Memur maaşı 200 lira eriyecek!

Memur maaşı 200 lira eriyecek!

Maaşlar enflasyon karşısında erirken ilk altı aylık dönemde enflasyonun yüzde 6'ya ulaşması halinde her bir memur maaşında en az 60 lira ile 200 lira arasında kayıp oluşacak.

Maaşlar enflasyon karşısında erirken ilk altı aylık dönemde enflasyonun yüzde 6'ya ulaşması halinde her bir memur maaşında en az 60 lira ile 200 lira arasında kayıp oluşacak.

 

Bağımsız Sağlık-Sen'in yaptığı hesaplamaya göre, 2014-2015 yıllarını kapsayan toplu sözleşme yaklaşık 3 milyon memurun mağdur olmasına neden oldu. Memur maaşlarına yapılan zamlar yılın ilk 5 ayında enflasyon karşısında eridi. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Tüketici Fiyat Endeksine göre enflasyon 2013 yılı Aralık ayına göre yılın ilk 5 ayında yüzde 5.38 oranında arttı. Buna göre önümüzdeki ay enflasyonun yüzde 6'yı bulması halinde her bir memur için en az 60 lira ile 200 lira arasında kayıp oluşacak.


SEYYANEN ZAM MEMURU MAĞDUR ETTİ

Yaklaşık 3 milyon memurun iki yıllık zamlı maaşları, ağustos ayındaki toplu sözleşmeyle belirlendi. Buna göre maaşlara yüzdelik zam yerine seyyanen zam yapıldı. Bütün kamu görevlilerinin maaşları brüt 175, net 123 lira artırıldı. Ancak memurlar, hükümetin teklif ettiği yüzde 3+3 zammı dahi alsalardı yıllık gelir artışları daha yüksek olacaktı. Çünkü enflasyon şimdiden yüzde 5.38 oldu. Bu durumda ilk üç ayda bile yüzde 2.38'lik bir enflasyon farkı oluştu. Sonraki aylarda gerçekleşecek her enflasyon artışı memurun aleyhine bir tablo ortaya çıkaracak. Yüksek maaşlılarda bu tablo daha da vahim bir boyut kazanacak. Zira, müsteşar ve genel müdür düzeyindekilerin maaşı verilen 123 lira ile yüzde 2 düzeyinde arttı. Temmuzda zam almayacakları göz önünde tutulursa seyyanen zam uygulamasıyla ancak 1+1 zam almış oldular. Yıllık enflasyonun yüzde 10'u aşması halinde yüksek maaşlı memurlar ciddi gelir kaybına uğrayacak.

 

5 AYDA 30 LİRA FAKİRLEŞİLDİ

2013 yılı Aralık ayında 4 kişilik bir ailenin asgari geçimi için gereken miktar 3 bin 702,33 TL iken, bu rakam 2014 yılının ilk beş ayında 152.88 TL artarak 3 bin 855,21 TL'ye yükseldi. 2014 yılının başında memuru verilen 123 TL'lik zam eriyip gittiği gibi, memurlar geçen yıla göre 30 TL daha fakirleşti.

Yılın ilk dört ayında gıda fiyatlarına yüzde 9.2 zam yapılırken; kuru fasulye yüzde 18.5, mercimek yüzde 18.3, patates yüzde 37.2, kuru soğan yüzde 18,6, pirinç yüzde 23.2, limon yüzde 39.1, elma yüzde 30.3, çarliston biber yüzde 17.8, domates yüzde 14.7, dolma biber yüzde 34 oranında zamlandı. Başka bir deyişle, memura verilen zam fazlasıyla geri alındı.

 

BAĞIMSIZ SAĞLIK-SEN BAŞKANI BAYRAKTAR: HATADAN DERHAL DÖNÜLSÜN

Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 2014-2015 toplu sözleşme döneminde hükümet ile yetkili konfederasyon arasında imzalanan sözleşmenin tam bir fiyasko olduğunu söyledi. Hükümet yetkililerinin her yaptığı açıklamada, çalışanları enflasyona ezdirmediklerini ifade ederek bununla övündüklerine dikkat çeken Bayraktar, ancak şimdi durumun tam tersi bir hal aldığını ifade etti. İlk 5 aylık enflasyon rakamları göz önünde bulundurulduğunda memurun enflasyon farkı alması gerektiğini, ancak toplu sözleşme ile verilen seyyanen zam nedeniyle memurun bu haktan mahrum bırakıldığına vurgu yapan Bayraktar, "Hükümetten memur maaş zamları, enflasyon artış oranının altında kalması durumunda, aradaki farkın maaşlara zam olarak yansıtılmasını istiyoruz. Hükümet bu hatadan derhal dönmeli" dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.