Merdiven çıkarken zorlanıyorsanız dikkat!

Merdiven çıkarken zorlanıyorsanız dikkat!

Kesik kesik nefes alıyorsanız özellikle de merdiven çıkarken nefes darlığı yalıyor ve zorlanıyorsanız nedeni kalp yetmezliği olabilir.

Uzmanlar, kalp yetmezliği hastalığının sol kalpte görüldüğünde durumun akciğerlere, sağ kalpte ise karaciğere ve vücudun boyun, bacak gibi diğer bölgelerine de yansıyabileceğini açıkladı.

Ani ölüm sebebi olabiliyor

Kalp yetmezliğinin, saat başı kalp kasının zayıflaması olarak bilindiği fakat ritim bozukluğuna bağlı kalbin olağandan hızlı çalışması gibi durumlarda da görülebileceği yine Uzmanlar tarafından öngörülüyor.

Yaşam kalitesini azaltan kalp yetmezliği, kalbin vücudun dokularının ihtiyaçlarını gidermeye yetecek düzeyde kanı pompalayamaması ya da zorla sağlaması durumudur.

Hasta daha önce kolay bir şekilde yürüdüğü yolu bir süre sonra zorla yürümeye başlaması, merdiven veya rampa çıkarken nefes darlığı yaşaması, düz yastıkta yatamaması, daha ileri durumlarda sağ kalp yetmezliği de başladıysa bacaklarda ve bel bölgesinde şişme meydana gelmesi kalp yetmezliği belirtilerini göstermektedir.

Yüksek tansiyonu kontrol altına alın

Kalp yetmezliğinin altında yatan en önemli ve riskli durumların kalp damar tıkanıklığı, kalp kapakçık hastalıkları, yüksek tansiyon ve kalp krizleri olduğu da bilinmektedir.

Kalp krizine bağlı ölü doku meydana gelmişse kalp yetmezliği geriye dönebilen bir durum değildir. Fakat damar tıkanıklığına bağlı kalp krizi oluşturmayacak düzeyde darlıklar varsa bu darlıklar açılarak kalp yetmezliği tedavi edilebilmektedir. Devamlı kalbin hızlı çalışması ritim bozukluğu yaratarak kalp yetmezliğine sebep olabilirken, hız kontrolü sağlandığında yine hastalık tedavi edilebilmektedir. Hastanın fizik muayene ve şikayetlerine göre tanı konulabilmektedir.

Kalp yetmezliği tanısı hastanın hiçbir şikayeti olmadan da check-up ile yapılan tetkiklerle de ortaya çıkabilmektedir. Tanı yöntemlerinde akciğer filmi, elektrokardiyografi (EKG) ve en birinci olarak görülen kalp ultrasonunda (ekokardiyografi) kalbin kasılma gücü ölçülerek, kasılma zayıfsa kalp yetmezliği tanısı konulabilmektedir. Ekokardiyografi ile kalp kasının gücü ve fonksiyonları ayrıntılı olarak incelenebilmektedir.'

SİYASETCAFE.COM

 EDİTÖR
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.