Merkez Bankası açıkladı: Yıl sonu enflasyon ve dolar beklentisi değişti!

Merkez Bankası açıkladı: Yıl sonu enflasyon ve dolar beklentisi değişti!

Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 67,78 oldu. Yıl sonu Dolar/TL kuru beklentisi ise 19,51'den 19,82 seviyesine yükseldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) düzenlediği Piyasa Katılımcıları Anketi'nde 12 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentisi yüzde 37,34 oldu.

Eylül ayına ilişkin ankette bu beklenti yüzde 36,74 olarak belirlenmişti.

Yıl sonuna ilişkin beklenti de çok sınırlı bir yukarı revizyon yapıldı.

Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 67,73 iken, bu anket döneminde yüzde 67,78 oldu.

24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise Ekim anketinde yüzde 20,63'ten yüzde 21,17'ye çıktı.

Katılımcıların yıl sonu Dolar/TL kuru beklentisi bu ankette 19,51'den 19,82 seviyesine yükseldi. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise 22,07'den 23,61'e çıktı.

Katılımcıların 2022 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 4,8 iken, bu anket döneminde yüzde 5,1 olarak gerçekleşti. 2023 büyüme beklentisi ise yüzde 4,5'ten yüzde 4,2 seviyesine indirildi.

 

GEÇEN AY ANKETTE REVİZYON YAPILMIŞTI


TCMB geçen ay ankette düzenlemeye gitmiş, bu düzenlemenin ardından çıkan anket sonuçlarında enflasyon beklentilerindeki aşağı yönlü sert revizyon dikkat çekmişti.

TCMB, Piyasa Katılımcı Anketi’nde görüş aldığı kurumlarda her yıl yaptığı rutin revizyonu gerçekleştirmişti. Revizyon, ankete katılım sürekliliği, zamanında tahmin verme ve matematiksel tutarlılık gibi faktörler dikkate alınarak yapılıyor.

TCMB’nin bu yılki revizyonunda, aralarında bazı büyük bankaların da bulunduğu ekonomistlere tahmin listesinde yer verilmedi.

Söz konusu revizyon sonrası, çıkışlar ve yeni eklenen katılımcılarla yanıt alınan kurum sayısı Eylül'de 40 olurken Ekim anketinde de 42 olarak kaydedildi. Geçen sene Eylül ayında anketin katılımcı sayısı 54’tü.

Böylelikle daha önce Beklenti Anketi ismiyle yapılan araştırmanın katılımcı sayısındaki düşüş eğilimi sürmüş oldu. 2013’te TCMB’nin sorularına yanıt veren kişi sayısı 95’i bulmuştu.


Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.