Meğer her şey yalanmış! Koronavirüs ile ilgili bildiğiniz her şeyi unutun

Meğer her şey yalanmış! Koronavirüs ile ilgili bildiğiniz her şeyi unutun

Tüm dünyada panik devam ederken koronavirüs ile ilgili sahte iddialar ve yanlış bilgiler sürekli yayılıyor. Peki bu ölümcül salgında ne doğru, ne gibi önlemler alacağız? İşte tüm detaylar;

Tüm dünyada panik devam ederken ölümcül salgın ile ilgili sahte iddialar, komplo teorileri, yanlış bilgiler sürekli yayılıyor. Yanlış bilgilerin yayılmasıyla koronavirüs ile ilgili kafalar iyice karışıyor.

Peki bu ölümcül salgında ne doğru, ne gibi önlemler alacağız, neye inanacağız?

 

İşte dünyaya yayılan sahte bilgiler ve mutlaka bilmeniz gereken gerçekler;

 

MİT: CORONA VİRÜS İNSAN ELİYLE ÜRETİLDİ

 

Virüs salgını dünya geneline yayıldığı ve önemli bir halk sağlığı krizi oluşturduğu anda internette en çok dolaşan mitlerden biri 'virüsün insan eliyle bir laboratuvarda üretildiği" oldu.

Doğrulanmamış sosyal medya hesaplarından çıkan ve güvenilir bir kanıtla desteklenmeyen söylentiler, zaman geçtikçe daha da yaygın hale geldi.

Çin'de gizli bir laboratuvarda biyolojik silah üretilirken bu virüsün ortaya çıktığı da en çok konuşulan mitler arasındaydı.

Bir başka mit de virüsün ABD'de ortaya çıktığı ve bu sezon gripten öldüğü düşünülen birçok Amerikalının aslında COVID-19 tarafından öldürüldüğü oldu.

Çin ve batılı bilim insanları bu teorilerin hepsini şiddetle reddediyor. Virüsün kaynağı hala tam olarak bilinmese de yapılan araştırmalar virüse insanlara bulaşmadan önce yarasaların (tıpkı 2003 yılında dünyayı saran kuzeni SARS gibi) ev sahipliği yaptığı ifade ediliyor.

 

MİT: EV TEDAVİSİ VİRÜSÜ İYİLEŞTİRİR

 

Sarımsak, su tüketmek, c vitamini hepsi sağlığınız için iyi gelebilir ancak yeni tip corona virüsü onlarla durdurabileceğinizi düşünmenin bilimsel bir kanıtı yok.

Bazı dezenfektanlar, çamaşır suyu yüzeydeki virüsü öldürebilir. Ancak virüs hali hazırda vücudunuzda ise bu tip ürünleri vücudunuza ya da burnunuzun altına sürmeniz hiçbir etki göstermez hatta sağlığınız için tehlikeli olacaktır.

Şu an için virüsün tedavisi hala bulunamadı. Çalışmalar devam ediyor ancak corona virüs aşısının yapılması 1 yılı bulabilir.

Kendinizi şu anda korumanın en iyi yolu, her soğuk algınlığı ve grip mevsiminde yaptığınızı yapmak olacak. Virüs bulaşmış insanlardan uzak durun.

Hapşırırken ya da öksürürken dirseğinizle ya da tek kullanımlık peçetelere yüzünüzü kapatın. Ellerinizi su ve sabunla sık sık yıkayın.

 

HERKESİN MASKE TAKMASI GEREKİYOR

 

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne (CDC) göre sağlıklı insanların maske takması gerekmiyor. Hatta düzgün takılmazsa sizi hasta bile edebilir.

Maskeleri corona virüs semptomları taşıyanların etrafındaki insanları korumak için takması gerekiyor.

Hasta insanların dışında maske takması gerekenler, hasta birine refakat edenler ve tabi ki sağlık çalışanları...

İyiyken maske almanız sadece sağlık ekipmanlarının azalmasına ve fiyatların artmasına neden olur. Onlara gerçekten ihtiyaç duyan sağlık çalışanlarını ve insanları risk altına atmış olursunuz.

 

SICAKLIK VİRÜSÜ ÖLDÜRÜR

 

DSÖ'ye göre; el kurutma makineleri virüsü öldürmez. UV lambaları da elinizi sterilize etmekte kullanılmaz hatta böyle bir şey yaparsanız radyasyon cildinizi tahriş edebilir.

ABD Başkanı Donald Trump sıcağın virüsü öldüreceğini bu yüzden nisan ayında artan sıcaklıklarla virüsün yok olacağını iddia etmişti ama halk sağlığı uzmanları bunu önceden bilmenin imkansız olduğunu ifade ediyor.

 

ÇİN'DEN GELEN POSTA İLE VİRÜS BULAŞABİLİR

 

DSÖ'ye göre, Çin'den posta ya da kargo almak sağlığınızı riske atmaz.

 

ÇOCUKLARA VİRÜS BULAŞMAZ

 

Uzmanlar hala virüsün insana nasıl bulaştığını bulmaya çalışıyor ancak corona virüsün yüzeyler ve nesneler üzerinde çok uzun süre yaşamadığı bilimsel bir gerçek.

Her yaştan insan yeni tip corona virüse yakalanabilir. Fakat, yaşlı insanlar ve bağışıklığı düşük olan hastalık geçmişi olanlar ciddi enfeksiyonlara karşı daha savunmasızdır.

CDC'ye göre, enfekte vakaların çoğu yetişkinler olsa da virüs çocuklara da bulaşıyor.

 

CORONA VİRÜS BULAŞAN HERKES ÖLÜR

 

Yeni tip corona virüs vakalarında ölüm oranı yüzde 2 ve uzmanlar bu rakamın daha düşeceğini umuyor.

Corona virüs vakaları genellikle soğuk algınlığına benzer şekilde hafif ila orta derecede üst solunum yolu hastalığı yaşıyor.

Semptomlar arasında; burun akıntısı, boğaz ağrısı, baş ağrısı, birkaç gün süren ateş.

Çoğu vakada semptomlar kendiliğinden geçiyor. Bu semptomlar nadiren ölümcül bir sürece götürüyor.

Bağışıklık sistemi zayıf, yaşlılar ve çok genç olanlar için, virüsün zatürre veya bronşit gibi daha düşük veya çok daha ciddi bir solunum yolu hastalığına neden olma şansı var.

Binlerce insanın enfekte olduğu ve yetkililerin hala virüsü durdurmakta zorlandığı göz önüne alındığında yüzde 2'lik bir ölüm oranı bile endişe verici.

 

siyasetcafe.com 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.