MHPli Adan, 'AKP'nin değil, sistemin nefesini açıyoruz'

MHPli Adan, 'AKP'nin değil, sistemin nefesini açıyoruz'

MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan, partisinin genel başkanı Devlet Bahçeli'nin çıkışıyla gündeme gelen ve AKP ve MHP'nin anlaşmasıyla sonuçlanan 'başkanlık sistemi'ni içeren anayasa değişikliğiyle ilgili 'MHP; AKP'nin değil, sistemin nefesini açmak i

Yıldırım ile Çankaya Köşkü’nde bu ay iki kez görüşen Bahçeli, ikinci görüşmenin ardından, “Başbakanın anayasayla ilgili düşüncesi makul. Olumlu geçen görüşme güzel gelişmelere vesile olacak” diye yazmıştı.

 

Bahçeli’nin yaklaşımını değerlendiren Yıldırım ise şöyle konuşmuştu: “MHP’yle beraber anayasa değişikliğini yapacağız ve başkanlık sistemini hayata geçireceğiz.”

 

16 Kasım’daysa AKP’nin, başkanlık sistemini de içeren anayasa paketi MHP’ye gönderilmişti. Buna göre sistemin adı ‘cumhurbaşkanlığı’ olarak kalacak, cumhurbaşkanının iki yardımcısı olacak, bakanlar da dışarıdan atanacaktı.

 

‘Başkanlık sistemi’ni de içeren anayasa değişikliğine ilişkin nihai görüşmeyi 1 Aralık’ta gerçekleştiren Başbakan Binali Yıldırım ve MHP lideri Devlet Bahçeli, görüşmenin olumlu geçtiğini ve teklifin haftaya Meclis’e geleceğini söylemişti.

 

2014 yılında cumhurbaşkanının halk oyuyla seçilmesi sonrasında oluşan erkler belirsizliği ve karmaşanın siyasi kriz ve tıkanıklıklara yol açtığını savunan Adan, rejimin ve anayasanın ‘yamalı bohça’ya döndüğünü söyledi.

 

‘MHP, sistemin nefesini açmak için devreye girdi’

 

Adan şöyle devam etti: “Sistemin revizyondan geçirilmesi, her şeyin yeniden tarif edilmesi ve her erkin sınırlarının yeniden tespit ihtiyacı hâsıl olmuştur. Parlamenter sistemin revizyonu gerekir derken kastettiğimiz bu gerçekliktir. Sigara tiryakisi gibi hukuksuzluk bağımlısı hâline gelen parlamenter sistem; sağlığına kavuşturulmalı, akciğerleri temizlenmelidir. O halde siyasi tıkanıklığın giderilmesi ve cumhurbaşkanlığı makamı ile ve iktidarın çözüme sevk edilmesi için zorlayıcı bir demokratik siyasi dalga yaratılmalıdır. MHP bunun için harekete geçmiştir.” 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum