Melih Gökçek Ankara'yı 'parsel parsel' nasıl sattı?

Melih Gökçek Ankara'yı 'parsel parsel' nasıl sattı?

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in seçimden önce Cemaate karşı bonkörce davrandığı ardından tavır değiştirdiği ortaya çıktı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek arasındaki kavga, “paralel yapıya” yönelik yerel seçimler öncesi ve sonrası uygulamaları yeniden gündeme getirdi.

 

Arınç’ın “Ankara’yı parsel parsel sattı” şeklinde nitelediği olaya iki güncel örnek bulunuyor. 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmasından önce Dikmen Vadisi’nde, AKP’lilerin paralel yapı ile ilişkilendirdiği işadamı Akın İpek’e ait olan İpek Üniversitesi için büyük bir alan devredildi.

 

Yine AKP’lilerin paralel yapı ile yakınlığı dile getirilen Turgut Özal Üniversitesi’ne Dışkapı’daki tarihi su süzgecinin alanı verildi. Dikmen Vadisi’ndeki 64 dönümlük alan İpek Üniversitesi’ne devredildi.

 

Yerel seçimler öncesinde “paralel yapıya karşı sessiz” kalması eleştirilen Gökçek, seçimlerden sonra ise tavır değiştirip, cemaate yakınlığı iddiasıyla, bir kısım personelini görevden aldı, hizmet satın alınan çok sayıda firmayla bağlantıyı kesti.

 

Çözüm sürecine ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç arasında başlayan tartışmanın, Arınç ile Gökçek arasında kavgaya dönüşmesi, 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturması öncesinde hükümetin uygulamalarını yeniden gündeme getirdi. 25 Ocak 2013 tarihinde yayımlanan Ankara Eki’nde Dikmen Vadisi’nde Gökçek’in yaptığı satışları haberleştirilmişti.

 

Arınç’ın, “parsel parsel sattı” diye nitelediği tartışmalı arsalara iki güncel örnek bulunuyor. Bu arsalardan biri başkentin uzun yıllardır çözümlenemeyen sorunu Dikmen Vadisi’nde. Gecekondu ve hak sahipleri ile tartışma yaşayan Ankara Büyükşehir Belediyesi, bölgede, 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmaları öncesinde bir üniversite için arsa devri gerçekleştirdi. Cumhuriyet’in ulaştığı tapu kayıtlarına göre, biri 18, diğeri 46 dönüm olmak üzere toplam 64 dönümlük alan devredildi.

 

AKP’lilerin “paralel yapı ile ilişkilendirdiği” işadamı Akın İpek’e ait olan İpek Üniversitesi, devraldığı arsalara daha sonra yenilerini ekledi. Halen üniversite inşaatının sürdüğü bölgede, bazı binaların inşaatı sürüyor. Bölge sakinleri, binalardaki inşaatın son dönemde yavaşladığına dikkat çekiliyor. Büyükşehir belediyesi mülkiyetindeyken devredilen arsaların bedelini kimse açıklamıyor.

 

TARİHİ BİNA YERLE BİR EDİLDİ

 

AKP sözcülerinin paralel yapı ile ilişkilendirdiği kurumlara satılan ikinci örnek arsanın ise Cumhuriyet Tarihi açısından da önemi bulunuyor. Dışkapı bölgesinde temelini İsmet İnönü’nün attığı, dönemin devlet yöneticilerinin imzaladığı anı kapsülünün de temeline bırakıldığı Su Süzgeci, yerel seçimlerden önce Turgut Özal Üniversitesi’ne devredildi.

 

TARİHİ BİNA YIKILDI

 

İmar altlığı eğitim ve sağlık alanı olarak düzenlenen arsanın üzerinde bulunan tarihi bina tüm uyarılara karşın yıkıldı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve kamuoyunun tepkilerine karşın, temeline kapsül bırakma töreni gazetemizde de haber olan binanın yıkımı engellenemedi. Anı kapsülüne ne olduğuna ilişkin ise üniversite de belediye de yanıt vermiyor. Üniversiteye devredilen bu arsanın kaderi de yerel seçimler sonrasında değişti. Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, arsanın altlığı defalarca değiştirildi. Daha önce inşaat emsali de yükseltilerek eğitim ve sağlık alanı olarak tanımlanan bölge önce itfaiye alanı, ardından inanç müzesi alanı olarak düzenlendi. Üniversitenin bu alana belirtilen tesisleri yapması düşünülemeyeceği için arsa fiilen kullanım dışı kalmış durumda.

 

BELEDİYEDE TASFİYE

 

Arınç’ın sert sözcüklerle dile getirdiği Gökçek’in ilişkileri belediyedeki kadrolaşma boyutuyla da ortaya çıktı. Gökçek, yerel seçimlerden sonra bir kısım bürokratını “paralel yapıya yakınlığı” iddiasıyla görevden aldı. Ayrıca, hizmet satın alınan çok sayıda taşeron firma ile de aynı gerekçeyle ilişkiler kesildi. Yerlerine başka firmalardan hizmet alımı yapılmaya başlandı. Kaynak: Cumhuriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.