıyor. Yüzde 22 protein varsa tamam ama o proteinin bitkisel mi hayvansal mı olduğuna bakılmıyor. Buradan şunu söylemek istiyorum; et yerine ot tüketildiğinin farkında olun."

 

‘TAVUKTAN DA SUCUK YAPILIR’

 

Marketlerde etten üretilen sucuğun kilosu 188 lira, tavuk sucuğun kilosu 87 liradan satılıyor. Kasaplarda ise et sucuğun kilosu 300 ila 350 lira arasında değişiyor. Kasaplara göre meslek ustalarının ürettiği sucuklar, endüstriyel olanlardan daha güvenilir. Kasap Özcan’a sucukta hileyi sorduk: "Soya sosu, baharat, tavuk taşlığı koyulabilir. Tavuk bile çeksen sucuk tadı olur. Kullanılan iyotlu tavuğu bile sucuk yapabilir, istediğin fiyata satabilirsin. Tavuktan da ottan da sucuk yapılır, vatandaş zaten içeriğine bakmıyor. Biz burada doğruyoruz, yağsız tuzsuz veriyoruz."

Kasap Arif Aydın da sucuğun kilosunun 330 liradan satıldığını, et fiyatları düşünüldüğünde bunun normal karşılanması gerektiğini belirterek, “Bizim sucuklarımızın üzerinde ne olduğu yazıyor ama yine de içine madde koyanlar da var" diye konuştu. 30 yıldır kasaplık yapan Cengiz Uysal da müşterinin gözü önünde, talep ettiği etten, sucuk sattıklarını, hazır ürün şüphesinin oluşmadığını ifade etti.

 

‘ETİKETİ İYİ İNCELEMEK GEREKİYOR’ 

 

Bahadır Orhan, İstanbul’un 39 ilçesindeki marketlerden toplanan sucuklar laboratuvarda incelendiğine ciddi bir içerik sıkıntısı tespit edildiğinin altını çizdi.

 

Gıda ürünleri içinde özellikle SUCUK gibi karışımlarda hile olasılığının arttığını vurgulayan Orhan, şu bilgileri verdi:

 

“Sucuğun üzerindeki etiketin mutlaka okunması gerekiyor. Ramazan ayı geldi, ister istemez insanlar kuvvetli ve daha kaliteli beslenmek istiyor. Hayvansal gıdalar tercih ediliyor. Bu noktada vatandaşımızı uyarmak gerek. Özellikle sucuk hileye çok açık bir gıda ürünü. Üzerindeki etiketlerin çok iyi okunması gerekiyor. Kendi denetimlerini kendileri yapıyor olmalılar. Son kullanma tarihine bakılmalı. Etiket tebliğine göre içinde neler olduğu paketin üzerindeki etikette yazmak zorunda. Hele hele de fiyat ucuzsa, etiketi iyi incelemekte fayda var.” 

 
Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.