Merkez Bankası 2022 sonu enflasyon tahminini açıkladı!

Merkez Bankası 2022 sonu enflasyon tahminini açıkladı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 2022 yılına ilişkin yılın ilk enflasyon raporunu sundu. Buna göre 2022 sonu enflasyonu yüzde 23,2 oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 2022 yılının ilk enflasyon raporunu açıkladı. Toplantı TCMB'nin Ankara'daki binasında gerçekleştirildi.

 

Kavcıoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

 

"Türkiye'nin ana ticaret ortaklarında büyüme öngörüleri daha çok yukarı yönlü, 2022 öngörüleri bir miktar aşağı güncellendi.

Küresel iktisadi faaliyet üzerindeki risklerin sınırlı olduğunu değerlendiriyoruz, Türkiye'nin dış talep görünümü olumlu seyrini korumaktadır. Doğalgaz fiyatları 2020 düzeylerine göre oldukça yüksek seyrediyor.

Küresel enflasyonda dikkat çeken artışlar gözleniyor. Özellikle gelişmiş ülkeler için enflasyonun tarihi yüksek seviyelere ulaştığını görüyoruz.

Arz ve tedarik sorunlarının düzelme eğilimine girmediği, enflasyonu artırıcı yönde etki etmeye devam ettiğini değerlendiriyoruz.

Gelişmekte olan ülkelerin bir çoğunda da gerek enflasyon gerçekleşmesi, gerek beklentileri hedefin üzerinde seyrediyor.

Gelişmekte olan ülkelere son dönemde portföy girişi olduğunu gözlüyoruz. Çin dışındaki hisse senedi piyasalarına da girişler olduğu, Türkiye'ye yönelik sermaye girişleri Kasım ayında devam ederken, Aralık ayında da çıkış gözlendi.

İktisadi faaliyet 2021 yılı üçüncü çeyrekte güçlü seyrini sürdürdü. Net ihracatın yıllık büyümeye katkısı 6.8 yüzde puan ile oldukça yüksek seviyededir. İktisadi faaliyetin yılın son çeyreğinde de güçlü seyrettiği görülüyor.

Aşılamanın hızlanması, küresel ekonomideki toparlanma sürecini destekliyor. Vaka sayısında artış gözlense de aşılamanın yardımıyla izolasyon tedbirleri küresel ölçekte daha gevşek tutuluyor.

Kartla harcama verilerine göre salgından daha çok etkilenen hizmet sektöründe artış oranlarının daha yüksek olduğunu görüyoruz. İlave kapasite ihtiyacının önümüzdeki dönemde de yatırım talebinin destekleyecek bir unsur olduğunu değerlendiriyoruz. İstihdam hizmetler sektörünün öncülüğünde artış eğilimini koruyor. Önümüzdeki dönemde istihdam artışının devam edeceğini öngörüyoruz.

İhracat miktarı artış eğilimini koru, ithalat miktarı ise yatay seyretti. Cari işlemler dengesinde 2022 yılında fazla vereceğini öngörüyoruz. Firma ve konut kredileri ivmelenirken, ihtiyaç kredisi yatay seyretmeye devam etti. Ticari kredilerdeki gelişmeleri önemsiyoruz.

Yılın son çeyreğinde döviz kuru gelişmeleri enflasyondaki yükselişin en önemli belirleyicilerinden biri oldu. Enflasyondaki yükselişte temel mal, gıda ve enerji grupları öne çıktı.

 Firma ve konut kredileri ivmelenirken, ihtiyaç kredileri yatay seyretti. Kura endeksli fiyatlama davranışı enflasyonu yükselten en önemli etken oldu. TL'yi öncelikleyen geniş kapsamlı bir gözden geçirme süreci yürütüyoruz.

Gıda enflasyon tahminimizi yüzde 24,2 olarak güncelledik. 2022 sonu enflasyonu yüzde 23,2 oldu."

 

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum