MHP Can kaybı 346

MHP Can kaybı 346

MHP'nin Soma faciasının ardından bölgede inceleme yapması için gönderdiği heyetin bir ön rapor hazırladığı öğrenildi. MHP'liler şu ana kadar 346 kişinin hayatını kaybettiğini tespit ettiklerini açıkladı.

Sadece Türkiye’yi değil, dünyayı yasa boğan Soma faciasının üzerinden 4 gün geçti. Ancak hâlâ cevabı bulunamayan sorular var. Bunlardan biri facianın sebebi. Diğeri ise olay anında kaç kişinin madende olduğu, kaçının kurtarıldığı, kaçının şehit düştüğü. Medyaya yansıyan rakamlar çelişkili. 500’den fazla madencinin hayatını kaybettiği iddiaları doğrulanmadı. Resmi açıklamaya göre 298 madenci hayatını kaybetti. 18 madenci ise kayıp. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, meseleyi 301 madenciyle ‘nihayetlendirebileceklerini’ söyledi.


MHP’nin facianın hemen ardından bölgede incelemelerde bulunmak üzere bir heyet oluşturduğu öğrenildi. Edinilen bilgilere göre heyet faciayla ilgili bir ön rapor yazma hazırlığında. Heyette yer alan isimlerden biri de Manisa Milletvekili Erkan Akçay. Çok önemli tespitlerde bulunduklarını anlatıyor. Özellikle ölü sayısıyla ilgili kamuoyunun yanlış bilgilendirildiğini söylüyor. Akçay, Kırkağaç’taki soğuk hava deposundan 346 cenazenin sahiplerine teslim edildiğini ileri sürüyor. Bu bilgi heyetin raporunda da yer alacak. Erkan Akçay, “Çarşamba günü akşam saatlerinde Kırkağaç’taki soğuk hava deposuna gittim.  Bana, ‘346 cenazenin ailelerine teslim edildiği’ bilgisi verildi. Bunu birkaç yerden de teyit ettirdik. Oysa cenaze sayısı 284 olarak açıklanıyor. O halde bize verilen 346 nereden çıktı? Bana, milletvekili olarak verilen rakam, ‘Çarşamba 19.00 itibarıyla 346 cenazedir.’  Madende 787 kişinin bulunduğu söylenmişti ama açıklanan rakamlarda tuhaflıklar var. Spekülasyon peşinde değiliz ama bu rakamların gerçeğini öğrenmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

MHP lideri Devlet Bahçeli de önceki günkü Soma ziyaretinin ardından, ölü sayısıyla ilgili farklı rakamların ortada dolaştığı üzerinde durmuş, nihai olarak devletin rakamlarına itibar edilmesi gerektiğini söylemişti. MHP’nin raporunda, kazanın sebebine ilişkin herhangi bir bilgi ise bulunmuyor.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel de önceki günkü açıklamasında benzer ifadeler kullanmıştı. Özel, “Ben olaydan sonra buradan hiç ayrılmadım ve ilk günden beridir söylüyorum; 340’ın altında bir kayıp beklemiyoruz. 450’ye çıkmasından endişe ediyoruz.” demişti.

Heyetin bir diğer tespiti de asayişe ilişkin oldu. Vatandaşların üzüntülerini yaşadığı, yüzlerce evde cenaze bulunduğuna dikkat çekiliyor. Buna rağmen bir asayişsizliğin olmadığı üzerinde özellikle duruluyor. Provokatif bazı unsurların taban bulamadığı ifade ediliyor.
(Kaynak: Zaman)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.