Merkez'in faiz kararına ilk yorum

Merkez'in faiz kararına ilk yorum

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası kararları sonucunda yatırımcı kaygılarının önemli ölçüde giderildiğini söyledi.

Merkez Bankası ara Para Politikası Kurulu kararlarını açıkladı. Banka, üç politika faizini de yükseltti.


Marjinal fonlama oranı yüzde 7,75'ten yüzde 12'ye; borçlanma faiz oranı yüzde 3,5'ten yüzde 8'e ve bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı da yüzde 4,5'tan yüzde 10'a yükseldi.

Dolar, kararın ardından kademeli olarak önce 2,20 liranın daha sonra da 2,18 liranın altına geriledi. Euro da 3 liranın altına düştü.

"ÜLKEMİZ İÇİN EN DOĞRUSUNU YAPMAYA ÇALIŞIYORLAR"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası'nın kararını çıktığı canlı yayında şöyle değerlendirdi:

"Prensip olarak Merkez Bankası'nın kararları üzerinde yorum yapmak istemiyorum. Merkez Bankası bağımsız kredibilitesi çok yüksek. Kredibilitesi korumak adına yorum yapmıyorum. Bu kararı vermişlerse en doğru karardır. Benim değerlendirmem sınırlı olacak. Merkez Bankası'nın kredibilitesi çok çok kritik. Ben inanıyorum ki ülkemiz için en doğrusunu yapmaya çalışılıyor.

Önemli olan kurumların doğru kararı doğru zamanlarda beklemesidir. Yatırımcıların kaygılarını önemli ölçüde gidermiştir."

"BÜYÜMEYE İLİŞKİN RİSKLER BÜYÜK"

"Gelişmekte olan ülkelerde ciddi bir türbülans var. Para musluklarının hızlı kısılması sonucu doğabilir. Yeni bir döneme giriyoruz. Türkiye için emtia fiyatlarının artması olumsuz ama genel anlamda bakılınca gelişmekte olan ülkeler için bu olumlu bir gelişme. Önümüzdeki 10 yılda emtia fiyatlarının artmayacağı kesin. Bu Türkiye'ye olumlu yansıyacak. Geçtiğimiz 10 yılda gelişmekte olan ülkeler hızlı büyüdüler, gelişen ülkeler sıkıntı yaşadılar. Varlık fiyatlarının yeniden belirlenmesi doğaldır. Eğer biz kredibiliteyi devam ettirmezsek büyüme zayıflar. Siyasi bir operasyon yaşadık, böyle bir süreçte büyümeye ilişkin riskler çok daha büyük. Doğru kararlar verirsek, riskleri sınırlayabiliriz. Bir önceki güne oranla bugünün büyümeye yansımasını olumsuz görmüyorum. Büyümeye ilişkin aşağı yönlü riskler oluştu. Seçim süreci var, siyasi operasyonun yansıması var, parasal sıkılaştırma söz konusu. Bu gelişmeler etkisiyle iç talep azalacak" dedi. Maliye Bakanı, iç talepte biraz yavaş gidecek ancak bölgesindeki gelişmelerden dolayı dış talep artacak ve bu dengede bir büyüme yoluna girecek. Türkiye nispeten küçük ve açık bir ekonomi büyük ülkelere oranla. Bu hususu dikkate almalıyız. Dünya ekonomisine entegre bir ülkeyiz, dış gelişmeleri buna göre iyi okumamız, dikkatli olmamız lazım. İç talebin yavaşlaması cari açıkta önemli bir daralma yaratabilir. Ama bunun da uzun vadede olumlu bir etkisi olacak. Cari açığın GSYH'ye oranının yüzde 5'lerin altına düşeceği bir sürece girmiş olabiliriz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.